Alergia
Ból i gorączka
CBD i produkty konopne
Drogi moczowe
Grzybica
Higiena
Inne
Kac i rzucanie palenia
Komary i kleszcze
Mama i dziecko
Nogi i stopy
Oczy i uszy
Oczyszczanie organizmu
Odchudzanie
Odporność
Pamięć i koncentracja
Paznokcie
Pielęgnacja twarzy i ciała
Aloes
Bezpieczne opalanie
Cera naczynkowa
Dermokosmetyki
Kolagen
Kosmetyki i akcesoria kosmetyczne
Olejki eteryczne
Piękna skóra
Pielęgnacja ciała
Pielęgnacja suchej skóry
Pielęgnacja twarzy
Po opalaniu
Skóra, włosy, paznokcie
Starzenie się skóry
Ujędrnianie biustu
Ujędrnianie ciała
Zimowa ochrona skóry
Zmarszczki
Poziom cukru we krwi
Problemy skórne
Przeziębienie i grypa
Rany, urazy, oparzenia
Serce i krążenie
Sport
Sprzęt i akcesoria medyczne
Stawy i kości
Stres i uspokojenie
Trawienie
Witaminy i minerały
Włosy
Zdrowa żywność
Zdrowie intymne
Zęby i jama ustna
Zioła i homeopatia
Zmęczenie i trudności z zasypianiem
Syrop klonowy to specjał kanadyjskich i amerykańskich smakoszy. Dodawany najczęściej do pulchnych naleśników charakteryzuje się nieco drzewnym, słodkim aromatem. Syrop klonowy pozyskuje się z soku klonowego, ale zdaniem ekspertów żywienia, znacznie więcej właściwości odżywczych znajduje się w syropach produkowanych z różnych gatunków drzew. Z reguły jednak wykorzystuje się trzy z nich: klon cukrowy, klon czarny oraz klon czerwony - stąd właśnie nazwa tego słodkiego syropu.
Historia pozyskiwania syropu klonowego jest jednak znacznie dłuższa i rozpoczyna się wśród rdzennych mieszkańców północno-wschodniej części Ameryki Północnej. To właśnie Indianie jako piersi zaczęli zbierać wypływający z drzew syrop, by następnie wytwarzać z niego cukier klonowy. Czynnościom tym towarzyszyły różnorodne rytuały, należące do ważnych wierzeń rdzennych mieszkańców Ameryki Północnej.
Co ciekawe, dietetycy zgodnie uznają syrop klonowy za zdrowszy zamiennik cukru rafinowanego, a nawet znanego ze swych antybakteryjnych właściwości miodu. Z pewnością, podobnie jak wytwarzany przed pszczoły miód, jest to produkt naturalny. Nie jest też w żaden sposób przetwarzany, można go zatem uznać za produkt ekologiczny. Wartość syropu klonowego zawiera się nie tylko w jego smaku i słodkim zapachu, ale również składnikach odżywczych. To przede wszystkim źródło witaminy B biorącej udział w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego.
Oprócz tego syrop klonowy należy docenić ze względu na zawartość biotyny oraz kwasu foliowego. Spożywanie produktów z soku klonowego poprawia krążenie i usprawnia pracę serca. Bez obaw po syrop mogą też sięgnąć osoby dbające o poziom cholesterolu, pracę wątroby oraz niskokaloryczną dietę. Nie bez przyczyny syrop klonowy uznaje się za produkt, który dodaje energii, za sprawą węglowodanów, wapnia, magnezu oraz cynku. Specjaliści zalecają zatem, by zwykły biały cukier, który pozbawiony jest wartości odżywczych, zastąpić właśnie syropem klonowym.
By potwierdzić wyższość syropu klonowego nad innymi słodkimi produktami warto dodać, że produkt nie zawiera glutenu, wykazuje znacznie większe działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne niż miód, a jego indeks glikemiczny jest korzystny dla osób z cukrzycą typu 2. Sprzyja temu również obecność polifenoli, które pobudzają trzustkę do produkcji insuliny. Nie bez znaczenia jest też fakt, że obecność antyoksydantów sprzyja zwalczaniu wolnych rodników w organizmie i zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych. Obecnie trwają badania nad właściwościami syropu klonowego. Być może dzięki nim w przyszłości będzie można stworzyć skuteczny lek przeciwko wielu innym dolegliwościom.
Syrop klonowy to zdrowy dodatek do naleśników, gofrów, tostów i deserów. W smak syropu klonowego idealnie wpasują się orzechy włoskie. Z wartościowych przypraw warto wybrać ziarna kolorowego pieprzu, a do przyrządzenia ziołowego naparu przyda się suszona melisa. By ograniczyć spożywanie cukru, polecamy znacznie zdrowsze liście stewii.
Zuzanna 2017-04-24 10:36
Bardzo zdrowy i jeszcze smaczniejszy. Polecam tym, którzy jeszcze nie mieli okazji skosztować syropu klonowego...
Stefano 2017-04-19 14:04
Pyszny! Zajadam się nim, od kiedy stał się łatwo dostępny również w Polsce!
Ula 2016-04-02 21:26
syrop klonowy to specjal kanadyjczykow. kiedys nie lubilam smaku syropu klonowego. teraz nie wyobrazam sobie zycia bez tego wspanialego smaku! syrop klonowy z nalesnikami smakuje oblednie! niestety cena jest przerażająca.......
Aneta 2016-03-22 16:03
Mój ulubiony zamiennik białego cukru. Nie jest tani, ale za to bardzo wydajny. Warto się na niego skusić.
Agnieszka 2016-03-08 16:40
świetny, naturalny dodatek do wszelkiego rodzaju deserów! Fakt że jest drogi ale za to bardzo wydajny i na pewno zdrowszy niż cukier.Polecam