Jak dbać o odporność?

Leki na odporność

O tym, że układ odpornościowy pełni w naszym organizmie niezwykle ważną funkcję, przekonujemy się zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy atakują nas różnego rodzaju infekcje. Wtedy sięgamy po wszelkie dostępne i znane nam sposoby służące jego wzmocnieniu. Niestety nie zawsze takie działania przynoszą pozytywne rezultaty, gdyż jeśli chodzi o odporność i nasze zdrowie to najważniejsza jest profilaktyka.

Jak dbać o odporność?

O wzmocnienie naszego układu odpornościowego powinniśmy dbać cały rok, tak żeby w sytuacjach kryzysowych był odpowiednio przygotowany do wzmożonego działania. Wpływa na działanie układu odpornościowego ma wiele czynników:

  • uwarunkowania genetyczne,
  • wiek,
  • kondycja zdrowotna,
  • stres,
  • dieta.

Jeśli chcemy wzmocnić działanie naszego układu odpornościowego, powinniśmy zadbać o to aby w naszej diecie nie zabrakło kilku istotnych elementów. Co się do nich zalicza?

Kwasy omega-3 i omega-6

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (WNKT) - w organizmie WNKT są składnikiem budulcowymbłon komórkowych - w tym błony śluzowej, która stanowi naturalną mechaniczną barierę uniemożliwiającą wnikanie drobnoustrojów w głąb organizmu. Ponadto wykazują one działanie polegające na wygaszaniu reakcji zapalnej. Kwasy te trzeba dostarczyć z pożywieniem, gdyż nasz organizm nie ma możliwości ich samodzielnego wytworzenia. Do najistotniejszych kwasów w grupie omega - 6 zaliczamy:

  • kwas linolowy (LA) - występuję w oleju z krokosza barwierskiego, oleju słonecznikowym, także sojowym i kukurydzianym.

Natomiast w grupie kwasów omega - 3 najważniejsze są;

  • kwas alfalinolenowy (ALA) - obecny w oleju lnianym,
  • kwasy eikozapentaenowy i dokozaheksaenowy (EPA i DHA) - obecne w rybach morskich, krylu i algach morskich.

Pożyteczne bakterie

  • Olej z wątroby rekina - pomimo niskiej zawartości WNKT zawiera dwa związki pełniące istotną rolę we wspomaganiu naszego układu odpornościowego: skwalen i alkiloglicerole.
  • Skwalen - pomaga w produkcji przeciwciał oraz zwiększa dotlenienie wewnątrzkomórkowe. Usprawnia przekazywanie informacji między komórkami, a także poprawia elastyczność skóry. Posiada właściwości antybakteryjne, antynowotworowe, odżywcze i regenerujące, wspomagające pracę wątroby i trzustki.
  • Alkiloglicerole - podobnie jak skwalen posiadają one dużą aktywność biologiczną. Gromadzą się w miejscach odpowiedzialnych za budowanie odporności tj. w śledzionie, wątrobie, szpiku kostnym i tkankach limfatycznych. Badania in vitro wykazały, że alkiloglicerole posiadają zdolność aktywacji i pobudzania procesu uwalniania czynnika aktywującego płytki PAF (ang. platelet activating factor). Rola tych płytek związana jest z przewlekłymi stanami zapalnymi w organizmie. Alkiloglicerole również pośrednio aktywują do działania makrofagi. Skwalen i alkiloglicerole najlepiej działają razem. Ich połączenie znajdziemy w oleju z wątroby rekina.

Zioła

Witaminy oraz minerały

Okażą się niezbędne jeśli chcesz zadbać o swoją odporność. Po jakie witaminy sięgać?

  • witamina A - bierze udział w podziałach i różnicowaniu się komórek w tym także komórek układu immunologicznego tj. limfocytów, monocytów i neutrofilów. Ponadto wzmacnia skórę i błony śluzowe czyli naturalne bariery obronne organizmu. Istotną funkcję pełnią również karotenoidy - prekursory witaminy A, które wykazują silne działanie antyoksydacyjne, unieszkodliwiają wolne rodniki, stanowiące zagrożenie dla komórek. Produkty bogate w witaminę A: podroby, jaja, masło, sery dojrzewające, niektóre gatunki ryb morskich. Prowitamina A występuje w: marchwi, szpinaku, natce pietruszki, botwinie, czerwonej papryce, brzoskwiniach i morelach. Dzienne spożycie witaminy A  dla mężczyzn to 900 mikrogram a dla kobiet 700 mikrogram
  • witamina C - mobilizuje system immunologiczny do tworzenia limfocytów i innych przeciwciał, znacząco poprawiając naszą odporność. Jej równie ważnym zadaniem jest zmniejszenie przepuszczalności naczyń krwionośnych i wzmocnienie ich ścianek co zwiększa odporność błon śluzowych. Chroni nasze komórki przed stresem oksydacyjnym. Produkty bogate w witaminę C: dzika róża, rokitnik, czarna porzeczka, natka pietruszki, czerwona papryka. Zalecana dzienna porcja witaminy C dla mężczyzn to 90 mg i dla kobiet 75 mg.
  • witamina D - bierze udział w modulowaniu różnych procesów immunologicznych takich jak: aktywacja limfocytów, różnicowanie limfocytów Th, wytwarzanie swoistych przeciwciał oraz regulacja odpowiedzi immunologicznej. 80% witaminy D jest wytwarzane w toku przemian zachodzących w skórze pod wpływem promieni UVB. Jedynie 20% powinno być dostarczane z pożywieniem. Produkty bogate w witaminę D: ryby morskie (makrela, łosoś, śledź), i oleje rybne, mniejsze ilości obecne są w drobiu, podrobach i produktach mlecznych.
  • witamina E - chroni nasze komórki przed stresem oksydacyjnym, wywołanym stanem zapalnym, neutralizuje też powstałe wolne rodniki. Produkty bogate w witaminę E: oleje z zarodków pszenicy, nasiona słonecznika, olej sojowy i kukurydziany, niewielkie ilości w rybach, drobiu oraz mleku. Zalecana dzienna porcja witaminy E dla mężczyzn to 10 mg równoważnika alfatokoferolu i dla kobiet 8 mg równoważnika alfatokoferolu.

Poza witaminami przydadzą Ci się także mikroelementy. Wybierz szczególnie:

  • selen - wchodzi w skład 20 enzymów, przyczyniając się do zwiększonej aktywności komórek układu odpornościowego. Chroni lipidy zawarte w komórkach przed utlenianiem. Produkty bogate w selen to: podroby, owoce morza, ryby, mleko, produkty zbożowe.
  • cynk - badania wykazały, że niedobory cynku mogą prowadzić m.in. do osłabienia odporności wrodzonej organizmu, zwiększenia podatności na infekcje czy zmniejszenie ogólnej ilości limfocytów B. Cynk jest składnikiem enzymu grasicy, który warunkuje różnicowanie i funkcje limfocytów T dojrzewających w grasicy oraz we krwi obwodowej. Przyśpiesza produkcję limfocytów i makrofagów i wzmacnia ich aktywność. Produkty bogate w cynk: produkty zbożowe, mięso, wędliny, ryby, kasza, jaja, ryż, owoce. Zalecana dzienna porcja selenu dla mężczyzn to 11 mg i dla kobiet 8 mg.

Jeśli nie mamy pewności, czy nasza dieta jest pod tym względem odpowiednio zbilansowana, możemy sięgnąć po suplementy diety, które uzupełnią ją we wszystkie niezbędne składniki. Leki i preparaty na wzmocnienie znajdziesz tutaj https://www.apteka-familia.pl/odpornosc.html 

 

Serwis Medsowa.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.