Kasze znów wracają do naszych łask. To jedne z wielu produktów, o których konsumenci zapomnieli na lata. Coraz częściej ziemniaki zastępujemy kaszą gryczaną, jaglaną lub perłową. Są one źródłem wielu cennych składników, które dobroczynnie wpływają na funkcjonowanie organizmu, m.in. zapobiegają chorobom, ale również wykazują właściwości lecznicze. Moda na zdrową żywność sprawia, iż zainteresowanie kaszami stopniowo zwiększa się.
Dlaczego warto jeść kaszę?
Kasze są wspaniałym źródłem węglowodanów złożonych, które w powolnym tempie rozkładają się na glukozę, która niezbędna jest do pracy wszystkich komórek organizmu. Najwięcej węglowodanów złożonych znajdziesz w mannie. Kasze zawierają całe pokłady błonnika, który odpowiedzialny jest za usprawnianie pracy jelit. Bogate są w witaminy z grupy B, kwas foliowy oraz witaminy E. Najwięcej tiaminy zawierają kasze gryczane, jaglana i jęczmienna. Źródłem kwasu foliowego są kasze gryczane. Fenomen kasz jest jak najbardziej uzasadniony. Zawierają one całe pokłady składników mineralnych- głównie potasu, żelaza, magnezu oraz fosforu, cynku, manganu, miedzi, krzemu i wapnia. Nie brakuje w nich również białka.
Kasza gryczana
Kasza gryczana wytwarzana jest z nasion gryki. To bogactwo przeciwutleniaczy, takich jak: rutyna, kwercetyna. Odpowiedzialne są one za wzmacnianie oraz uszczelnianie naczyń krwionośnych. Spożywanie kaszy gryczanej może zapobiec powstawaniu żylaków, „pajączków”, a także obrzęków. Ponadto wykazuje właściwości przeciwzakrzepowe, co może okazać się pomocne w leczeniu chorób niedokrwiennych serca. Należy również wspomnieć o właściwościach przeciwbakteryjnych i przeciwnowotworowych. Kaszę gryczaną powinny włączyć do diety osoby chore na cukrzycę ze względu na wysoką zawartość błonnika oraz niski indeks glikemiczny.
Kasza jęczmienna
Kasza jęczmienna koniecznie musi się znaleźć w jadłospisie osób, które mają problemy z cholesterolem, gdyż bogata jest w fitozwiązki, takie jak: sterole i tokotrienosterole. Związki te skutecznie obniżając poziom cholesterolu we krwi. W kaszy jęczmiennej nie brakuje również przeciwutleniaczy, które wykazują właściwości przeciwalergiczne, przeciwwirusowe, antybakteryjne, przeciwzapalne, a nawet przeciwnowotworowe. Ten produkt powinien zainteresować osoby, które borykają się z kruchymi naczyniami krwionośnymi- kasza jęczmienna wzmacnia je. Wykazuje działanie ochronne na miąższ serca, wątroby oraz nerek.
Kasza jaglana
Spośród wszystkich kasz jest zdecydowanym liderem. Zawiera najwięcej żelaza, miedzi, witaminy B1, B2 oraz B6. Wysoka zawartość żelaza działa pozytywnie na czerwone krwinki, które mają zdolność dostarczania tlenu do wszystkich komórek organizmu. Niedobór żelaza może wiązać się z poważnymi konsekwencjami, takimi jak: anemia, pogorszenie koncentracji oraz pogorszenie kondycji włosów i paznokci. Jaglanka zawiera również całe pokłady krzemu, dzięki któremu możemy cieszyć się mocnymi kośćmi, stawami i paznokciami. Łagodzi stany zapalne, zwiększa odporność, wpływa pozytywnie na naczynia krwionośne. Kaszę jaglaną do swojej diety powinny wdrążyć kobiety w ciąży, dzieci, osoby starsze oraz osoby, które doświadczyły złamania kości.
Kasza manna
Przede wszystkim jest lekkostrawna, dlatego polecana jest dla osób, które cierpią na choroby układu pokarmowego. Może również stać się głównym składnikiem diety u osób, które przebyły operacje. Manna powinna również zagościć w jadłospisie maluchów. Zawiera minimalne ilości błonnika i jest zaliczana do kasz glutenowych. Może okazać się zbawiennym posiłkiem w czasie biegunki.
Kasza kukurydziana
Z kaszy kukurydzianej produkuje się chleby, ciasta, bułki i placki bezglutenowe, gdyż pozbawiona jest ona glutenu. Jest produktem lekkostrawnym, dlatego powinny spożywać ją osoby chore na choroby przewodu pokarmowego. Bogata jest również w luteinę odpowiedzialną za neutralizowanie wolnych rodników, które mogą przyczyniać się do pogarszania wzroku.
Na pewno ktoś z Was słyszał o ogólnopolskie kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”. Jej celem jest zachęcenie polskich rodzin do włączenia kasz do codziennej diety. Warto zaznaczyć, że produkty zbożowe są podstawą piramidy żywienia, dlatego ograniczanie w ich spożywaniu może doprowadzić do poważnych, często negatywnych konsekwencji. Oprócz kasz, uzupełnij swoją dietę również o mielony ostropest, który jest zbawienny dla osób borykających się z nieprawidłowym funkcjonowaniem wątroby. Możesz pozbyć się zbędnych kilogramów dzięki herbacie Puerh, która w szybki sposób pozwoli Ci osiągnąć idealną sylwetkę. Miód wielokwiatowy, to słodka propozycja- oprócz walorów smakowych jest również środkiem pomocniczym w leczeniu chorób serca.