Dlaczego warto jeść śniadania?

Dlaczego warto jeść śniadania?

W porannym pędzie zdarza Ci się zapominać o zjedzeniu śniadania? A może w ogóle rezygnujesz z tego posiłku? Jak myślisz, jaki wpływ na Twój organizm ma to zaniedbanie? Sprawdź, dlaczego warto jeść śniadania!

Kontrola wagi

Chcesz schudnąć? Omijaniem śniadań z pewnością tego nie osiągniesz. Jak alarmują specjaliści dietetyki, skutkuje to napadami głodu w późniejszej części dnia, a także spożywaniem wieczorem obfitych posiłków, ponieważ organizm musi jakość uzupełnić braki energetyczne. Syta kolacja powoduje z kolei brak apetytu z rana, więc błędne koło się zamyka. Warto zaznaczać, że najszybciej posiłki trawimy kilka godzin po przebudzeniu, a od około południa nasz metabolizm stopniowo wyhamowuje, dlatego najwolniej spalamy kalorie wieczorem, które odkładają się jako zapas w postaci tłuszczu. Co więcej, spożywanie śniadań podkręca metabolizm, więc jest większa szansa, że schudniesz! Większość z nas wraca do domu około godziny 16-18 i jest to już dosyć późna pora na duży posiłek, a mimo to wiele osób odreagowuje trudy dnia, zmęczenie i stres właśnie jedzeniem. Niestety, chociaż jest to kuszące, to bardzo niezdrowe i przyczynia się do stopniowego przybierania na wadze.

Ile zjesz rano, tyle masz energii na cały dzień

Stare powiedzenie: śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi, zawiera w sobie wiele prawdy, co ma odzwierciedlenie w tempie przemiany materii, ale to nie wszystko. Chcąc mieć energię na cały dzień, ważne, żebyś zjadł pierwszy posiłek w ciągu 2 godzin od przebudzenia. Jak widzisz, nie musisz spożywać śniadania bezpośrednio po wstaniu z łóżka. Możesz spokojnie zabrać je do pracy, byleś zmieścił się w tym określonym czasie, by uniknąć potężnych ataków głodu i zgromadzić siłę do działania. Dostarczenie niezbędnych składników odżywczych dodaje energii, ale też podnosi poziom koncentracji.

Poprawia nastrój

Rano łatwo wpadasz w irytację? Jeśli unikasz śniadań, to przyczyny można upatrywać właśnie w tym. Obniżony poziom glukozy we krwi sprawia, że jesteś rozdrażniony i szybciej się denerwujesz. W takim przypadku pewnie chętnie sięgasz potem po produkty z dużą zawartością cukru. W końcu Polak głodny to Polak zły! Pierwszy posiłek zjedzony niedługo po przebudzeniu wprowadza Cię w dobry nastrój i zapobiega podjadaniu słodyczy.

Zapobiega utracie zdrowia

Według ekspertów żywieniowych jedzenie śniadań obniża ryzyko cukrzycy i zawału serca, właśnie dlatego, że zapobiega podjadaniu, co powoduje gwałtowny wzrost glukozy. Ponadto z racji, że rano żołądek wydziela sporo soków trawiennych, regularna przedpołudniowa głodówka może grozić wrzodami żołądka. Oczywiście w tym miejscu warto zaznaczyć, że nie tylko pory posiłków i spożywanie śniadania ma wpływ na zdrowie, ale przede wszystkim jakość pokarmów. Warto zadbać o zróżnicowaną dietę bogatą w białko, węglowodany złożone i zdrowe tłuszcze.

 

Serwis Medsowa.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.