Luty to miesiąc szczególny. Zwykle już jego nadejście nastraja nas optymistycznie, mamy bowiem świadomość tego, że jest to ostatni typowo zimowy miesiąc.
Niestety, okres, w którym zima zaczyna zmieniać się w wiosnę, nie jest najlepszy dla naszego organizmu. To właśnie w tym czasie lekarze notują największy przyrost pacjentów, a pozornie błahe infekcje zaczynają stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia osób w każdym wieku. Chronienie się przed chorobą jest w tym miesiącu wyjątkowo trudne, już lekka modyfikacja naszej diety może jednak wzmocnić układ odpornościowy.
Płatki drożdżowe – zdrowa nowinka
Trudno nie zgodzić się z tym, że nie tylko zdrowa żywność, ale również dieta wegańska cieszą się współcześnie ogromną popularnością. Korzyści z tej mody mogą przy tym odnieść nawet te osoby, które nie mają zamiaru rezygnować z mięsa. Zamiłowanie do żywności prozdrowotnej sprawia, że na krajowym rynku pojawia się wiele nowych produktów, a te są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Tak jest właśnie w przypadku płatków drożdżowych.
Syrop klonowy – dla zdrowia zimą
Po syrop klonowy sięgamy przede wszystkim dlatego, że odpowiada nam jego smak, okazuje się jednak, że mamy w jego przypadku do czynienia również z cennym źródłem witamin. To przede wszystkim skarbnica witamin z grupy B, syropem klonowym powinny jednak zainteresować się także te osoby, które chcą dostarczyć do swojego organizmu niacynę, biotynę oraz kwas foliowy. Można na tym sporo zyskać, wspierając tak układ krążenia, jak i układ nerwowy.
Zdrowie ukryte w płatkach drożdżowych
Płatki drożdżowe podbijają Polskę przede wszystkim dlatego, że mają niezwykły smak. Okazuje się jednak, że ich atutem jest także bogactwo własności odżywczych. Warto po nie sięgać przede wszystkim po to, aby wzmocnić swój układ immunologiczny, płatki drożdżowe sprawdzają się jednak również jako zastrzyk energii na początek dnia. Okazuje się, że ich pozytywny wpływ dotyczy również naszego układu pokarmowego, płatki drożdżowe są też w stanie utrzymywać odpowiednią mikroflorę jelitową.
Erytrytol – lepszy cukier
Choć często można usłyszeć, że eliminując cukier z codziennej diety, niczego tak naprawdę nie stracimy, nie każdy jest w stanie dokonać aż tak radykalnej zmiany. Przełomowe decyzje warto jednak podejmować stopniowo, a pierwszym krokiem może być zamiana tradycyjnego cukru na erytrytol. Podobnie, jak znany nam już ksylitol – jest on hybrydą węglowodanów i alkoholu, jego przewaga nad innymi cukrami wiąże się jednak z tym, że posiada zerową kaloryczność.
Pestki słonecznika – nie tylko na zbyt wysoki cholesterol
Pestki słonecznika są bardzo smaczne, ich właściwości z pewnością zostaną jednak docenione również przez tych z nas, którzy zmagają się ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu. Owszem, nie mogą one zastąpić leczenia farmakologicznego, stanowią jednak dla niego skuteczne wsparcie. Pestki słonecznika są też dobrym rozwiązaniem dla panów, którzy planują powiększenie rodziny. Zawarta w nich witamina E ma korzystny wpływ na męską płodność, poprawiając jakość plemników.