Dlaczego warto jeść miód?

Dlaczego warto jeść miód?

Miody pszczele to produkty o bogatych wartościach odżywczych. Pszczoły wykorzystują je do karmienia roju. Ludzie od wieków stosują je natomiast w medycynie naturalnej, a także do produkcji trunków, pieczenia i gotowania. Dlaczego warto jeść miód? Kiedy po niego sięgać?

Pyszne miody nie tylko do wypieków

Prawdziwy miód pszczeli powstaje wyłącznie z pyłków kwiatowych i roślinnych zbieranych przez owady. Nie dodaje się do niego cukru, konserwantów ani innych składników, które mają na celu przedłużenie trwałości produktu, podniesienie jego wartości odżywczych lub poprawienie smaku. Dzięki temu miody to produkty wysokiej jakości, bezpieczne dla zdrowia i w pełni naturalne. 

Miód dostępny na Wcinaj Miód jest doskonały do wypieków, słodzenia herbaty i deserów. Mogą zjadać go dzieci i dorośli w każdym wieku. Równie dobrze na bazie miodu można sporządzać zdrowe nalewki na przeziębienie, syropy na kaszel i maseczki odżywcze. Ponadto pyszny miód naturalny znakomicie sprawdza się jako dodatek do marynaty do mięsa na grilla lub pieczonego na Boże Narodzenie. Smak miodu dobrze współgra ze śledziami, które podaje się powszechnie w wielu polskich domach na różne okazje. Dodatkowo odżywczy miód można spożywać po łyżeczce bezpośrednio ze słoika, by dostarczyć organizmowi cennych składników mineralnych, witamin i innych wartościowych substancji.

Produkty pszczele a wpływ na zdrowie

Praktycznie każdy powinien sięgać po miody. Przepyszne produkty pszczele dostępne w sklepie internetowym są niezastąpione w kuchni i domowej apteczce. Z miodu powinni rezygnować wyłącznie alergicy.

Po co jeść miód? Jest to naturalny słodzik, który zawiera cukry bezpieczne dla zdrowia zębów. Miód ogranicza ryzyko wystąpienia próchnicy, dlatego wypieki i słodycze na jego bazie są lepszym wyborem niż łakocie z cukrem białym. Spożywanie miodu ma również pozytywny wpływ na odporność organizmu. Miód gryczany, lipowy, wrzosowy lub wielokwiatowy zmniejszają podatność na infekcje wirusowe w okresie jesienno-zimowym, a także na schorzenia układu moczowego. Dodatkowo miód jest naturalnym antybiotykiem, który wspomaga leczenie infekcji bakteryjnych.

Sklep z miodem - zamów też inne produkty pszczele!

W medycynie naturalnej wykorzystuje się nie tylko sam miód, ale i inne produty pszczele. Mleczko pszczele, pierzga pszczela i pyłek kwiatowy są stosowane w leczeniu schorzeń dermatologicznych, bólu gardła i problemów z jamą ustną. Dzięki produktom pszczelim z najlepszych pasiek można również uzupełnić dom o piękne dodatki w postaci świec z naturalnego wosku.

Serwis Medsowa.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.