Jabłka przez długi okres czasu były określane jako jedne z najlepszych owoców i to z wielu powodów. Tak naprawdę są one doskonałe przez cały rok i mają bardzo wiele różnych witamin i składników mineralnych. Jednocześnie mają niewiele kalorii, dzięki czemu świetnie nadają się jako dodatek do różnych dań, deserów czy napojów. Jabłka jak wiadomo są popularne w naszym kraju, ponieważ mamy ich bardzo wiele w naszych sadach. Uprawia się je również w przydomowych ogródkach i są spożywane chętnie przez miliony naszych rodaków praktycznie pod wieloma postaciami. Dlaczego warto po nie sięgać? Chcemy Państwu o tym powiedzieć nieco więcej i wskazać jak wiele zalet mają jabłka.
Jabłka w kuchni – zastosowanie
W Polsce jabłka tak naprawdę wykorzystuje się już od bardzo wielu wieków i są one nadzieniem, które używa się w różnych daniach. Pasują zarówno do posiłków mięsnych jak i też dań, które realizowane są na słodko. Można je traktować także jako deser ciepły. Wielu naszych rodaków przygotowuje między innymi kaczki z jabłkami, naleśniki czy omlety. Ale chyba najczęściej spożywamy je po prostu surowe jako dodatek do śniadania czy jako podwieczorek.
Obecnie mamy masę różnych gatunków jabłek, spośród których każdy może wybrać coś dla siebie i dopasować do swojego ulubionego smaku. Znajdziemy zarówno jabłka twarde jak i takie, które mają delikatny miąższ, bardzo miękki. Jabłka o smaku słodkim jak i też nieco bardziej kwaskowe. Są na pewno świetną przekąską i będą doskonale pasować na różne okazje. Oczywiście poza tym bardzo dobrze wpływają również na nasz organizm co także wydaje się być ważną kwestią.
Na wiosnę wiele osób sięga po jabłka, ponieważ są one świetną odmianą po zimowym jedzeniu, które najczęściej miało ciężki charakter. Jesieniom natomiast realizuje się ciasta z użyciem świeżo zerwanych jabłek, co również jest niezwykle kuszącą propozycją. Wtedy przygotowuje się także zapasy różnych przetworów z jabłek, które mają nam służyć przez kolejne miesiące.
Dlaczego warto jeść jabłka?
Oprócz tego, że jabłka mają wiele różnych walorów smakowych to poza tym mają w sobie wiele pozytywnych dla naszego organizmu składników i dlatego także warto po nie sięgać. Zawiera się w nich wiele cennych składników, które będą pozytywnie wpływać na nasze zdrowie.
- poprawiają naszą przemianę materii - zawierają wiele błonnika i pektyny, dzięki czemu nasz metabolizm będzie lepiej pracował. Mogą praktycznie przeczyścić nasz organizm z substancji toksycznych. Dzięki nim nasze jelita będą dużo lepiej pracować i można oczekiwać dobrej pracy układu trawiennego;
- mogą wpływać dobrze na osoby starsze i chronić nieco przed pojawieniem się Alzheimera - znajdziemy tam bowiem substancję, która będzie w skórce owocu i działa dobrze na mózg i procesy związane z zapamiętywaniem. Dlatego nasz mózg będzie chroniony przez degeneracją;
- walczą z problemami układu krążenia - zawierające się w nich pektyny mogą skutecznie walczyć z pojawiającymi się w organizmie zakrzepami na naczyniach krwionośnych;
- dobrze działają w ramach diet odchudzających i to jest związane z kilkoma czynnikami. Przede wszystkim pektyny i błonnik, które będą odpowiadać za to, że będziemy się czuli syci. Będą także wpływać bezpośrednio na nasze procesy trawienne. Poza tym jest to taka przekąska, która wpływa na uczucie sytości a jednocześnie nie ma zbyt wiele kalorii. Mają tam bardzo wiele dodatkowo składników witaminowych. Pojawiają się nawet takie diety, które opierają się wyłącznie na jabłkach;
- mogą chronić przed osteoporozą - zawierają bowiem florydzynę, która będzie wpływać na to, że zwiększona będzie gęstość kości. Co za tym idzie ich struktura będzie lepsza i będzie mniejsze niebezpieczeństwo łamania się;
- jabłka wypływają na urodę. Zawiera się w nich wiele składników mineralnych, które mogą bardzo dobrze wpływać na naszą skórę i poprawiać jej stan. Znajduje się tam również wiele przeciwutleniaczy, dzięki którym nasze komórki będą chronione przed wczesnym starzeniem;
- zakłada się, że jeśli kobieta będą w ciąży spożywa jabłka to jej dziecko nie powinno mieć problemów z astmą. Natomiast dzieci, które taką chorobę już mają zachęca się do tego, by spożywać sok jabłkowy, ponieważ dzięki niemu można poprawić możliwość oddychania;
- dzięki jabłkom można spokojnie dbać o higienę jamy ustnej;
- jeśli dieta jest bogata w jabłka to dodatkowo możemy chronić się przed problemami ze wzrokiem;
- jabłka mają wiele błonnika to będą nas także chronić przed pojawieniem się hemoroidów. Dzięki temu nie będziemy mieli zaparć.
Jabłka to tak naprawdę bomba witaminowa i zawsze warto je spożywać. Zawiera się tam masa minerałów i witamin, które doskonale działają na nasz organizm. Dzięki nim można również zwiększać witalność, mamy więcej energii i chronione są nasze komórki przed oznakami starzenia. Jabłka w Polsce są bardzo tanie i dzięki temu możemy swobodnie z nich korzystać, dlatego rzeczywiście warto je jeść na zdrowie, by dzięki nim wpływać pozytywnie na wiele aspektów w naszym organizmie.