Dieta zupowa szturmem podbiła serca kobiet na całym świecie. W czym tkwi fenomen soupingu? Czy można dzięki niej schudnąć i jak nie zwariować jedząc zupy na okrągło? Na te i inne pytania postaramy się znaleźć odpowiedź w dzisiejszym artykule.
Dieta zupowa – dla kogo?
Polacy kochają zupy. Bez zupy nie ma obiadu, zwłaszcza tego niedzielnego lub świątecznego. A gdyby tak oprzeć dietę wyłącznie na smacznych, sycących zupach i osiągnąć dzięki temu wymarzoną sylwetkę i dobre samopoczucie?
Dietę zupową docenią:
- osoby odchudzające się. Zupy, bez dodatków w postaci ryżu czy makaronu, należą do potraw niskokalorycznych. Skomponowanie kilkudniowego menu na bazie wyłącznie zup pozwala na zmniejszenie ilości przyjmowanych z pożywieniem kalorii nawet o połowę. Organizm jest zatem w stanie sięgnąć do rezerw energetycznych, zmagazynowanych w tkance tłuszczowej;
- osoby planujące oczyszczenie organizmu. Szybki detoks oparty na zupach pozwala na eliminację toksyn z ustroju, a duże ilości witamin, minerałów i antyoksydantów przyczynią się do poprawy kondycji i samopoczucia. Dieta zupowa dostarcza również znacznych ilości błonnika pokarmowego (1).
- osoby po zatruciu pokarmowym i biegunce. Dieta zupowa, podobnie jak dieta lekkostrawna, pozwala na usprawnienie trawienia i odciążenie układu pokarmowego, bez dodatkowego podrażnienia wrażliwych jelit;
- osoby mające trudności w przełykaniu. Przy przejściowych problemach zdrowotnych związanych z bólem gardła, płynna dieta zupowa może okazać się zbawiennym rozwiązaniem;
- osoby w trakcie infekcji i rekonwalescencji. Choroby wpływają często na spadek apetytu. Łatwiej i przyjemniej jest zjeść wtedy aromatyczną zupę niż np. schabowego z ziemniakami i surówką, a organizm nie musi przeznaczać dodatkowej energii na strawienie ciężkiego posiłku;
- osoby z problemami stomatologicznymi. Ból zęba, afty, regulacja aparatu ortodontycznego – takie sytuacje wywołują niemały dyskomfort przy gryzieniu. Pożywna, zmiksowana zupa wypita przez słomkę rozwiąże dylemat, w jaki sposób spożyć smaczny, pełnowartościowy posiłek.
Zobacz także: Dieta sokowa – fakty i mity o odchudzaniu i detoksie sokowym
Dieta zupowa – zalety
Korzyści płynące z podjęcia diety zupowej, jest bez liku. Do najważniejszych zalet tej diety można zaliczyć:
- dostępność. Zupy nie należą do skomplikowanych potraw. Ich przygotowanie nie sprawi trudności nawet początkującym adeptom sztuki kulinarnej;
- różnorodność. Możliwości wykorzystania różnego rodzaju składników do przyrządzenia pysznej zupy są wręcz nieograniczone. Nie ma tutaj miejsca na nudę i monotonię;
- tani koszt. Dieta zupowa bez wątpienia nie nadszarpnie nawet skromnego budżetu;
- walory zdrowotne i możliwość wyszczuplenia sylwetki. To aspekty bardzo ważne i wyklarowane przez nas we wskazaniach do podjęcia tej diety.
Dieta zupowa – wady
Czy dieta zupowa posiada jakieś wady? Tak. Istnieją bowiem przeciwwskazania zdrowotne, przy których jej rozpoczęcie nie jest wskazane. Należą do nich:
- okres ciąży i karmienia piersią. W tym szczególnym czasie zapotrzebowanie energetyczne znacznie wzrasta i żadne działania zmierzające do utraty wagi nie powinny mieć miejsca;
- problemy hormonalne. Osoby borykające się z zaburzeniami gospodarki hormonalnej, w tym np. z chorobami tarczycy, powinny zasięgnąć porady lekarskiej przed rozpoczęciem stosowania jakiejkolwiek diety;
- nietolerancje pokarmowe. To również przypadek wymagający konsultacji z lekarzem przed podjęciem modyfikacji sposobu odżywiania się. Niewłaściwie zbilansowana dieta może bowiem skutkować powstaniem niedoborów składników odżywczych.
Czytaj też: Czy dieta zawsze oznacza odchudzanie? Obalamy mity na temat diety
Dieta zupowa – zasady
Przejdźmy do meritum – zasad diety zupowej. Na główne założenia soupingu składają się:
- jedzenie wyłącznie zup. Okres trwania niniejszej diety wynosi od jednego do około 7 dni, w zależności od celu jej stosowania. Zupy powinny być serwowane na każdy posiłek. Istnieje także wersja alternatywna, w przypadku której zupa zastępuje 1-2 posiłki dziennie (2). Ten wariant pozwala na jedzenie np. klasycznego, zdrowego śniadania, czy wartościowych przekąsek. Nie jest jednak ukierunkowany na wyszczuplenie sylwetki. Warto nadmienić, że jedzenie zup może być też elementem założeń innych diet, jak np. oczyszczającej diety dr Dąbrowskiej;
- przygotowywanie zup na wartościowym bulionie. Na co dzień ciężko jest wygospodarować czas na gotowanie zupy od podstaw. Dobra baza jest połową sukcesu i dostarcza ogromnych ilości dobroczynnych składników. Jest na to rada. Ugotowany na bazie włoszczyzny i przypraw ziołowych wywar można zamrozić w niewielkich pojemnikach. Dzięki temu jest on zawsze dostępny i pozwala na przygotowanie zupy w niecałe pół godziny;
- wyłączenie z jadłospisu produktów ciężkostrawnych i wysokoprzetworzonych. W czasie stosowania diety opartej na zupach tłustym rodzajom mięs i wędlin, tłustym rybom, produktom naszpikowanym cukrem, solą, konserwantom, wzmacniaczom smaku i aromatu mówimy zdecydowane NIE;
- obecność źródła białka. Białko pełni w organizmie przede wszystkim rolę budulcową. W przypadku niskiej podaży białka w diecie istnieje ryzyko utraty masy mięśniowej. Wkładka mięsna w postaci kawałka piersi kurczaka lub porcja warzyw strączkowych to istotny element codziennego menu diety zupowej;
- obecność źródła tłuszczu. Nawet osoby dążące do utraty wagi nie powinny rezygnować z dodawania do zupy odrobiny dobrego jakościowo oleju lub masła. Bez nich organizm nie jest w stanie wykorzystać witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, tj. wit. A, wit. D, wit. E i wit. K. Warto także pamiętać, że nawet niewielka tłuszczu wzbogaca smak przygotowywanej potrawy. Tłuszcz jest bowiem nośnikiem smaku;
- wykluczenie kalorycznych dodatków. Makaron, ryż, czy śmietana są niewątpliwie smaczne, lecz podnoszą wartość kaloryczną zupy. Ich obecność jest niewskazana na diecie zupowej, której celem jest odchudzanie.
Dieta zupowa – pomocne wskazówki
Dietę zupową uatrakcyjnia stosowanie różnego rodzaju przypraw. Pieprz, kurkuma, czy cynamon nie tylko urozmaicają smak potraw. Usprawniają i przyspieszają również przebieg procesów trawiennych, wspierając również właściwą pracę układu pokarmowego.
Dobór składników zupy powinien być podyktowany celem, dla którego się jej podejmujemy. Warzywa obfitujące w błonnik i podkręcające tempo przemian metabolicznych, jak np. pomidory, sprawdzą się w przypadku wysmuklania sylwetki i redukcji tkanki tłuszczowej. Rosół będzie dobrym wyborem dla rekonwalescentów, a warzywne zupy oczyszczające to świetna forma detoksu (3).
Ważnym aspektem jest sposób przygotowywania zup. Większość warzyw zachowuje pełnię składników odżywczych nawet przy dłuższym gotowaniu. Aby zminimalizować ryzyko utraty witamin wrażliwych na wysoką temperaturę, jak np. witaminy C, warto pamiętać o dodawaniu warzyw już do wrzątku, a także o używaniu pokrywki dla skrócenia czasu gotowania. Korzystniejsze od odgrzewania jest zawsze przyrządzanie zup “na świeżo”.
Warto mieć na uwadze, że dieta zupowa jest dietą niskokaloryczną. Po jej zakończeniu istnieje ryzyko wystąpienia efektu “jo-jo” (podobnie jak w przypadku stosowania np. diety norweskiej) i szybkiego przybrania na wadze. Aby temu zapobiec, najlepiej stopniowo wprowadzać pokarmy stałe do diety. Należy to robić świadomie, wsłuchując się w potrzeby organizmu i nie wracając do niezdrowych nawyków żywieniowych.
Dobrze zbilansowana dieta zupowa wspomaga osiągnięcie zgrabnej sylwetki, dobrej kondycji i świetnego samopoczucia. Wszystko to bez szkody dla zdrowia – w łatwy i tani sposób. Nic dziwnego, że dieta ta cieszy się wciąż rosnącą popularnością.
Bibliografia:
- https://www.healthline.com/health/food-nutrition/souping-trend-vs-juicing
- https://www.healthline.com/nutrition/liquid-diets-for-weight-loss#section1
- https://www.webmd.com/balance/features/soup-is-good-for-what-ails-you#1
Uwaga!
Treści przedstawione w powyższym wpisie posiadają charakter informacyjny. W razie problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem. Administrator nie ponosi konsekwencji wynikających z praktycznego wykorzystania zawartych w Serwisie informacji.