Słodkie śniadanie to marzenie niejednego łasucha! Najłatwiej (i niestety najczęściej) posmarować pieczywo gotową mieszaniną cukru, tłuszczu i czekolady. Mowa o popularnym kremie, który jest smaczny, ale niestety daleko mu do zdrowego i pożywnego śniadania. Czy to oznacza, że słodkie pieczywo ma odejść do przeszłości? Nie! Istnieją znacznie zdrowsze, a równie smaczne zamienniki, które nadadzą śniadaniu nieco słodyczy i zastąpią kipiącą od niezdrowych związków nutellę.
Orzechowa frajda
W poszukiwaniu zdrowej alternatywy dla kremu czekoladowego warto podpatrzeć, co na śniadanie jadają Amerykanie. Ulubionym, śniadaniowym produktem jest masło orzechowe, wytwarzane z orzeszków ziemnych, czyli arachidowych. Jest to produkt kaloryczny, ale przy tym bogaty w witaminy i minerały – między innymi w lecytynę, cynk i witaminę B3, która poprawia pracę układu pokarmowego. Poza tym to bogate źródło białka, błonnika i potasu. Przyda się zatem osobom, które uprawiają sport i na co dzień intensywnie trenują.
Sprawdź takie: Zdrowe śniadanie - czyli jakie?
Wbrew powszechnej opinii osoby będące na diecie nie muszą rezygnować z masła orzechowego. Wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych sprzyja utrzymaniu szczupłej sylwetki, warto więc co jakiś czas zjeść na śniadanie ciemne pieczywo z dodatkiem masła orzechowego. Orzechowy aromat będą idealne nie tylko jako dodatek do śniadania, ale również wypieków, a nawet dań obiadowych. Jeśli nieco słony, orzechowy smak nie należy do ulubionych, warto uzupełnić go o słodkie dodatki – miód, banana lub truskawki. Dostępnych jest wiele opcji, można spotkać się z wersją gładką oraz chrupiącą, z dodatkiem orzeszków.
Masło orzechowe z orzeszków nerkowca
Nieco inną odsłoną masła orzechowego jest to uzyskane z orzeszków nerkowca. Słodsze, delikatniejsze, mniej wymagające, będą idealne dla osób, których nie przekonuje smak masła z orzeszków ziemnych. Udowodniono naukowo, że orzechy nerkowca przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2., posiadają też niski indeks glikemiczny. Masło orzechowe z orzeszków nerkowca jest więc idealnym rozwiązaniem dla diabetyków, którzy lubią słodkie śniadania.
Spożywanie go sprzyja też osobom, które pragną ograniczyć spożycie soli oraz cukru. Masło orzechowe powinno znaleźć się na stołach tych, którzy zmagają się z chorobami serca – jedzenie orzeszków nerkowca obniża ciśnienie krwi, wspomaga pracę serca i przyspiesza krążenie. Masło orzechowe z orzeszków nerkowca jest ponadto bogate w potas, fosfor i magnez, poprawia koncentrację oraz pamięć, warto więc zaproponować je uczącym się dzieciom.
Jeśli nie orzechy, to co?
Masło orzechowe jest idealną alternatywą dla kremów czekoladowych. Ale jeśli nie orzeszki, to po co sięgnąć, by śniadanie było słodkie i zarazem zdrowe? Czas powrócić do dawnych przyzwyczajeń i sięgnąć po miód z dodatkami. Miód znany jest ze swych właściwości antybakteryjnych i przeciwzapalnych. Codzienne jedzenie łyżeczki miodu w znacznym stopniu wzmacnia odporność organizmu oraz pobudza pracę układu pokarmowego. Miód stanie się zatem świetnym zamiennikiem dla takich kremów, jak nutella.
Czytaj też o tym, jak pokonać cukrowego potwora?
By zachęcić sceptyków do jedzenia miodu, warto sięgnąć po kremowe miody z dodatkami owoców – malin lub żurawiny. Są mniej słodkie, przełamane kwaskowym smakiem owoców. Łatwo rozsmarowują się na pieczywie, dzięki powolnemu mieszaniu miodu w trakcie produkcji. Miód wielokwiatowy z dodatkiem malin to smaczny dodatek do tostów lub płatków śniadaniowych, miód z żurawiną pasuje zaś idealnie do porannych, lekkich naleśników z orzechami i jagodami. Miód wielokwiatowy z owocami przyda się również do przyrządzenia owsianych ciasteczek lub samodzielnego wykonania płatków śniadaniowych typu crunch. Poranne late zyska natomiast delikatną słodycz.
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, powinno zawierać składniki dodające energii na cały dzień. Miody i masła orzechowe przydadzą się również podczas przyrządzania dań obiadowych. Podczas przyprawiania mięsa lub ryby dodatkowego aromatu nada pieprz cytrynowy. Zamiast ziemniaków sprawdzi się biała komosa ryżowa. Wiele wartości odżywczych posiadają słonecznik łuskany. Mak biały przyda się podczas przygotowywania zdrowych deserów.