Jak poprawnie parzyć herbatę? Poznaj tajniki tej sztuki, by cieszyć się głębią smaku i aromatu.
Czy, jeśli parzymy herbatę dłużej niż pięć minut, wytrącają się z niej szkodliwe związki chemiczne?
Na szczęście, nie jest to prawda, w składzie herbaty nie znajdują się bowiem żadne szkodliwe związki chemiczne. Jeśli więc długie zaparzanie ma wyrządzić herbacie jakąś szkodę, należy liczyć się przede wszystkim z tym, że napój może stracić część swoich walorów smakowych.
Czy dla herbaty niskiej jakości charakterystyczne jest to, że po jej zaparzeniu wytrąca się nalot?
Owszem, na herbacie może tworzyć się nalot, istnieje jednak przynajmniej kilka przyczyn wystąpienia tego zjawiska. W pierwszej kolejności jest to rezultat wysokiej zawartości polifenoli, a zatem może świadczyć nie o niskiej, ale o wysokiej jakości serwowanego napoju. Często informuje nas również o tym, że woda wykorzystywana do parzenia herbaty nie charakteryzuje się najwyższą klasą (jest to zjawisko charakterystyczne między innymi dla herbaty zaparzanej z wykorzystaniem twardej wody), należy jednak pamiętać, że jest to zjawisko wyjątkowo złożone, a zatem ocenianie na jego podstawie jakości zaparzanej herbaty jest działaniem pozbawionym uzasadnienia.
Czy jeśli herbata jest szczelnie zamknięta, możemy przechowywać ją nawet tam, gdzie zapachy pochodzące z zewnątrz są bardzo intensywne?
Teoretycznie jest to założenie nieobciążone błędem, jeśli bowiem koperta jest hermetyczna, nie powinien przedostawać się do niej żaden aromat. Nie można jednak przesadzać, jeśli bowiem na torebce osadzi się aromatyczny tłuszcz, po otwarciu herbaty jej naturalny zapach nie będzie już tak dobrze wyczuwalny, jak miało to miejsce do tej pory. Co więcej, możemy mieć do czynienia ze zjawiskiem polegającym na przeniesieniu tłuszczu na torebkę i „zaparzeniu” go razem z przygotowywanym przez nas napojem.
Czy zielona herbata jest zdrowsza niż czarna?
Naukowcy, powołując się na wyniki przeprowadzanych przez siebie badań nad herbatą, już od jakiegoś czasu przekonują nas o tym, że czarna herbata jest tak samo zdrowa, jak jej zielony odpowiednik. Prawdą jest jednak i to, że obie mają nieco inny wpływ na ludzki organizm. Jeśli więc zastanawiamy się nad tym, która z herbat jest najzdrowsza, powinniśmy zwrócić uwagę przede wszystkim na herbatę białą, a więc tą, która, jako jedyna, pochodzi wyłącznie z pączków liściowych. To przecież właśnie pączki liściowe znane są z tego, że znajduje się w nich największe natężenie składników korzystnych dla zdrowia. Co ważne, za wspomniane składniki odpowiadają same liście, a nie kolejne etapy przetwarzania herbaty.
Czy liście zielonej herbaty mogą być parzone wiele razy?
Wiele zależy od tego, czy herbata była parzona w prawidłowy sposób, jeśli jednak nie doszło do żadnych uchybień na tym etapie, liście mogą być parzone nawet trzykrotnie. Oczywiście, warto pamiętać o tym, że cały napar powinien znaleźć się w filiżance tak, aby w czajniczku wykorzystywanym do zaparzania herbaty znajdowały się jedynie jej wilgotne listki. Nie powinno się też zapominać o odkryciu przykrywki tak, aby listki miały możliwość odparowania, a także o wydłużaniu czasu niezbędnego do zaparzenia każdego kolejnego naparu o około pół minuty. Herbata zielona potrafi być dość cierpka, do jej parzenia powinien więc być wykorzystywany nie wrzątek, ale woda, która została już przestudzona.