Tegoroczna jesień przyszła błyskawicznie i mocno dała się we znaki tym, którzy jeszcze żyli wakacjami. Wystarczy nieodpowiedni ubiór, nagłe ochłodzenie i przeziębienie gwarantowane. A wystarczy tylko kilka kroków, by wzmocnić swój organizm i stać się bardziej odpornym na nagłe zmiany klimatu. Przedstawiamy kilka łatwych i domowych sposobów na to, jak wzmocnić odporność i uchronić się przed chorobą.
Naturalne sposoby bez wychodzenia z domu
Często praktykowaną metodą jest wyszukiwanie naturalnych i domowych sposobów na wzmocnienie odporności, które nie będą wymagały opuszczania ciepłego mieszkania. Zwłaszcza kiedy za oknem deszczowo i ponuro.
Domowe sposoby mają dużo zalet. Przede wszystkim są to sposoby naturalne, które znają jeszcze nasze babcie i starsze pokolenia. Metody te były bowiem praktykowane w czasach, kiedy farmacja i medycyna nie były na tak wysokim poziomie rozwoju jak współcześnie.
Sprawdź: Czy herbata z miodem i cytryną leczy przeziębienie?
Kolejną zaletą jest to, że nie wymagają one wielkiego nakładu finansowego. Zwykle opierają się na konkretnych produktach spożywczych, które kosztują niewiele lub na zwróceniu większej uwagi na takie elementy codzienności, jak dobór stroju, kąpiel i inne.
Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że żadne metody nie dają 100% gwarancji skuteczności. I odnosi się to zarówno do domowych sposobów, jak i leków i suplementów diety. Każdy organizm jest inny, co oznacza, że to, co sprawdzi się u jednej osoby, niekoniecznie zadziała u drugiej. Najważniejsze to słuchać swojego organizmu i jego potrzeb.
Naturalne sposoby na wzmocnienie odporności
Niektóre z wymienionych i opisanych przez nas metod mogą wydać się dla wielu oczywiste i trywialne. Nadal jednak zapomina się o nich. Z czego to wynika? Pęd życia, wygoda, walory estetyczne. Do tego brak czasu, zła dieta. To wszystko sprawia, że organizmowi brakuje np. witamin i minerałów i jest bardziej podatny na infekcje.
Chyba każdy pamięta tzw. ubieranie się na cebulę. Im więcej warstw, tym lepiej. Prawda jest taka, że obecnie stawia się na elegancję, klasę i dobry wygląd aniżeli na własne zdrowie. Nieodpowiedni ubiór to coś, na co czyhają bakterie. Roznegliżowana szyja i klatka piersiowa, wystawione kostki, nie do końca zakryte plecy i przeziębienie murowane.
Odpowiednio skomponowana dieta może wzmocnić odporność i ustrzec organizm przed infekcją. Należy jednak pamiętać, że poprzez pojęcie odpowiednia dieta mamy na myśli ten rodzaj diety, która dostarcza wszystkich niezbędnych witamin i składników mineralnych. Warto więc poznać produkty, których nie powinno zabraknąć w kuchni w okresie jesienno-zimowym. Tylko...
...jakie produkty wybierać?
Ta informacja nie usatysfakcjonuje przeciwników śniadań lub jak kto woli – pierwszych posiłków. Pierwszy posiłek odgrywa bardzo ważną rolę, bo po nocnej regeneracji organizm jest odwodniony i wygłodzony. Mimo że nie zawsze odczuwa się apetyt do tego, by zjeść śniadanie, to warto o nim pamiętać do 2 godzin po wstaniu z łóżka. Śniadanie powinno być lekkie (czyli nieobciążające układu pokarmowego), ale sycące.
Czosnek, który niekoniecznie należy do kulinarnych ulubieńców, powinien mieć swoje stałe miejsce w kuchni. Mimo że podchodzi się do niego sceptycznie z uwagi na jego nieprzyjemną woń, to jednak posiada on działanie przeciwbakteryjne i jest uznawany za jeden z lepszych naturalnych antybiotyków.
Przeciwutleniacze są znane z tego, że ochraniają struktury komórkowe przed stresem oksydacyjnym i szkodliwym działaniem wolnych rodników. Do tego mają działanie immunostymulujące i mobilizują mechanizmy obronne do walki z drobnoustrojami. Do najpopularniejszych przeciwutleniaczy należą witaminy A, C i E.
Największe pokłady tych witamin można znaleźć w korzeniu i natce pietruszki, czerwonej papryce, szpinaku, kapuście kiszonej i ogórkach kiszonych, a także marchewce. Wbrew pozorom najlepszym źródłem witaminy C nie jest więc powszechnie przytaczana cytryna, co nie wyklucza jednak pozostałych cytrusów.
Czytaj także: Co jeść podczas przeziębienia i grypy?
Oczywiste jest, że surowe owoce i warzywa mają więcej wartości odżywczych, dlatego te, które nie wymagają gotowania, można chrupać między posiłkami, jako przekąskę. I nie ma w tym nic dziwnego. Coraz częściej praktykuje się formy zdrowych przekąsek zamiast słodkości. Świetnie sprawdzą się tu także orzechy, pestki i nasiona, które stanowią źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3.
Bardzo dużo mówi się o korzystnych właściwościach miodu. Stanowi on nie tylko świetną i zdrowszą alternatywę białego cukru, ale ma także właściwości antybakteryjne i łagodne przeciwzapalne. Należy jednak wybierać miód z pasieki, czyli ten najbardziej naturalny i pozbawiony sztucznych składników. Miód jest ceniony za swoje właściwości, jednak wiele osób zapomina, że dodając go do herbaty, traci on je pod wpływem wysokiej temperatury.
Zbawienny wpływ regeneracji i sportu
Kiedy organizm jest zmęczony psychicznie i fizycznie, dużo łatwiej oddziałują na niego bakterie i drobnoustroje. Dlatego w okresie wzmożonego napięcia, stresu, niedosypiania i ogromu pracy o wiele łatwiej o przeziębienie. Nie namawiamy do lenistwa i przebywania w łóżku przez cały weekend, ale do tego, by w miarę starać się wprowadzić regularny dobowy rytm dnia, tzn. kłaść się spać o tej samej porze (najlepszy sen trwa od godziny 23:00) i wstawać po 6-7 godzinach.
Niektórzy twierdzą, że życie jest za krótkie, by tracić czas na sen. Regeneracja jest jednak ważna nie tylko w czasie choroby, ale także profilaktycznie. Jeśli zapominamy o profilaktyce, musimy liczyć się z tym, że gdy dopadnie nas choroba, zostaniemy uziemieni na przynajmniej tydzień w łóżku, czego można było uniknąć, wysypiając się i dbając o jakość i odpowiednią długość swojego snu.
Regularna aktywność fizyczna jest także kluczowym elementem zapewnienia sobie dobrego zdrowia. Zauważono, że osoby, które w okresie jesienno-zimowym wychodzą na treningi na zewnątrz (jogging, bieganie, rower), hartują swój organizm, ponieważ wystawiają go na działanie zmiennych temperatur. Taki sport wpływa na organizm podobnie jak naprzemiennie brany ciepły i zimny prysznic.
Najważniejsza jest profilaktyka, bo lepiej zapobiegać niż leczyć. Mamy nadzieję, że przedstawione przez nas sposoby pomogą uchronić się przed chorobą oraz przed wyciąganiem ciężkich dział, jakimi są antybiotyki.