5 naturalnych antybiotyków

5 naturalnych antybiotyków

Antybiotyki istnieją dopiero od siedemdziesięciu lat, a już wiele osób, nie wyobraża sobie, jak można przejść przez chorobę bez ich użycia. Niestety sporo osób ich nadużywa, nie wiedząc nawet, że jest to niebezpieczne dla zdrowia a nawet życia. Dziś przedstawiamy 5 naturalnych (i zdrowych) antybiotyków!

Antybiotyki istnieją dopiero od siedemdziesięciu lat, a już wiele osób, nie wyobraża sobie, jak można przejść przez chorobę bez ich użycia. Faktycznie — niejednokrotnie antybiotyki ratują życie, ale niestety wiele osób ich nadużywa w sytuacjach, kiedy moglibyśmy wyleczyć się naturalnie.

Szybkie fakty:

  1. Nie można nadużywać antybiotyków. Należy je stosować, tylko jeśli jest to bezwzględnie konieczne.
  2. Niektóre produkty spożywcze, ekstrakty roślinne i olejki eteryczne mają właściwości antybakteryjne.
  3. Miód jest jednym z najstarszych znanych antybiotyków.

 

Niestety, antybiotyki nie są obojętne dla naszego organizmu. Ponieważ antybiotyki nie rozpoznają dobrych i złych bakterii, rozprawiając się z chorobotwórczymi drobnoustrojami, niszczą również te dobre, wchodzące w skład naturalnej, ochronnej flory bakteryjnej.

W przyrodzie istnieją rośliny, które nazywane są naturalnymi antybiotykami. Rośliny te nie tylko wzmacniają układ odpornościowy i skutecznie niszczą bakterie, grzyby i pierwotniaki, ale też robią to bez uszczerbku na naszym zdrowiu i bez ryzyka, że się na nie uodpornimy. Nie powodują antybiotykooporności i nie są toksyczne, dzięki czemu są bezpieczniejsze dla organizmu. Warto również wspomnieć, że podczas leczenia można stosować preparaty roślinne, któe również są zdrowsze dla naszych organizmów.  

Poznaj listę naturalnych antybiotyków i zobacz, jakie mają właściwości.

1. Naturalne antybiotyki - Miód

Zawarte w miodzie substancje pomagają wzmocnić odporność oraz niszczą wirusy i bakterie. Idealnie sprawdza się przy chorobach gardła, ponieważ powleka je kojącą warstwą. Swoje antybiotyczne właściwości miód zawdzięcza takim substancjom jak nadtlenek wodoru, inhibina, lizozym i apidycyna, które potrafią zwalczać bakterie gram-dodatnie, takie jak gronkowce i paciorkowce.

Ponadto miód działa również na laseczki wąglika, prątki gruźlicy czy rzęsistka pochwowego.

Sprawdza się również w walce z chorobotwórczymi grzybami z rodzaju Candida.

Najlepiej sięgać po miody spadziowe z drzew szpilkowych, lipowe i grykowe z pasiek położonych powyżej 1000 m n.p.m., ponieważ zawierają one najwięcej inhibiny.

2. Naturalne antybiotyki - Czosnek

Przed erą antybiotyków czosnek był powszechnie stosowany w celu zapobiegania groźnym chorobom i leczenia ich (np. grypy). Z licznych badań wynika, że czosnek działa silniej niż penicylina. Spożywany regularnie mobilizuje krwinki białe do obrony organizmu przed bakteriami i wirusami oraz zwalcza drobnoustroje. Czosnek zawiera m.in. allicynę (aby ją aktywować, warto zmiażdżyć ząbki czosnku), która niszczy paciorkowce, gronkowce i bakterie E. coli. Ma on również właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze oraz działa antyoksydacyjne, dzięki czemu chroni komórki przez zniszczenia wywołane przez wolne rodniki.

Czosnek zaleca się przy zapaleniu zatok, bólu gardła, grypie, przeziębieniu i zaburzeniach jelitowych.

Aby w pełni wykorzystać walory zdrowotne czosnku, jedz codziennie 2–3 ząbki surowego, zgniecionego czosnku.


Sprawdź: jak antybiotyk działa na nasz organizm!


3. Naturalne antybiotyki - Olejek tymiankowy

Olejek tymiankowy jest szczególnie przydatny w przypadku bakterii opornych na antybiotyki.

W badaniu przeprowadzonym w 2011 roku naukowcy przetestowali skuteczność olejków eterycznych zarówno z lawendy, jak i tymianku. Oba oleje badano w puli ponad 120 szczepów bakterii. Naukowcy odkryli, że olejek tymiankowy jest znacznie skuteczniejszy w zabijaniu bakterii niż olejek z lawendy.

Olejek tymiankowy jest przeznaczony wyłącznie do użytku zewnętrznego. Przed nałożeniem olejku na obszar dotknięty chorobowo należy rozcieńczyć go w olejku nośnym, którym może być oliwa z oliwek lub olej kokosowy. Stosowanie nierozcieńczonych olejków eterycznych na skórę może powodować zapalenie i podrażnienie.

Osoby z wysokim ciśnieniem krwi lub problemy z nadczynnością tarczycy nie powinny używać olejków eterycznych tymianku.

4. Naturalne antybiotyki - Olejek z oregano

Badania przeprowadzone przez naukowców z Centrum Medycznego Uniwersytetu Georgetown wykazały, że olejek z oregano zwalcza grzyby i bakterie tak samo skutecznie, jak tradycyjne antybiotyki – streptomycyna, penicylina i wankomycyna.

Oregano zawiera substancje takie jak karwakrol i tymol, które mają właściwości przeciwgrzybiczne, antybakteryjne i przeciwpasożytnicze.

Olejek oregano w przeciwieństwie do antybiotyków zabija tylko szkodliwe bakterie, bez naruszania pozytywnej flory jelitowej.

Przed zastosowaniem olejku z oregano należy sprawdzić, jakie jest jego stężenie (zawsze występuje w rozcieńczeniu) i dodatkowo rozcieńczyć go, w oleju lub soku pomidorowym. Jest to konieczne, ponieważ olejek z oregano w zbyt dużym stężeniu, może wywołać poparzenia jamy ustnej.

Niektóre zastosowania olejku z oregano:
- wzmacnianie organizmu przy osłabieniu wywołanym stresem,
- zmniejszanie objawów alergii,
- wspomaganie wątroby,
- odtykanie dróg oddechowych zatkanych śluzem,
- leczenie łupieżu,
- eliminacja chorób grzybiczych,
- usuwanie pasożytów.

Przyjmując olejek, pamiętaj, by nie przekroczyć dopuszczalnej dziennej dawki, czyli około 10 kropli.

5. Naturalne antybiotyki - Żurawina

Żurawina idealnie sprawdza się przy leczeniu infekcji układu moczowego wywołanych przez bakterie E. coli. Wspomaga ona wypłukiwanie bakterii z dróg moczowych, przyczyniając się do przyspieszenia procesu leczenia, jak również zapobiegając nawrotom infekcji.

Żurawina jest bogata w proantocyjanidyny i kwas hipurowy. Istotnym faktem jest, że zawarta w niej fruktoza i proantocyjanidyny zapobiegają przywieraniu bakterii do komórek, dzięki czemu żurawina chroni przed próchnicą i chorobami dziąseł.

Owoce żurawiny wykazują również silne właściwości antybakteryjne, dlatego zalicza się je do naturalnych antybiotyków.

By zwalczyć bakterie E. coli, pij sok z żurawiny, spożywaj świeże owoce lub ekstrakty owocowe. Nie jest ustalona jednorazowa oraz dobowa dawka stosowania żurawiny.

Serwis Medsowa.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.