Probiotyki a prebiotyki: czym się różnią i jaka jest ich rola?

Probiotyki a prebiotyki: czym się różnią i jaka jest ich rola?

Większość ludzi zna probiotyki – pożyteczne bakterie niezbędne dla zdrowego układu pokarmowego i odpornościowego. Prebiotykom poświęca się o wiele mniej uwagi. Nie są tak chętnie reklamowane, ale to także mikroorganizmy, które odgrywają w naszych przewodach pokarmowych niezwykle istotną rolę. Czym są? W jaki sposób można je suplementować? I dlaczego warto postawić na colostrum? Wyjaśniamy!

Czym są prebiotyki?

Mówiąc najprościej, prebiotyki to niestrawne węglowodany. Są one naturalnie obecne w wielu pokarmach bogatych w błonnik i (podobnie jak inne rodzaje błonnika) przechodzą przez górną część przewodu pokarmowego bez trawienia, następnie przez jelito cienkie i ostatecznie są fermentowane w okrężnicy przez bakterie jelitowe organizmu. O prebiotykach można mówić jako o pokarmie dla dobrych bakterii w naszych jelitach. Najbardziej znanym rodzajem prebiotyku jest związek zwany oligosacharydem. Prebiotyki występują naturalnie w produktach takich jak: czosnek, topinambur, szparagi, cebula i banany. Są również dodawane do wielu produktów spożywczych – m.in. jogurtów, płatków zbożowych, pieczywa czy napojów.

Prebiotyki a probiotyki

Składniki te współpracują ze sobą, aby utrzymać zdrowie oraz równowagę naszego mikrobiomu, czyli milionów bakterii żyjących w naszym ciele i odgrywających ważną rolę utrzymywaniu prawidłowego funkcjonowania organizmu. Przyjmowanie probiotyków (w postaci żywności lub suplementów) prowadzi do uzupełnienia jelit pożytecznymi bakteriami, ale to prebiotyki są niezbędne, aby te bakterie mogły się żywić i rozwijać swoją aktywność.

Dlaczego warto suplementować colostrum?

Chociaż popularna siara bydlęca nie spełnia w 100% przedstawionej powyżej definicji prebiotyku, dostarcza wiele związków prozdrowotnych, które są niezbędne, aby umożliwić probiotykom pełnienie swojej cennej roli w organizmie. Colostrum zawiera ważne czynniki wzrostu, które pomagają zdrowym bakteriom rozwijać się w jelitach, ale ma również imponującą ilością składników odżywczych i odpornościowych. Jest niezwykle przydatne w sytuacji, w której trzeba skutecznie wspomóc odbudowę flory bakteryjnej jelit.

Siara bydlęca jako suplement może występować w różnych wersjach, ale zwykle najlepsze produkty można znaleźć w formie płynu. Ważne, by sięgać po colostrum, które wyróżnia się czystym składem bez konserwantów. Dzięki temu zachowana zostanie odpowiednia aktywność biologiczna tego cennego środka. Skupiając swoją dietę na produktach bogatych w prebiotyki i probiotyki oraz uzupełniając ją suplementacją wysokiej jakości colostrum można efektywnie wspierać funkcjonowanie swojego organizmu.

Serwis Medsowa.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.