Jak walczyć z niedoborem witaminy D?

Jak walczyć z niedoborem witaminy D?

Witamina D odpowiada za szereg procesów w organizmie. U dzieci bierze ona udział w procesie kształtowania kości oraz zębów, a także pobudza wchłanianie m.in. fosforu czy wapnia. U dorosłych odgrywa zaś ważną rolę w przeciwdziałaniu chorobom, pomagając budować układ odpornościowy. Jej niedobór ma wiele objawów, które warto znać oraz wiedzieć, jak z nimi walczyć. Sprawdź, co warto wiedzieć o niedoborze witaminy D.

Jakie skutki ma zbyt niski poziom witaminy D?

Brak odpowiedniej ilości witaminy D może się objawiać na wiele sposobów. Najbardziej oczywiste są oczywiście częstsze infekcje, których skutkiem jest zmniejszona odporność organizmu. Czasami również szybkie męczenie się lub przewlekłe zmęczenie mogą świadczyć o braku witaminy, podobnie jak bóle mięśni i stawów. Wypadanie włosów i powolne gojenie się ran to kolejne skutki zbyt niskiego poziomu witaminy D w organizmie. Niedobory mogą wpływać także na zdrowie psychiczne – ich występowanie czasami wiązane jest z pojawieniem się depresji.

Odpowiednia ekspozycja na słońce kluczem do pokonania niedoboru witaminy D

Witamina D jest syntezowana w skórze podczas padania na nasze ciała promieni słonecznych. Z tego powodu kąpiele słoneczne lub przynajmniej spacery należy włączyć do planu dnia w każdy słoneczny dzień. Warto tutaj zaznaczyć, że nawet w czasie zachmurzenia pewna część promieni nadal dociera na ziemię, więc również wtedy zachodzi synteza. Kiedy przebywasz jednak na pełnym słońcu, pamiętaj o smarowaniu się kremem z właściwym dla siebie filtrem. Nie zaburza on produkcji witaminy D, a chroni skórę przed groźnymi dla zdrowia oparzeniami.

Postaw na właściwie skomponowaną dietę

Właściwe odżywianie się to jeden z najważniejszych elementów zdrowego stylu życia. Odpowiednio zbilansowana dieta może zaspokoić zapotrzebowanie na wszystkie witaminy i minerały, aczkolwiek w niektórych przypadkach lekarz może zlecić odpowiednie suplementy. W przypadku niskiego poziomu witaminy D trzeba pamiętać o spożywaniu dużych ilości olejów roślinnych oraz niektórych odmian grzybów (np. pieczarek czy shitake). Osoby spożywające mięso i produkty odzwierzęce powinny także pić mleko, spożywać jajka (szczególnie chodzi o ich żółtka) oraz minimum 2 razy w tygodniu jeść ryby.

Jak i kiedy suplementować witaminę D?

Suplementacja witaminy D jest zalecana w miesiącach jesienno-zimowych, kiedy ekspozycja na słońce zazwyczaj jest niska. W specjalne produkty spożywcze wzbogacone witaminą mogą też zaopatrzyć się osoby, które nie spożywają mięsa i produktów odzwierzęcych. Witamina D występuje w tabletkach z osłoną lub bez, a także w kroplach. O jej stosowanie warto zapytać lekarza, który wskaże także odpowiednią wartość jednostek, którą powinniśmy dostarczać organizmowi.

Niedobór witaminy D może być groźny w skutkach, szczególnie w okresach zmniejszonej odporności. Należy pamiętać o odpowiednio dobranej diecie, rozsądnym wystawianiu się na słońce, a w razie takiej potrzeby również suplementacji zaleconej przez lekarza.

Serwis Medsowa.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.