Naturalne substancje, które wzmacniają odporność organizmu

Naturalne substancje, które wzmacniają odporność organizmu

O odporność należy dbać przez cały rok. Wśród działań, które mają pozytywny wpływ na układ immunologiczny, wymienia się przede wszystkim zmianę codziennych nawyków – zdrowe odżywianie, aktywność fizyczną, hartowanie organizmu. Warto także sięgnąć po naturalne substancje, które wzmacniają odporność.

Wyciąg z kurkumy

Naturalne substancje, które wzmacniają odporność organizmu można stosować profilaktycznie przez cały rok. Spożywa się je w formie soków, naparów, wyciągów lub dodaje do różnych potraw. W aptekach i sklepach zielarskich można kupić także gotowe preparaty, które zawierają mieszankę różnych naturalnych substancji wspierających układ immunologiczny.

Jedną z naturalnych substancji, która wykazuje pozytywne działanie na układ immunologiczny, jest wyciąg z kurkumy. Zawiera on kurkuminę – organiczny związek chemiczny, który nie tylko nadaje charakterystyczny żółty kolor, ale przede wszystkim wykazuje działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i bakteriobójcze, ponieważ może blokować namnażanie się drobnoustrojów. Ponadto stymuluje układ odpornościowy poprzez podniesienie poziomu katelicydyny. Ma ona wpływ na procesy immunomodulacji oraz odpowiedź zapalną.

Różeniec górski

Różeniec górski jest niewielką rośliną o grubych liściach i kwiatach, które mogą przyjmować barwę od zielonej do czerwonej. Jego nazwa pochodzi od zapachu róż, który uwalnia się po jej roztarciu oraz terenu, na którym występuje (w Polsce są to wyłącznie Sudety i Karpaty). Najwięcej substancji wykazujących działanie lecznicze różeniec górski gromadzi w kłączach.

Różeniec górski ma pozytywny wpływ na odporność dzięki flawonoidom, kwasom organicznym, rozinom, oksykumarynie, glikozydom. Dzięki temu może aktywować geny odpowiedzi immunologicznej w leukocytach oraz zmniejszyć aktywność substancji biorących udział w odpowiedzi zapalnej. Regularnie stosowany różeniec górski wzmacnia organizm i podnosi jego sprawność.

Jeżówka purpurowa

Jeżówka purpurowa zawiera kwasy organiczne, flawonoidy, glikozydy, olejek eteryczny i związki aminowe. Najwięcej substancji znajduje się w zielu i w korzeniu jeżówki purpurowej, które przed zastosowaniem należy wysuszyć. Roślina ta wykazuje właściwości pobudzające leukocyty oraz stymulujące proces fagocytozy. Jeżówka purpurowa sprawdzi się nie tylko w procesie wspierania układu immunologicznego, ale także w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych.

Czosnek

Czosnek należy do grupy naturalnych antybiotyków, czyli substancji, które bardzo dobrze radzą sobie ze zwalczaniem patogenów. Z tego powodu można go stosować jako wsparcie terapii zleconej przez lekarza. Wszystko dzięki zawartej w nim allinie. Roślinę tę można dodawać do potraw, spożywać w formie surowej, wykorzystywać jako składnik syropów i naparów. Dostępne są także gotowe preparaty z czosnkiem. Dzienna dawka nie powinna przekroczyć 3–5 g. Skuteczność czosnku i jego pozytywny wpływ na organizm człowieka zostały udowodnione licznymi badaniami klinicznymi.

Serwis Medsowa.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.