Dieta norweska (dieta jajeczna) – w 14 dni do szczupłej sylwetki

Dieta norweska (dieta jajeczna) – w 14 dni do szczupłej sylwetki

Czy dieta norweska, znana także jako dieta jajeczna, to odchudzanie po skandynawsku? Ile można schudnąć na diecie norweskiej? Czy efekty tej diety są trwałe? Co można jeść na diecie norweskiej, a czego lepiej unikać? Podpowiadamy.

Kuchnia norweska vs dieta norweska

Kuchnia norweska należy do jednej z najzdrowszych na świecie (1). Dieta skandynawska dorównuje popularnością uwielbianej przez dietetyków diecie śródziemnomorskiej. To styl życia łączący aspekty zdrowego odżywiania, skandynawskiej tradycji i kultury. Koncentruje się na sezonowych, lokalnych produktach, w połączeniu z troską o ochronę środowiska naturalnego. Promowanie celebrowania posiłków i przyjemności z czasu spędzonego na ich przygotowaniu idzie w parze z wymiernymi korzyściami zdrowotnymi. Proste dania, bogate w owoce morza oraz ryby o wysokiej zawartości cennych Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT) z rodziny omega-3 i omega-6 pomagają w obniżenia poziomu cholesterolu we krwi oraz utrzymaniem serca i układu nerwowego w świetnej kondycji.

Czy dieta norweska i kuchnia norweska są sobie tożsame? Nic bardziej mylnego. Już na wstępie należy obalić ten pokutujący mit. Założenia diety norweskiej zostały opracowane w stolicy Norwegii i na tym trop się urywa. Ten model odżywiania nie ma zbyt wiele wspólnego ze sposobem odżywiania mieszkańców tego kraju. Dieta norweska, znana także jako dieta jajeczna lub dieta grejpfrutowa jest dietą odchudzającą, nastawioną na spektakularny i szybki efekt.


Sprawdź też: Dieta Ewy Chodakowskiej – przełom w odchudzaniu?


Zasady diety norweskiej

Stosowanie diety norweskiej ma na celu szybką i znaczną redukcję masy ciała. Szybka utrata wagi jest głównym założeniem diety redukcyjnej. Tym sposobem można teoretycznie schudnąć całkiem sporo – do 10 kg w zaledwie 14 dni (2).

Te dwa tygodnie do wymarzonej sylwetki nie obejdą się bez wyrzeczeń – wytyczne diety jajecznej są bowiem bardzo rygorystyczne, a samo menu dość monotonne. Nie ma tutaj miejsca na odstępstwa i modyfikacje, należy rzetelnie trzymać się zasad diety:

  • 14 dni. Tyle, tylko tyle lub aż tyle wynosi okres stosowania diety. Po jej zakończeniu, kolejne odchudzanie tą metodą optymalnie jest wprowadzić dopiero po roku;
  • gotowane jajka i świeże grejpfruty. To produkty bazowe, które dominują w menu. Zjada się je codziennie, na każdy posiłek: śniadanie, drugie śniadanie oraz obiad. Jadłospis można wzbogacić niewielką ilością dozwolonych produktów spożywczych z listy. Dieta norweska nie przewiduje spożywania kolacji jako ostatniego posiłku dnia;
  • 2 litry płynów. Co najmniej taką ilość należy wypić każdego dnia trwania diety. Podstawą tej podaży jest woda. Ani jej, ani innych napojów nie należy dosładzać;
  • zakaz smażenia. Potrawy smażone są na diecie norweskiej bezwzględnie zakazane. Zalecanymi technikami kulinarnymi są gotowanie, pieczenie bez użycia tłuszczu oraz grillowanie. Potrawy nie są jednak skomplikowane, ich przygotowanie jest proste i nie zabiera wiele czasu;
  • tłuszcze i węglowodany zawsze osobno. Komponując posiłek, należy pamiętać, aby nie łączyć tłuszczów z węglowodanami. Dzięki temu – zgodnie z założeniami twórców niniejszej diety, możliwe jest zmniejszenie apetytu oraz przyspieszenie tempa przemian metabolicznych, a co za tym idzie, szybsza redukcja tkanki tłuszczowej.

Dieta norweska – co jeść, a czego nie?

Dieta norweska opiera się na spożywaniu jasno określonych produktów spożywczych. Bazą menu są wspomniane wyżej, gotowane jajka oraz świeże grejpfruty. Monotonię przełamuje niewielki dodatek innych produktów.

Wykaz tych, po które można bezpiecznie sięgnąć oraz tych, o których istnieniu, przez 14 dni, powinniśmy zapomnieć, prezentuje się następująco:

Produkty wskazane na diecie norweskiej:

  • jajka gotowane na twardo lub na miękko. Jajka to jeden z najbardziej wartościowych produktów spożywczych. Obfitują z wysokiej jakości białko, zdrowe tłuszcze oraz wiele niezbędnych witamin i minerałów (3). To ceniony składnik menu diet odchudzających. Jajka zawierają niewiele kalorii, przy dużej ilości białka. Pokarmy wysokobiałkowe są bardzo sycące, dlatego pomagają w zmniejszeniu apetytu i ograniczeniu kaloryczności potraw. Wspomagają również intensyfikację przemian metabolicznych w ustroju. Jajka są tanie, smaczne i łatwe w przygotowaniu;
  • grejpfruty. Te niskokaloryczne, cytrusowe owoce wspomagają proces odchudzania. Spożywanie świeżych grejpfrutów sprzyja łatwiejszemu osiągnięciu wymarzonej sylwetki (4). Wysoka zawartość wody i błonnika pokarmowego pozwala na szybsze osiągnięcie wrażenia sytości i tym samym zmniejszenia kaloryczności posiłku. Przeciwutleniacze (antyoksydanty) zawarte w tych owocach chronią komórki ciała przed szkodliwymi skutkami działania stresu oksydacyjnego i wolnych rodników;
  • chude mięso (kurczak, wołowina), chude ryby – gotowane, pieczone bądź grillowane;
  • razowe pieczywo;
  • warzywa i owoce. Spożywa się je w postaci surówek, bez dodatku tłuszczu (seler naciowy, marchew, pomidor, sałata, brokuły, szparagi, jabłka) oraz w wersji gotowanej (marchew, szpinak, kapusta);
  • napoje – woda, słaba kawa, napary ziołowe;
  • przyprawy ziołowe – ziele angielskie, liście laurowe, majeranek.

Produkty zakazane na diecie norweskiej:

  • jajka smażone i sadzone;
  • tłuste mięso i ryby; białe pieczywo, ryż, makarony;
  • warzywa i owoce poza dozwolonymi;
  • tłuszcze – masło, śmietana, smalec, olej;
  • soki, napoje owocowe i gazowane, mocna kawa, herbata;
  • sól.

Efekty uboczne diety jajecznej

Dieta jajeczna zakłada utratę znacznej ilości kilogramów w krótkim czasie. Restrykcyjność jej zasad, brak różnorodności oraz prawidłowego zbilansowania składników odżywczych, nie sprzyjałyby na dłuższą metę utrzymaniu dobrego stanu zdrowia i dobrej kondycji psychofizycznej. Podobnie wygląda to przykładzie innych rygorystycznych diet, np. na diecie baletnicy.

Decydując się na dietę norweską, musimy liczyć się z ryzykiem wystąpienia efektów ubocznych. Należą do nich:

  •  odwodnienie tkanek i utrata masy mięśniowej. W pierwszej kolejności nie dochodzi tutaj do redukcji nadmiaru niechcianej tkanki tłuszczowej, lecz odwodnienia tkanek i spalania białek mięśni (5);
  • niedobory składników odżywczych. Jesteśmy narażeni przede wszystkim na powstanie niedoboru cennych witamin oraz składników mineralnych. Może się to manifestować m.in. pogorszeniem wyglądu skóry, włosów i paznokci;
  • osłabienie organizmu. Niepokojącymi symptomami są tutaj zmęczenie, znużenie oraz niebezpieczne omdlenia;
  • stany napięcia nerwowego. Możemy odczuwać zwiększoną nerwowość, frustrację i irytację.
  • efekt jo-jo po zakończeniu stosowania diety. Szybka utrata masy ciała i jeszcze szybszy powrót do dawnych, często niezbyt zdrowych nawyków żywieniowych mogą skutkować gwałtownym przybraniem na wadze.

Może zaintersuje Cię również: Dieta Dukana – bezpieczna dieta białkowa?


Dieta norweska – przeciwwskazania

Mimo że dieta norweska może pomóc w krótkim czasie zrzucić sporo kilogramów, w niektórych sytuacjach istnieją wyraźne przeciwwskazania do jej stosowania. Należą do nich m.in.:

  • choroby serca i układu krążenia. Dieta norweska jest bardzo restrykcyjna i nie zawiera wystarczającej ilości niezbędnych składników odżywczych, takich jak błonnik, zdrowe tłuszcze i węglowodany, które są ważne dla zdrowia serca;
  • choroby nerek. Dieta norweska jest bardzo obciążająca dla nerek, ponieważ zawiera dużą ilość białka, co może prowadzić do nadmiernego obciążenia nerek i zwiększyć ryzyko zaostrzenia chorób tego narządu;
  • cukrzyca. Dieta norweska jest uboga w węglowodany, co może prowadzić do nagłych spadków poziomu cukru we krwi;
  • ciąża i karmienie piersią. Dieta norweska jest niskokaloryczna i nie zawiera wystarczającej ilości niezbędnych składników odżywczych, które są ważne dla zdrowia rozwijającego się płodu lub karmionego piersią niemowlęcia;
  • dzieci, młodzież i seniorzy. Stosowanie diety norweskiej przez osoby należące do tych grup wiekowych może doprowadzić do groźnych w skutkach niedoborów pokarmowych;
  • osoby z zaburzeniami odżywiania: dieta norweska może zaostrzyć zaburzenia odżywiania, takie jak anoreksja czy bulimia, ponieważ skupia się na restrykcyjnym ograniczaniu kalorii.

Dietę norweską można zaliczyć do jednej z wielu „cudownych diet”, obiecujących ekspresową utratę wagi niewielkim nakładem sił. Motywacja do wytrwania na monotonnej diecie opartej w głównej mierze na jajkach i grejpfrutach może słabnąć z każdym kolejnym dniem. Brak zaleceń związanych ze stopniowym powrotem do „normalnego” trybu odżywiania niesie za sobą wysokie ryzyko wystąpienia efektu jo-jo (podobnie jak w przypadku np. diety kopenhaskiej). Opinia dietetyków o tym sposobie odchudzania jest negatywna. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) alarmuje o zbyt dużej ilości jaj, spożywanych na diecie norweskiej. Przed spontanicznym rozpoczęciem diety warto więc rozważyć, czy bilans zysków i strat jest w tym przypadku na pewno na plusie.

Bibliografia:

  1. https://health.usnews.com/best-diet/nordic-diet
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/320118.php
  3. https://www.healthline.com/nutrition/eggs-weight-loss-food
  4. https://www.healthline.com/nutrition/10-benefits-of-grapefruit
  5. https://www.healthline.com/health/egg-diet#side-effects-of-the-egg-diet

Uwaga!
Treści przedstawione w powyższym wpisie posiadają charakter informacyjny. W razie problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem. Administrator nie ponosi konsekwencji wynikających z praktycznego wykorzystania zawartych w Serwisie informacji.

Serwis Medsowa.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.