Alergia
Ból i gorączka
CBD i produkty konopne
Drogi moczowe
Grzybica
Higiena
Inne
Kac i rzucanie palenia
Komary i kleszcze
Mama i dziecko
Nogi i stopy
Oczy i uszy
Oczyszczanie organizmu
Odchudzanie
Odporność
Pamięć i koncentracja
Paznokcie
Pielęgnacja twarzy i ciała
Aloes
Bezpieczne opalanie
Cera naczynkowa
Dermokosmetyki
Kolagen
Kosmetyki i akcesoria kosmetyczne
Olejki eteryczne
Piękna skóra
Pielęgnacja ciała
Pielęgnacja suchej skóry
Pielęgnacja twarzy
Po opalaniu
Skóra, włosy, paznokcie
Starzenie się skóry
Ujędrnianie biustu
Ujędrnianie ciała
Zimowa ochrona skóry
Zmarszczki
Poziom cukru we krwi
Problemy skórne
Przeziębienie i grypa
Rany, urazy, oparzenia
Serce i krążenie
Sport
Sprzęt i akcesoria medyczne
Stawy i kości
Stres i uspokojenie
Trawienie
Witaminy i minerały
Włosy
Zdrowa żywność
Zdrowie intymne
Zęby i jama ustna
Zioła i homeopatia
Zmęczenie i trudności z zasypianiem
Słodkie, nieco cierpkie owoce żurawiny znane są ze swoich właściwości wspomagających leczenie przeziębienia oraz grypy. Bogactwo witaminy C oraz A służy wzmocnieniu organizmu w walce z drobnoustrojami. Zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym warto dodawać żurawinę do herbaty, ale nie tylko - świetnie smakuje też na zimno. Mikroelementy wchodzące w skład żurawiny służą szybkiemu powrotowi do zdrowia, rozgrzewają, działają napotnie, zapobiegają odwodnieniu organizmu podczas choroby.
Przed rozwojem chorobotwórczych drobnoustrojów chroni zawarta w żurawinie substancja, a mianowicie tanina, która działa antywirusowo i antybakteryjnie. W związku z tym żurawina pomaga nie tylko pozbyć się kiepskiego samopoczucia typowego dla przeziębienia, ale także zapobiega następstwom choroby, takim jak ból gardła, kaszek czy nieżyt nosa. Owoce żurawiny ceni się również ze względu na właściwości moczopędne. W rezultacie skutecznie radzi sobie z zakażeniem dróg moczowych, hamuje rozwój bakterii i łagodzi skutki choroby.
Żurawina należy do owoców niezwykle zdrowych i łaskawych dla naszego organizmu. Jest niezbyt słodka, lekka, nieco kwaśna. Zaspokaja głód niejednego łakomczucha - żurawinę zaleca się jako przekąskę między posiłkami, ponieważ szybko syci i pozostawia uczucie pełności. Na żurawinę łaskawym okiem spojrzeć powinny osoby, które na co dzień dbają o linię. Należy do niskokalorycznych owoców, które dzięki sporej zawartości błonnika zbawiennie wpływają na pracę układu pokarmowego.
Siłę żurawiny wzmacniają różnego rodzaju zioła, które od wieków służą jako lek przeciw wielu codziennym dolegliwościom. W trakcie złego samopoczucia spowodowanego rozwojem choroby warto zaopatrzyć się w drogocenne zioła, które stabilizują pracę serca, koją nerwy i ułatwiają zasypianie. Nie sposób pominąć też walory smakowe ziół, które nadają napojom i posiłkom niezwykle nęcący aromat. Z produktami tego typu można spotkać się w formie suplementów diety, najlepiej dla zdrowia będzie jednak, jeśli sięgniemy po żurawinę i zioła w ich naturalnej postaci. Napar z melisy, nagietka lub kopru włoskiego z dodatkiem syropu z żurawiny zyska właściwości rozgrzewających, natomiast sos na bazie żurawiny, rozmarynu i oregano wydobędzie z mięsa dodatkowy smak.
Z żurawiną najczęściej można spotkać się w formie suszonej, często wchodzi też w skład syropów owocowych oraz soków. Smaczny jest również dżem z żurawiny, który jada się nie tylko na tostach, ale również jako wyśmienity dodatek do pieczonych mięs. To jednak nie koniec sposobów na zastosowanie żurawiny. Bardzo zdrowym i smacznym produktem jest lecznicza nalewka z żurawiny z dodatkiem ziół. Owoców używa się też do przyrządzenia deseru - na przykład pieczonych jabłek z żurawiną. Wystarczy również posypać naleśniki lub płatki śniadaniowe suszoną żurawiną, a posiłek zyska nieco słodyczy i przede wszystkim wartościowe składniki.
Nie tylko żurawinę uznaje się za wyjątkowy zdrowy owoc. W codziennej diecie miejsce powinny znaleźć również bogate w witaminę C suszone śliwki. Do mięs przyda się natomiast zdrowa mieszanka przypraw do kurczaka, smak pieczeni uwydatnią natomiast owoce jałowca. Podczas przeziębienia i grypy wzmocnienia doda soczysty sok z czarnego bzu.
Komponenty preparatu Syrop Żurawinowy Z Ziołami to: cukier, sok z żurawiny* 25%, wywar z ziół 20%: melisy, chmielu, pokrzywy i kwiatu nagietka; aronia, sok z cytryny*. *owoce spoza Polski
Zastosowanie produktu Syrop żurawinowy z ziołami: do herbaty, lemoniady, drinków oraz jako dodatek do potraw i deserów. Naturalny dodatek do grzanego piwa!
Produkt Syrop żurawinowy z ziołami należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci. Nie stosować po upływie terminu ważności wskazanym na opakowaniu.
Paula 2017-05-04 10:42
Wyraźnie żurawinowy smak syropu bardzo mi smakuje! :)
Eryk 2017-05-04 10:25
Uwielbiam wszystkie te syropki! Idealnie się sprawdzają do herbaty, szczególnie podczas przeziębienia czy grypy.
nadia 2016-04-16 15:59
lubie smak tego syropu. dodaje go do deserow, herbaty .... kupilam juz trzecia butelke i nie zamierzam na tym zaprzestac.
Opinia użytkownika 2015-12-07 14:42
Jakoś nie chce mi się wierzyć, że Syrop żurawinowy z ziołami daje radę???