Tradycyjna kuchnia w wersji slow

Tradycyjna kuchnia w wersji slow

Żyjemy w ciągłym biegu, spiesząc się i często zapominając o tym, że warto od czasu do czasu zwolnić, nacieszyć się tym, co mamy. Niezwykle ważną rolę w naszym codziennym życiu odgrywa odżywianie i odpowiednio zbilansowane posiłki. Warto jest zadbać o to, by elementem naszego jadłospisu nie była żywność wysoko przetworzona, o nadmiernej zawartości tłuszczu czy cukru.

Dla wielu z nas zdrowa kuchnia to kuchnia nudna i niesmaczna. Nic bardziej mylnego. Odpowiednio przygotowane potrawy są pyszne, soczyste i na długo pozostawiają uczucie sytości. Oczywiście do ich przygotowania warto wykorzystać sprzęty, które znacząco ułatwią i przyspieszą naszą pracę w kuchni: http://www.philipiakmilano.pl/.

Początki na zdrowie

Propagowanie zdrowego stylu życia w naszym domu może zacząć się od garnka. Nie będzie to jednak zwykłe naczynie, które do tej pory wykorzystywaliśmy powszechnie podczas naszego gotowania. Garnki filipiaka nie są takie zwyczajne, jak może się z pozoru wydawać. Dzięki nim bowiem będziemy w stanie przyrządzić potrawy za pomocą różnorodnych metod gotowania. Najważniejsze jest jednak to, że wszystkie naturalne składniki potraw zostaną zachowane, a my otrzymamy szybkie, pełnowartościowe, soczyste i aromatyczne danie.

Philipiak to garnki, które zdecydowanie zadowolą nawet najbardziej wybrednego domowego kucharza czy kucharkę. Nie wymagają one bowiem dużego zaangażowania ze strony osoby gotującej. Opinie o garnkach filipiak jasno wskazują na to, że jest to sprzęt bardzo wysokiej jakości, który powinien znajdować się w niemal każdej kuchni, która ceni sobie zdrowe i aromatyczne potrawy. Jest to szczególnie istotne w żywieniu dzieci i młodzieży. Ta grupowa wiekowa powinna jak najczęściej korzystać ze składników naturalnych, nieopierających się na sztucznych dodatkach i ogromnej ilości cukrów i tłuszczu.

Metody przygotowywania potraw

Doskonale zdajemy sobie sprawę z tego, że należy unikać potraw smażonych czy też przyrządzanych z dużą ilością różnego rodzaju tłuszczów. Są one szkodliwe nie tylko dla naszego zdrowia, ale także dla naszej sylwetki, dlatego warto wprowadzić kilka zdrowych nawyków, które pozwolą zniwelować wszystkie te elementy.

Jedną z najzdrowszych form przygotowywania posiłków jest bez wątpienia gotowanie na parze. Przy zastosowaniu garnków Philipiak jest to bardzo proste. Naczynie w bardzo efektywny sposób wykorzystuje gorącą parę, dzięki czemu wszystkie składniki odżywcze, witaminy, ale przede wszystkim smak pozostają w potrawie, a nie ulatniają się razem z wodą, w której gotowaliśmy.

Kolejną fantastyczną cechą garnków jest to, że można w nich przygotowywać dania bez wykorzystywania tłuszczów. Smażone potrawy zachowują wszystkie walory smakowe, bez konieczności dodawania do nich litrów oleju czy masła.

Jeśli zależy nam na tym, by nasze codzienne obiady zachowały wszystkie witaminy i składniki odżywcze, warto zwrócić uwagę na garnek, który pozwala na gotowanie w minimalnej ilości wody.

Chcąc oszczędzić nasz czas, warto jest wykorzystać właściwość garnków filipiak, jaką jest gotowanie w systemie wieżowym. Chodzi o to, by ustawić na sobie poszczególne garnki i za jednym zamachem przygotować pełnowartościowy posiłek- w jednym garnku usmażymy, w drugim udusimy, a w trzecim ugotujemy składniki, będące elementem finalnego posiłku.

Serwis Medsowa.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.