Kategorie produktów

Syrop Klonowy

Syrop Klonowy
Najtańsza oferta

4.8 Bardzo dobry

ilość opinii: 5

Kategorie produktów

Zapoznaj się z ulotką

Opis produktu Syrop Klonowy

Syrop klonowy z indiańskim rodowodem

Syrop klonowy to specjał kanadyjskich i amerykańskich smakoszy. Dodawany najczęściej do pulchnych naleśników charakteryzuje się nieco drzewnym, słodkim aromatem. Syrop klonowy pozyskuje się z soku klonowego, ale zdaniem ekspertów żywienia, znacznie więcej właściwości odżywczych znajduje się w syropach produkowanych z różnych gatunków drzew. Z reguły jednak wykorzystuje się trzy z nich: klon cukrowy, klon czarny oraz klon czerwony - stąd właśnie nazwa tego słodkiego syropu.

Historia pozyskiwania syropu klonowego jest jednak znacznie dłuższa i rozpoczyna się wśród rdzennych mieszkańców północno-wschodniej części Ameryki Północnej. To właśnie Indianie jako piersi zaczęli zbierać wypływający z drzew syrop, by następnie wytwarzać z niego cukier klonowy. Czynnościom tym towarzyszyły różnorodne rytuały, należące do ważnych wierzeń rdzennych mieszkańców Ameryki Północnej.

Kanadyjski specjał zdrowszy od miodu?

Co ciekawe, dietetycy zgodnie uznają syrop klonowy za zdrowszy zamiennik cukru rafinowanego, a nawet znanego ze swych antybakteryjnych właściwości miodu. Z pewnością, podobnie jak wytwarzany przed pszczoły miód, jest to produkt naturalny. Nie jest też w żaden sposób przetwarzany, można go zatem uznać za produkt ekologiczny. Wartość syropu klonowego zawiera się nie tylko w jego smaku i słodkim zapachu, ale również składnikach odżywczych. To przede wszystkim źródło witaminy B biorącej udział w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego.

Syrop klonowy w profilaktyce chorób serca

Oprócz tego syrop klonowy należy docenić ze względu na zawartość biotyny oraz kwasu foliowego. Spożywanie produktów z soku klonowego poprawia krążenie i usprawnia pracę serca. Bez obaw po syrop mogą też sięgnąć osoby dbające o poziom cholesterolu, pracę wątroby oraz niskokaloryczną dietę. Nie bez przyczyny syrop klonowy uznaje się za produkt, który dodaje energii, za sprawą węglowodanów, wapnia, magnezu oraz cynku. Specjaliści zalecają zatem, by zwykły biały cukier, który pozbawiony jest wartości odżywczych, zastąpić właśnie syropem klonowym.

Rozwiązanie dla osób z cukrzycą

By potwierdzić wyższość syropu klonowego nad innymi słodkimi produktami warto dodać, że produkt nie zawiera glutenu, wykazuje znacznie większe działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne niż miód, a jego indeks glikemiczny jest korzystny dla osób z cukrzycą typu 2. Sprzyja temu również obecność polifenoli, które pobudzają trzustkę do produkcji insuliny. Nie bez znaczenia jest też fakt, że obecność antyoksydantów sprzyja zwalczaniu wolnych rodników w organizmie i zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych. Obecnie trwają badania nad właściwościami syropu klonowego. Być może dzięki nim w przyszłości będzie można stworzyć skuteczny lek przeciwko wielu innym dolegliwościom.

Syrop klonowy to zdrowy dodatek do naleśników, gofrów, tostów i deserów. W smak syropu klonowego idealnie wpasują się orzechy włoskie. Z wartościowych przypraw warto wybrać ziarna kolorowego pieprzu, a do przyrządzenia ziołowego naparu przyda się suszona melisa. By ograniczyć spożywanie cukru, polecamy znacznie zdrowsze liście stewii.

Dodaj opinię

Oceń produkt:

Opinie użytkowników Medsowa.pl zawarte w komentarzach stanowią ich subiektywną ocenę i nie mogą być traktowane jako profesjonalne porady medyczne

Zuzanna 2017-04-24 10:36

Bardzo zdrowy i jeszcze smaczniejszy. Polecam tym, którzy jeszcze nie mieli okazji skosztować syropu klonowego...

Stefano 2017-04-19 14:04

Pyszny! Zajadam się nim, od kiedy stał się łatwo dostępny również w Polsce!

Ula 2016-04-02 21:26

syrop klonowy to specjal kanadyjczykow. kiedys nie lubilam smaku syropu klonowego. teraz nie wyobrazam sobie zycia bez tego wspanialego smaku! syrop klonowy z nalesnikami smakuje oblednie! niestety cena jest przerażająca.......

Aneta 2016-03-22 16:03

Mój ulubiony zamiennik białego cukru. Nie jest tani, ale za to bardzo wydajny. Warto się na niego skusić.

Agnieszka 2016-03-08 16:40

świetny, naturalny dodatek do wszelkiego rodzaju deserów! Fakt że jest drogi ale za to bardzo wydajny i na pewno zdrowszy niż cukier.Polecam

Serwis Medsowa.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.