Co wiesz o karczochu?

karczoch

O karczochach wiedziano już w starożytnym Rzymie. Właściwości tego warzywa były bardzo cenione w szeroko rozumianej medycynie ludowej – znano na przykład jego moczopędne działanie. Przez bardzo długi czas nie cieszyły się one szczególnie dużą popularnością w Polsce, choć można zauważyć, że obecnie sytuacja ta ulega zmianie; warzywa te zaczynają zdobywać w naszym kraju coraz większe grono miłośników.

Karczoch – walory odżywcze

Uprawa karczochów cieszy się szczególną popularnością na zachodzie oraz południu Europy – plantacje tego warzywa powszechnie spotykane są właściwie we wszystkich krajach tego regionu. W krajach tamtych karczochy cieszą się opinią warzyw posiadających nie tylko doskonały wpływ na ludzkie zdrowie, ale również i doskonały, wręcz wytrawny smak. Pomimo tego, że warzywa te rosną do dość znacznych rozmiarów – niektóre mogą osiągać nawet 1,5 metra – w kulinariach i medycynie najważniejsza jest tylko jedna, stosunkowo niewielka ich część. Podstawa kwiatu, będąca swego rodzaju „sercem" całego warzywa powinna być zebrana jeszcze zanim zakwitnie. Posiada nieco gorzkawy aromat, który jednak odgrywa niezwykle istotną rolą w całej kuchni śródziemnomorskiej. Bardzo wiele sposobów na ich przygotowywanie stworzyli na przykład Włosi. Ogromną popularnością cieszą się między innymi gotowane, nadziewane warzywa podawane razem z sosami, pomidorami czy oliwkami. Istnieje nawet specjalna etykieta ściśle regulująca najlepszy sposób na spożywanie tego warzywa; powinno trzymać się je w palcach lewej ręki, drugą obierając je z liści. W czasie jedzenia należy również maczać je w przygotowanym do tego sosie.

Karczoch – właściwości zdrowotne

Wyjątkowy smak to nie jedyny atut karczochów. Trudno jest znaleźć drugie warzywo o podobnych właściwościach zdrowotnych – chociażby z tego powodu powinno ono jak najczęściej gościć w naszej diecie. Są one niskokaloryczne, dzięki czemu poleca się je osobom chcącym zgubić trochę zbędnych kilogramów. Jest to bardzo bogate źródło witaminy A, witamin z grupy B oraz wielu innych niezwykle istotnych składników odżywczych. Dzięki moczopędnemu działaniu karczochy pomagają usunąć z organizmu wszystkie toksyny i działają na niego odtruwająco.

Serwis Medsowa.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.