Produkty dla wegetarian i nie tylko

Produkty dla wegetarian i nie tylko

Można w tym momencie mówić o naprawdę bardzo wielu dietach, w których wyklucza się spożycie mięsa. Każda z tych diet niesie pozytywne efekty, ale wiążą się z nimi także pewne zagrożenia. Postaramy się Wam przedstawić produkty, które doskonale będą uzupełniać brak witamin i minerałów, który związany może być przede wszystkim z wykluczeniem mięsa ze spożywanych posiłków. Jest to niezwykle ważne dla wszystkich osób, które decydują się na tego typu diety. Poza tym może być to również urozmaicenie dla osób, które nie przeszły na wegetarianizm, ale także chcą o siebie lepiej zadbać. 

Diety bezmięsne

Oczywiście najbardziej popularną dietą, w której produkty mięsne są wykluczone, będzie dieta wegetariańska. Podstawą dla takiej diety będą wszelkiego rodzaju warzywa, owoce, nabiał, jaja czy zboża. Niektórzy uważają, że będzie także to świetna dieta redukcyjna, ponieważ wraz z nią wprowadza się zdrowe nawyki żywieniowe, ponieważ wyklucza się produkty wysoko przetworzone oraz produkty typu fast food. 

Inną odmianą takiej diety będzie weganizm, który ma zaostrzone reguły w stosunku do diety wegetariańskiej. W tym przypadku bowiem oczywiście wykluczone będą wszystkie produkty mięsne, ale wyklucza się również produkty pochodzenia zwierzęcego takie jak nabiał czy jaja. 

Białko w diecie bezmięsnej

Dla wegetarian największym problemem będzie białko. Trzeba bowiem pamiętać, że najlepszym źródłem dobrze przyswajalnego białka będą właśnie produkty mięsne. Oczywiście w produktach roślinnych także ono się znajduje, ale w dużej większości nie ma tam wszystkich aminokwasów, które są niezbędne do normalnego funkcjonowania organizmu.  W takim przypadku na pewno warto spożywać jaja, które mogą się stać źródłem wszystkich aminokwasów w diecie. 

Jeszcze jednym produktem, który jest bogaty w białko, będą popularne od jakiegoś czasu nasiona Chia. Około 20% ich składu to właśnie białko, które będzie miało pełną wartość. Można je włączyć i w diecie wegetarian i wegan. Można spokojnie dołączać te nasiona do jogurtów czy sałatek i w ten sposób będzie można dostarczyć także do organizmu dobre kwasy omega 3 (polecamy również siemię lniane). Oprócz tego jest to źródło przeciwutleniaczy oraz błonnika

W większości przepisów na dania wegetariańskie znajdziemy bardzo duże ilości ciecierzycy oraz soczewicy. Obie te rośliny są bogate w białko, które tak naprawdę jakościowo jest podobne do białka zwierzęcego. Dodatkowo ciecierzyca, z której przygotowuje się humus albo falafel ma w sobie także duże ilości witaminy B9 oraz żelaza, potasu i cynku. Jeśli chodzi o soczewicę, to nadaje się ona do przygotowywania smacznych kotlecików, placków czy zup. Skład będzie się nieco różnił w zależności od tego, po jaki rodzaj się sięgnie. We wszystkich jednak rodzajach znajdują się liczne minerały takie jak potas, fosfor, magnez, cynk, wapń czy żelazo, a także spore ilości błonnika, który poprawia pracę jelit. 

Mięso w diecie wegetariańskiej i wegańskiej można także zastąpić seitanem. To produkt, który ma mięsopodobny charakter i wytwarzany jest na bazie mąki oraz wody. Na rynku znajdzie się wiele produktów, które mogą mieć smak drobiu czy wołowiny. Dla początkujących wegetarian może to stanowić również alternatywę w momencie, gdy będzie nas brała tęsknota za spożyciem dobrego kotleta. 

Żelazo w diecie bezmięsnej

Osoby, które stosują dietę wegetariańską bądź też wegańską narażone są na niedobory żelaza, które skutkować mogą nawet niebezpieczną dla zdrowia anemią. Jeśli chce się jej zapobiec, należy włączyć do swojej diety strączkowe rośliny, w których znajduje się żelazo łatwo przyswajalne. Powinno się także pamiętać o przyjmowaniu odpowiedniej ilości witaminy C, która odpowiada za wchłanianie tego pierwiastka. 

Na pewno doskonałym źródłem żelaza są również pestki dyni. Nadają się one bardzo dobrze jako uzupełnienie do sałatek, jogurtów czy koktajli. W swoim składzie posiadają witaminy, których może brakować w momencie, gdy stosuje się dietę bezmięsną. Znajdziemy tam witaminy B1, B2, E, A, C oraz D. Poza tym znajduje się tam wiele cennych dla naszego organizmu kwasów tłuszczowych nienasyconych. 

Witaminy B1 i B2 w diecie bezmięsnej

Oprócz wspomnianych już pestek dyni także bogatym źródłem tych witamin będzie także nabiał. Zalicza się do niego mleko krowie, sery i jogurty, dlatego na pewno nie można wyłączać tych produktów z diety. 

Dla wegan mamy proponowaną również kaszę jaglaną, w której znajduje się żelazo oraz wapń. Jedną z wielu właściwości pozytywnych dla naszego zdrowia będzie także to, że dzięki tej kaszy można sobie zagwarantować odkwaszenie organizmu, dlatego będzie mniejsze ryzyko zachorowania na raka. 

Witamina D w dietach bezmięsnych 

Wegetarianom, którzy trzymają się zasad swojej diety, będzie także zagrażać niedobór witaminy D. Szczególnie będzie się tak działo, jeśli wykluczy się ze spożywanych posiłków produkty mleczne. Weganie mogą starać się zastępować ryby oraz mleko spożywaniem mleka sojowego albo ryżowego. W wielu wypadkach oba produkty są właśnie uzupełniane o witaminę D w trakcie ich produkcji. Poza tym takie mleko będzie źródłem bardzo wielu cennych dla naszego zdrowia składników, których w naszych posiłkach nie powinno zabraknąć. 

Możemy więc wyraźnie zauważyć, że jeśli wyklucza się ze swojej diety mięso, to tak naprawdę trzeba zadbać o dostarczenie wszystkich składników, które do tej pory pojawiały się w naszym organizmie właśnie razem z mięsem. Nie jest to jednak niemożliwe, by zdrowo żyć również bez mięsa. Jeśli uda się stworzyć dobrą, zbilansowaną dietę to może się okazać, że brak składników mineralnych nie będzie nam zagrażał i będziemy mogli żyć bez mięsa.

Serwis Medsowa.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.