Cholesterol to substancja lipidowa (tłuszczowa) w naszym organizmie. Pełni wiele niezwykle istotnych funkcji, m.in. uczestniczy w produkcji niektórych hormonów oraz bierze udział w wytwarzaniu witaminy D. Cholesterol w dużej mierze powstaje w naszej wątrobie. Do zdrowia i skutecznego funkcjonowania organizmu potrzebujemy go tyle, ile wytworzy go ten narząd. Ale, co ważne, cholesterol dostarczamy sobie również z jedzeniem. Najwięcej jest go w pokarmach pochodzenia zwierzęcego. Jeśli spożywamy ich za dużo, może to negatywnie wpłynąć na zdrowie.
Cholesterol dobry i zły – co to jest?
W naszym organizmie możemy wyróżnić dwa typy cholesterolu:
- Cholesterol dobry HDL, który przenika do ścian tętnic, ale się w nich nie odkłada. Co ważne, HDL ma funkcję zbierania zalegającego cholesterolu i przenosi do wątroby. Następnie zostaje wydalony z organizmu. Dzięki tej swojej roli HDL skutecznie obniża poziom „złego” cholesterolu w organizmie.
- Cholesterol zły LDL, który przenika do naszego krwiobiegu i odkłada się w nim, co może doprowadzić do wielu niebezpiecznych dla naszego życia chorób m.in. miażdżycy i chorób układu krążenia. To poziom „złego” cholesterolu powinniśmy w miarę możliwości kontrolować.
Jak rozpoznać, że cholesterolu jest za dużo?
Najprostszym sposobem na pewno jest zrobienie podstawowych badań krwi. Jednak nasz organizm też daje nam różne znaki, których nie powinniśmy lekceważyć. Co powinno nas zaniepokoić?
- zawroty głowy,
- bóle nóg,
- ogólne zmęczenie,
- zmiany skórne, które wyglądają jak małe, podskórne, żółte guzki umiejscowione na powiekach, łokciach, kostkach czy pośladkach.
Wzmożoną czujność też powinniśmy zachować, jeżeli w naszej rodzinie występowały schorzenia takie jak: wczesne zawały serca, miażdżyca i inne choroby związane z układem krążenia.
Przyczyną podwyższonego cholesterolu jest na pewno zła dieta bogata w tłuszcze zwierzęce, czyli tłuszcze trans. Prowadzi ona do nadwagi i związanych z tym wielu chorób. Warto zastąpić je tłuszczami roślinnymi i zawartymi w nich sterolami roślinnymi, które w skuteczny sposób dbają o nasz poziom cholesterolu.
Na nasze zdrowie fatalnie wpływa też palenie papierosów i nadużywanie alkoholu – mogą one sprzyjać gromadzeniu się cholesterolu w organizmie.
Jak utrzymać odpowiednią wartość cholesterolu?
Żeby cieszyć się długim życiem w dobrym zdrowiu, należy zmienić nasze nawyki. Trzeba nauczyć się zdrowego trybu życia. Możemy wprowadzić do naszej diety zioła na cholesterol, które pomogą w utrzymaniu cholesterolu w ryzach (więcej szczegółów na tej stronie). Należy też zmienić nasze nawyki żywieniowe.
Jedzmy więc:
- Warzywa i owoce, zarówno świeże jak i mrożone
- Chude mięso, najlepiej drobiowe lub wołowe
- Ryby
- Mleko, jogurty i twarogi o niskiej zawartości tłuszczu
- Produkty pełnoziarniste
- Kasze gruboziarniste
- Rośliny strączkowe, czyli fasolę, groch, soję, soczewicę, ciecierzycę
- Słodycze przygotowujmy samodzielnie
- Dietę warto wzbogacić o zioła na cholesterol.