Lato zbliża się nieubłaganie, a media już trąbią o niezawodnych sposobach i suplementach na utratę wagi. Niestety większość diet sprawia, że jesteśmy głodni i niezadowoleni, a cuda obiecywane przez producentów suplementów niejednokrotnie mijają się z prawdą. Jeśli naprawdę marzymy o schudnięciu, warto sięgnąć po sprawdzone i potwierdzone naukowo sposoby, które nam w tym pomogą. Dlatego w tym artykule znajdziesz odpowiedzi na pytania: Jak zmniejszyć apetyt? Jak schudnąć bez uczucia głodu? Oraz jak poprawić metabolizm?
Oto prosty 3-stopniowy plan, jak schudnąć szybko i skutecznie.
1. Tnij spożycie cukru i skrobi.
Najważniejszym krokiem jest zmniejszenie ilości spożywanego cukru i skrobi (węglowodanów). Są to produkty, które stymulują wydzielanie insuliny, która jest głównym hormonem magazynowania tłuszczu w organizmie. Kiedy poziom insuliny spada, organizm zaczyna spalanie tłuszczów zamiast węglowodanów. Inną korzyścią wynikającą z obniżenia insuliny jest fakt, iż nerki zaczynają wydzielać nadmiar sodu i wody z organizmu, a ich pozbycie automatycznie przyczynia się do spadku wagi. Nierzadko zdarza się, że osoby, które zaczynają unikać cukru i węglowodanów chudną nawet 4 kg w pierwszym tygodniu. Mówiąc prościej, obniżenie insuliny ustawia utratę tłuszczu na „autopilota”.
Usunięcie cukru i skrobi (węglowodanów) z diety obniża poziom insuliny, zabija apetyt i sprawia, że chudniemy bez uczucia głodu. Jednak na początku takiej diety organizm chcąc pozbyć się złego, starego zalegającego jedzenia może wywołać biegunkę. W takim przypadku nie panikujmy, lecz sięgnijmy po sprawdzone środki jak np. wyrób medyczny Tasectan.
2. Jedz białko, zdrowe tłuszcze i warzywa.
Każdy z posiłków powinien zawierać źródło białka, źródło tłuszczów i warzyw o niskiej zawartości węglowodanów. Konstruowanie posiłków w ten sposób automatycznie wprowadzają spożycie węglowodanów w zalecanym przedziale 20-50 gramów dziennie.
Źródła białka:
- Mięso-wołowina, kurczak, wieprzowina, jagnięcina, bekon itp.
- Ryby i owoce morza-łosoś, pstrąg, krewetki, homary, etc.
- Jaja.
Ważne by spożywając białko, nie przekroczyć jego zalecanej dziennej ilości, która wynosi według RDA 0,8 g/kg masy ciała. Wykazano, że odpowiednia ilość białka w diecie pozwala na zwiększenie metabolizmu od 80 do 100 kcal dziennie. Diety wysokobiałkowe mogą również zmniejszyć obsesyjne myśli o jedzeniu o 60%, zmniejszyć chęć podjadania w nocy, i sprawić, że będziemy automatycznie jeść mniej o 441 kalorii dziennie. Jeśli chodzi o utratę wagi, białko jest królem składników odżywczych.
Niskowęglowodanowe warzywa to m.in.:
- brokuły
- kalafior
- szpinak
- jarmuż
- brukselka
- kapusta
- sałata
- ogórek
- seler
Nie bój się załadować całego talerza tymi warzywami. Dzięki temu, że są niskowęglowodanowe, można jeść ich duże ilości, bez złego odbicia w naszej wadze. Dieta, która składa się z mięs i warzyw zawiera błonnik, witaminy i minerały, które są potrzebne, by utrzymać zdrowie. Nie ma potrzeby dodawania do takiej diety zbóż.
Źródła dobrych tłuszczy:
- oliwa z oliwek
- olej kokosowy
- olej z awokado
- masło
Jedz 2-3 pełnowartościowe posiłki dziennie. Jeśli wieczorem poczujesz się głodny, dodaj czwarty posiłek. Nie bój się jedzenia zdrowych tłuszczy, próbując całkowicie wykluczyć tłuszcze z diety, jesteś skazany na niepowodzenie. Ich całkowite usunięcie sprawia, że czujemy się nieszczęśliwi, głodni i... sięgamy po nadprogramowe jedzenie. Najlepszym tłuszczem jest olej kokosowy. Jest bogaty w trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT), które charakteryzują się tym, że są szybciej rozkładane przez nasz organizm. Mogą również przyczyniać się do nieznacznej poprawy metabolizmu. Nie ma powodu, aby obawiać się naturalnych tłuszczów. Nowe badania pokazują, że tłuszcze nasycone nie podnoszą ryzyka chorób serca.
Może cię zainteresuje nasz wcześniejszy artykuł "10 sposobów na zmniejszenie ilości spożywanych kalorii."
3. Nie bój się ciężarów!
Dwa powyższe punkty są najważniejsze, by zacząć zrzucać wagę. Nie trzeba przy tym wykonywać ćwiczeń, jednak są one zalecane dla zdrowia. Najlepszym rozwiązaniem jest iść na siłownię 3-4 razy w tygodniu. Zrobić rozgrzewkę, podnosić ciężary, a następnie przystąpić do rozciągania. Jeśli jesteś nowy na siłowni, poprosić trenera o radę.
Dzięki podnoszeniu ciężarów będziesz nie tylko spalać dodatkowe kalorie, ale zapobiegniesz zastojom metabolizmu, które są często skutkiem ubocznym odchudzania. Jeśli podnoszenie ciężarów cię nie przekonuje, możesz robić łatwiejsze ćwiczenia jak bieganie, pływanie czy nawet spacery.
Daj sobie trochę luzu
Możesz zarządzić jeden dzień „off” tygodniowo, podczas którego zjesz więcej węglowodanów. Jest to dobra opcja szczególnie na weekendy, kiedy wychodzimy gdzieś ze znajomymi. Ważne jest jednak, aby starać się trzymać zdrowszych źródeł węglowodanów takich jak owies, ryż, ziemniaki, słodkie ziemniaki, owoce itp. Jedz tak tylko podczas tego jednego dnia! Jeśli zaczniesz robić to częściej niż raz w tygodniu, to nie spodziewaj się spektakularnych efektów, o ile w ogóle jakieś będą. Jeśli masz ochotę zjeść coś niezdrowego, zrób to tylko w tym dniu.
Nie trzeba się głodzić, aby schudnąć. Wystarczy ograniczyć spożywane węglowodany i obniżyć poziomu insuliny. Zmień „muszę” na „chcę” i wypróbuj te trzy zasady już dzisiaj. Dzięki tym trzem krokom drastycznie zmniejszysz swój apetyt i wyeliminujesz głów, tym samym eliminując główny powód, który innym nie pozwala wytrwać w odchudzaniu. Wielką korzyścią dla niecierpliwych ludzi jest to, że początkowy spadek masy wody może doprowadzić do wielkiej różnicy wagi już następnego ranka, co doda motywacji do działania.