Miód manuka to popularny rodzaj miodu znany ze swoich prozdrowotnych właściwości. Z powodzeniem może być stosowany w leczeniu różnego rodzaju dolegliwości. Sprawdź, kto powinien stosować miód manuka i czym wyróżnia się on na tle innych miodów.
Czym dokładnie jest miód manuka?
Miód manuka wytwarzany jest z krzewu manuka wywodzącego się z Nowej Zelandii i Australii. Swoje zdrowotne i lecznicze właściwości zawdzięcza obecności składnika metyloglioksalu (MGO). Oprócz tego miód ten bogaty jest w związki fenolowe oraz flawonoidy. To dlatego ma właściwości przeciwbakteryjne. Miód manuka posiada ciemną barwę oraz gęstą i kremową konsystencję. Posiada również charakterystyczny smak, odbiegający nieco od tego tradycyjnego.
Więcej informacji znajdziesz w artykule https://gemini.pl/poradnik/zdrowie/miod-manuka-co-to-jest/.
Czym jest wskaźnik UMF i o czym informuje?
Nie każdy miód manuka jest sobie równy. Poszczególne rodzaje różnią się od siebie mocą w zależności od stężenia substancji aktywnych. Określa to wskaźnik UMF (Unique Manuka Factor). Wyróżnić można 3 rodzaje: UMF 5,10 oraz 15. Ten ostatni charakteryzuje się najwyższym stężeniem i ma największą moc. Miód ze wskaźnikiem 5 powinien być stosowany w celu poprawy odporności oraz profilaktycznie. Ten ze wskaźnikiem 10 z powodzeniem może być stosowany w przypadku problemów z układem pokarmowym, natomiast miód UMF 15 sprawdzi się w przypadku trudno gojących się ran oraz ma silne właściwości antybakteryjne, więc warto go stosować między innymi w przypadku anginy.
Miód manuka jako idealne rozwiązanie przy problemach skórnych
Miód manuka ma silne właściwości przeciwgrzybicze, antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe. To dlatego znany jest ze swoich leczniczych właściwości. Może być stosowany zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie. Zewnętrznie używany jest w celu zmniejszania stanów zapalnych skóry. Dodatkowo przyspiesza proces gojenia ran. Może być stosowany w przypadku oparzeń, łuszczycy, egzemy, łojotokowego zapalenia skóry, ukąszeń owadów, trądziku, wszelkiego rodzaju skaleczeń oraz suchości skóry ze względu na właściwości łagodzące oraz nawilżające.
Przy jakich dolegliwościach warto sięgnąć po miód manuka?
Miód manuka sprawdzi się idealnie w przypadku wszelkiego rodzaju problemów związanych z układem pokarmowym, gdyż działając przeciwbakteryjnie, pozytywnie wpływa na florę bakteryjną. Co więcej, może być stosowany w przypadku zgagi i niestrawności.
Dodatkowo zwiększa on odporność organizmu, więc warto włączyć go do swojej diety szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Z powodzeniem może być również stosowany jako czynnik wspomagający przy leczeniu chorób wirusowych takich jak grypa czy półpasiec.
Miód manuka znany jest ze swoich prozdrowotnych właściwości. Warto włączyć go do swojej diety, gdyż działa antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo, przeciwzapalnie oraz przeciwwirusowo. Sprawdzi się w przypadku problemów z układem pokarmowym. Jest również świetnym rozwiązaniem w przypadku zmian skórnych takich jak łojotokowe zapalenie skóry, łuszczyca czy trudno gojące się rany.
Inspiracją dla nas przy tworzeniu tego artykułu były informacje zawarte w Aptece Internetowej Gemini