Każda osoba, która dba o swoją sylwetkę, wygląd i dobre samopoczucie wie doskonale, że to, co jemy, ma ogromny wpływ na organizm. Niestety, często nie wiemy dokładnie, w jaki sposób przygotowywać potrawy, by były pełne składników odżywczych a przy tym wolne od zbędnych kalorii. Tymczasem to wcale nie musi być trudne.
Tradycyjna polska kuchnia i jej drobne grzeszki
Wszyscy doskonale wiemy, że polska kuchnia, mimo tego, że jest naprawdę pyszna, nie jest wolna od popełniania błędów, które negatywnie odbijają się na naszych organizmach i utrudniają budowanie idealnej sylwetki. Co takiego większość z nas robi źle? Przede wszystkim jesteśmy miłośnikami smażenia mięs w głębokim tłuszczu. Dodatkowo często zdarza nam się je panierować, co sprawia, że stają się jeszcze bardziej kaloryczne i niezdrowe, ponieważ chłoną więcej tłuszczu.
Co więcej, nawet jeśli już sięgamy po tak cenne źródło witamin, jakim są warzywa, najczęściej długo gotujemy je w całości zanurzone w wodzie. To sprawia, że cenne dla naszego organizmu mikroelementy są po prostu wypłukiwane z jedzenia. Co więcej, traci ono swój naturalny smak i aromat, przez co wiele osób krzywi się na myśl o gotowanych potrawach. Czy tak musi być? Okazuje się, że niekoniecznie.
Gotowanie na parze – idealne rozwiązanie
Zdrową alternatywą dla tradycyjnego smażenia czy gotowania w wodzie jest gotowanie na parze. To sposób przyrządzania potraw, który znajduje coraz więcej zwolenników, szczególnie wśród osób, które przestrzegają diety i dbają o swoją sylwetkę. Nie ma w tym nic dziwnego – gotowanie na parze ma bardzo wiele zalet.
Decydując się na przyrządzanie mięs w ten sposób, otrzymujemy dania, które są znacznie mniej kaloryczne. Co więcej, podczas gotowania na parze mięso nie traci swoich naturalnych walorów smakowych, dzięki czemu możemy uniknąć przyprawiania go zbyt dużą ilością soli, która jak wiadomo, powoduje odkładanie wody w organizmie. Jeśli zaś na parze zdecydujemy się gotować warzywa, możemy liczyć na to, że zostaną w nich wszystkie niezbędne witaminy i składniki mineralne. Warzywa gotowane na parze mają też bardziej wyrazisty smak i kolor, dzięki czemu jedzenie jest po prostu smaczniejsze.
Jak gotować na parze?
Gotowanie na parze wydawać może się trudne, szczególnie jeśli do tej pory nigdy nie przygotowywaliśmy potraw w ten sposób. Tymczasem jest to bardzo prosta metoda, do której potrzebujemy jedynie specjalnych garnków do gotowania na parze.
Składają się one z dwóch części – pierwsza z nich to tradycyjny garnek, jaki znamy. Druga zaś to garnek, w którego dnie znajdują się otwory, przez które będzie przedostawała się para wodna. Wystarczy wlać do pierwszego z nich niewielką ilość wody, ułożyć produkty, które chcemy ugotować (doskonale sprawdzą się nie tylko wszystkie warzywa, ale również mięsa), przyprawić je – najlepiej ziołami, ponieważ nadmiar soli również jest szkodliwy i po prostu gotować pod przykryciem.
W zależności od produktów, które gotujemy czas, jaki musimy na to poświęcić to od kilku do kilkudziesięciu minut. Może więc pozwolić sobie na to każdy z nas. W dzisiejszych czasach na rynku jest dostępna bardzo szeroka oferta garnków do gotowania na parze. Warto postawić na takie, które wykonane są z wysokiej jakości stali nierdzewnej – są one bowiem nie tylko bezpieczne, ale również nie wpływają w żaden sposób na smak potraw.
Podsumowując, codzienne przygotowywanie zdrowych i wartościowych posiłków, które pomogą nam w osiągnięciu oczekiwanych efektów diety i treningu nie musi być trudne. Wystarczy drobna zmiana taka jak np. gotowanie warzyw i mięs na parze, by szybko poczuć się lepiej i zacząć dostarczać organizmowi dokładnie tego, czego potrzebuje. Przekonało się o tym już wiele osób, które polubiły dania przyrządzane w ten sposób.