Miód wielokwiatowy to produkt wytwarzany przez pszczoły, zdrowy i cieszący się dużym zainteresowaniem wśród konsumentów. Produkt ten posiada niezwykłe właściwości zdrowotne, dlatego też warto stosować go w kuchni.
Miód wielokwiatowy – właściwości
Cechą charakterystyczną miodu wielokwiatowego jest zróżnicowany smak, wynikający przede wszystkim z tego, jakie pożytki dominowały podczas zbierania nektaru przez pszczoły.
Różny może być także kolor miodu, w tym przypadku ważnym elementem jest pora roku, w której pszczoły zbierały nektar. Miód z kwiatów wiosennych charakteryzuje się bardzo jasnym odcieniem i delikatną słodyczą w smaku, natomiast miód jesienny jest znacznie ciemniejszy, ma bardziej wyrazisty, wręcz ostry smak i znacznie ciemniejszą barwę.
Pora zbioru nektaru przez pszczoły nie wpływa na właściwości zdrowotne miodu. Należy jednak podkreślić, że miód wielokwiatowy może różnić się zawartością poszczególnych składników odżywczych – wpływ na to mają dominujące rośliny miododajne.
Miód wiosenny – zastosowanie
Szczególne właściwości odżywcze posiada miód wiosenny. Warto go spożywać, gdy dopada nas przemęczenie, cierpimy na brak witalności i energii. Miód wielokwiatowy to zdrowy i smaczny sposób, by przywrócić równowagę organizmu.
Produkt ten wskazany jest także w przypadku osób, które cierpią na choroby serca, wątroby oraz układu pokarmowego. Miód wielokwiatowy można także stosować w profilaktyce zdrowotnej.
Miód jesienny – zastosowanie
Miód jesienny poza wyrazistym smakiem i charakterystycznym kolorem, odznacza się także szczególnymi właściwościami antybakteryjnymi. Działanie to zapewniają znajdujące się w miodzie jesiennym biopierwiastki, których znacznie więcej niż w produktach produkowanych przez pszczoły wiosną. Produkt ten warto spożywać w profilaktyce i leczeniu przeziębień, infekcji górnych dróg oddechowych, a także chorób wynikających z obniżonej odporności.
Kolejnym atutem tego miodu jest wysoka zawartość krzemu, niezbędnego dla prawidłowej budowy i funkcjonowania naczyń krwionośnych, a także wpływa korzystnie na efektowny i zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci. Charakterystyczną cechą miodu wielokwiatowego jest jego wyjątkowy smak, bardzo lubiany przez dzieci.
Warto pamiętać, że regularne spożywanie miodu wzmacnia odporność organizmu, uzupełnia niedobór minerałów, a także pozytywnie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego, oddechowego i nerwowego. Miód wielokwiatowy warto wprowadzić jako zdrowy składnik zbilansowanej diety.