Jak należy układać jedzenie w lodówce?

Jak należy układać jedzenie w lodówce?

W niektórych lodówkach producenci umieszczają specjalne nalepki lub nadruki na ściankach, które informują, gdzie należy przechowywać określone produkty. Gdy nie ma ich w twojej lodówce, w takim przypadku pamiętaj o naszych poradach – z nimi twoje jedzenie będzie świeższe, a przy okazji możesz również zmniejszyć zużycie energii.

Poniższe wskazówki dotyczą lodówek wyposażonych w dolny zamrażalnik, ponieważ to właśnie lodówka z zamrażalnikiem na dole lub na górze powoduje, że temperatura w lodówce rozkłada się w określony sposób.

Półka górna

Należy umieszczać na niej te produkty, które nie wymagają najniższej temperatury i mają długi termin przydatności do spożycia – dżemy, powidła, przetwory, również możesz umieścić na niej ciasta, które nie będą wtedy za bardzo wychłodzone.

Środkowe półki

Tutaj układaj żywność mniej trwałą, na przykład nabiał, produkty przygotowane wcześniej, na przykład zupę do odgrzania. 

Półka dolna

Przeznaczona jest do przechowywania mięs, wędlin oraz ryb, a także produktów już otwartych, pokrojonych, ponieważ temperatura na niej będzie najniższa.

Szuflady

Każda dobra lodówka powinna być również wyposażona w szuflady – są one umieszczone na samym dole. To najlepsze miejsca na owoce i warzywa, ponieważ szuflady pozwalają na utrzymanie nieco wyższej wilgotności i tym samym te produkty czują się tam najlepiej.

Balkoniki

Umieszczane na drzwiach balkoniki służą do przechowywania produktów przeznaczonych do lekkiego schłodzenia, na przykład do wody i innych napojów na najniższych balkonikach do jajek, masła oraz dodatków, na przykład majonezu, musztardy, sosów, na wyższych półkach.

Zajrzyj wobec tego do swojej lodówki i zobacz, czy produkty są w niej ułożone zgodnie z powyższymi zasadami. Gdy nie, wyjmij je i zmień ich miejsca – możesz też przy okazji umyć wnętrze lodówki.

 

Serwis Medsowa.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.