Co jeść podczas przeziębienia i grypy?

Co jeść podczas przeziębienia i grypy?

Jeśli Twój organizm nie dał rady obronić się przed wirusami – męczysz się z kaszlem, katarem i gorączką – to ten tekst jest właśnie dla Ciebie! Poznaj produkty spożywcze, dzięki którym przy infekcji szybko staniesz na nogi i wrócisz do pełnej formy. Co zatem jeść, a czego nie podczas przeziębienia i grypy? W jaki sposób najlepiej wzmocnić odporność organizmu?

Dlaczego tak ważna jest odpowiednia dieta?

Jesień, zima i przedwiośnie to niezmiennie sezon chorobowy. Dieta na przeziębienie i grypę powinna w naturalny sposób wzmocnić odporność organizmu. Dzięki temu układ immunologiczny staje się bardziej odporny na rozprzestrzeniające się wszędzie bakterie i drobnoustroje. Odpowiednia dieta może także zmobilizować mechanizmy obronne do walki z nimi. 


Czytaj także: Wszystko, co warto wiedzieć o przeziębieniu i grypie...


Podczas choroby nie mamy zazwyczaj zbyt dużego apetytu. W trosce o jak najlepsze efekty warto jednak zadbać o niewielkie, lekkostrawne posiłki. Najlepiej spożywane w regularnych odstępach czasu. Nie należy jednak zmuszać się do jedzenia. Trzeba wziąć pod uwagę, że organizm zużywa bardzo dużo energii na walkę z chorobą. Co więc warto jeść?

Warzywa i owoce 

W każdym posiłku powinny znaleźć się warzywa i owoce w łatwo przyswajalnej postaci. Warzywa najlepiej ugotować na parze, a owoce spożyć np. w postaci soku lub koktajlu. Postaw na produkty bogate w witaminę C, np. aronię, malinę, czerwoną paprykę i natkę pietruszki. Szukaj roślin obfitujących w antyoksydanty, z wysoką zawartością witamin. 

Zdrowe tłuszcze

Bardzo istotną kwestią jest zachowanie równowagi pomiędzy kwasami: omega-3 a omega-6. Kwasy omega-3 łagodzą stan zapalny w organizmie. Warto postawić na tłuste ryby morskie, olej rzepakowy, orzechy włoskie oraz nasiona chia. Osoby, które z różnych przyczyn nie jedzą ryb, powinny w okresie jesienno-zimowym pić dobrej jakości tran.

Lekkostrawne węglowodany

Zamień ciemne pieczywo na lekkostrawne źródło węglowodanów, np. ryż czy owsiankę. Węglowodany dostarczą Ci energii do walki z chorobą. 

Uzupełnianie płynów

Pij jak najwięcej wody! Podczas gorączki organizm traci znaczne ilości wody, zatem trzeba ją na bieżąco uzupełniać. Wątroba i nerki łatwiej uporają się z oczyszczeniem organizmu z patogenów. Na czas infekcji odpuść sobie czarną herbatę oraz kawę. Najlepiej sprawdzą się teraz napary ziołowe oraz np. z kwiatów rumianku, lipy, malin oraz owoców czarnego bzu. Wszystkie z wymienionych działają napotnie, a to w naturalny sposób pomoże obniżyć temperaturę ciała

Cebula i czosnek

Cebula i czosnek powinny być obowiązkowym elementem chorobowego menu! Spożywane na surowo działają odkażająco. Są wyjątkowo bezlitosne dla patogenów dzięki wysokiej zawartości siarki. 

Miód

Miód naturalnie wspomaga walkę z chorobą i hamuje jej rozwój. Nie żałuj go sobie! Pamiętaj tylko, że traci on swoje właściwości podczas podgrzewania, dlatego najlepiej dodawać go do przestudzonego napoju. Miód złagodzi również bezpośrednio stan zapalny gardła. Wystarczą już 1-2 łyżki miodu dziennie, aby szybciej uporać się z infekcją!

Pamiętaj, że odpowiednia dieta podczas przeziębienia i grypy jest niezmiernie ważna. Wybieraj zatem te produkty, które pomogą Ci w budowaniu tarczy ochronnej! Ważne, by pożywienie wspierało walkę z chorobą, dostarczając wszystkich składników, które są niezbędne do regeneracji organizmu. Potrzebujesz teraz również solidnego odpoczynku. Dużo śpij, nie wychodź bez potrzeby z łóżka, wietrz często i porządnie pomieszczenie, w którym przebywasz. 

Serwis Medsowa.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.