Powszechnie wiadomo, że migdały to smaczna i wartościowa przekąska. Znajdują one zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w lecznictwie i w kosmetyce. Jak w pełni skorzystać z ich właściwości zdrowotnych i pielęgnacyjnych? Dla kogo migdały będą najbardziej wskazane i polecane?
Migdały w kuchni
Migdały to jedne z najsmaczniejszych bakalii dostępnych na naszym rynku. Dobrze zbilansowana dieta powinna uwzględniać źródła zdrowego białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Migdały idealnie nadają się na zdrową przekąskę. Zawierają sporo białka, a także wapnia, wit. E, wit. B2, magnezu oraz cynku. Wapń jest niezbędnym pierwiastkiem dla naszych zębów i kości. Witamina E neutralizuje wolne rodniki przyspieszające starzenie się skóry, dlatego też nazywana jest witaminą młodości. Uelastycznia również ściany naczyń krwionośnych oraz wykazuje działanie profilaktyczne przeciw chorobom układu krwionośnego. Z kolei witamina B2 wykazuje korzystne działanie na wzrok oraz układ nerwowy. Magnez pomaga na stres, a cynk wzmacnia odporność organizmu.
Dietę bogatą w migdały powinni stosować rekonwalescenci, a także osoby, które zmagają się z chorobami dróg żółciowych, układu moczowego, chorobami oskrzeli, czy suchym kaszlem. Migdały pomagają pozbyć się stresu i napięcia. Pomagają również obniżyć poziom tzw. „złego cholesterolu” (LDL).
Na rynku można znaleźć migdały słodkie oraz migdały gorzkie. Aby migdały nie utraciły swych cennych właściwości, nie należy poddawać ich obróbce termicznej. Wysoka temperatura podczas gotowania, pieczenia lub prażenia niszczy wiele ze składników odżywczych. Migdały stają się wtedy niezdrowe – zawarte w nich nienasycone kwasy tłuszczowe zmieniają się w kwasy tłuszczowe trans. Ciekawą formą spożywania migdałów jest przyrządzenie z nich mleka roślinnego. Możemy zrobić je sami lub też zakupić gotowy produkt w sklepie.
Migdały w kosmetyce
W drogeriach oraz sklepach dostępny jest powszechnie olejek ze słodkich migdałów. Jest on tłoczony na zimno, dzięki czemu można zachować bez straty większość składników odżywczych. Olejek ten jest bogaty w proteiny, a także w sole mineralne, witamina B, witamina A i witamina E. Ponadto, w olejku z migdałów znajdziemy kwasy tłuszczowe jak oleinowy i linolowy. Kwasy te działają zmiękczająco na naskórek, dzięki czemu pomagają pielęgnować skórę.
Olejek z migdałów może być z korzyścią aplikowany przez osoby o różnym typie cery oraz w różnym wieku. Nawilża skórę oraz zapewnia jej elastyczność. Jest on szczególnie polecany kobietom w ciąży, ponieważ przeciwdziała rozstępom. Warto wmasowywać olejek codziennie, bezpośrednio po kąpieli – w wilgotną jeszcze skórę. Olejek z migdałów jest również doskonałą odżywką dla suchych włosów.
Olejek migdałowy, a także kosmetyki z jego dodatkiem są też wspaniałym i delikatnym kosmetykiem dla najwrażliwszej skóry, do pielęgnacji dzieci i niemowląt. Sprawdźmy i pokochajmy zatem jego dobroczynne działanie już dziś!