Alergia
Ból i gorączka
CBD i produkty konopne
Drogi moczowe
Grzybica
Higiena
Inne
Kac i rzucanie palenia
Komary i kleszcze
Mama i dziecko
Nogi i stopy
Oczy i uszy
Oczyszczanie organizmu
Odchudzanie
Odporność
Pamięć i koncentracja
Paznokcie
Pielęgnacja twarzy i ciała
Aloes
Bezpieczne opalanie
Cera naczynkowa
Dermokosmetyki
Kolagen
Kosmetyki i akcesoria kosmetyczne
Olejki eteryczne
Piękna skóra
Pielęgnacja ciała
Pielęgnacja suchej skóry
Pielęgnacja twarzy
Po opalaniu
Skóra, włosy, paznokcie
Starzenie się skóry
Ujędrnianie biustu
Ujędrnianie ciała
Zimowa ochrona skóry
Zmarszczki
Poziom cukru we krwi
Problemy skórne
Przeziębienie i grypa
Rany, urazy, oparzenia
Serce i krążenie
Sport
Sprzęt i akcesoria medyczne
Stawy i kości
Stres i uspokojenie
Trawienie
Witaminy i minerały
Włosy
Zdrowa żywność
Zdrowie intymne
Zęby i jama ustna
Zioła i homeopatia
Zmęczenie i trudności z zasypianiem
Figi to owoce dość egzotyczne, nie oznacza to jednak, że właściwości, jakie je charakteryzują są dla nas tajemnicą. Nie od dziś wiadomo, że wspomagają trawienie, a najnowsze badania naukowe potwierdzają, że mamy również do czynienia z owocem, dzięki któremu można obniżyć poziom cholesterolu, a nawet uregulować pracę układu krwionośnego. One same wywodzą się z Azji Mniejszej. Możemy jednak spotkać je również w chętnie odwiedzanych przez polskich turystów państwach śródziemnomorskich takich, jak Turcja i Grecja. Nie oznacza to jednak, że figi nie czekają na nas i w innych częściach planety, są bowiem popularne w Hiszpanii, Gruzji, Indiach, Armenii, a nawet w Nepalu. Drzewa figowe różnią się zresztą między sobą, a największe z nich mogą osiągać nawet trzydzieści metrów wysokości.
Same owoce są dość charakterystyczne, a ich kształt przypomina gruszkę. Zielone figi są suszone, a te, których kolor jest ciemnofioletowy mogą być zjadane na surowo. Zapis sino-koreański określa figi mianem „owoców bez kwiatu”. Trudno się temu dziwić, ukryte w torebkach kwiaty nie są bowiem widoczne.
Okazuje się jednak, że na tym nie kończą się wcale ich właściwości prozdrowotne, można bowiem liczyć na nie zarówno podczas leczenia bolącego gardła, jak i hemoroidów. Badania nad właściwościami fig trwają jednak nieustannie, a ich wyniki uświadamiają nam, że wcale nie wiemy wszystkiego na temat tych owoców. Warto wspomnieć choćby o tym, że zawarty w figach błonnik przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi, a jednocześnie reguluje pracę układu krwionośnego. Figi są też bogate w potas, co pomaga osobom zmagającym się z problemem nadciśnienia. Okazuje się przy tym, że ich zbawienny wpływ na naczynia krwionośne jest w stanie nieść skuteczną pomoc pacjentom z hemoroidami.
Mówiąc o figach warto też zwrócić uwagę na to, że są one przeciwutleniaczami, a jednocześnie mają działanie przeciwdrobnoustrojowe i przeciwzapalne. Nie można też zapominać o tym, że wspomagając trawienie rozwiązują problem z zaparciami oraz problemy sercowo-naczyniowe. Badania potwierdzają również ich działanie przeciwcukrzycowe i przeciwzapalne, a także to, że figi mogą być stosowane jako element profilaktyki antynowotworowej. Ich jedzenie jest polecane również przez okulistów, którzy zauważają, że figi mogą przynieść poprawę wzroku tym osobom, które zmagają się ze zwyrodnieniem plamki żółtej. Figi wpływają też korzystnie na funkcje wątroby, są przy tym nie tylko zdrowe, ale również smaczne. Można jeść je zarówno jako figi świeże, jak i suszone, jeśli zaś same nie przypadają nam do gustu, mogą z powodzeniem wchodzić w skład wielu potraw. Najczęściej pojawiają się w deserach i ciastach, nic jednak nie stoi na przeszkodzie temu, aby uczynić z nich element sałatek.
Z powodzeniem sprawdzają się także jako elementy przetworów i to zarówno dżemów, jak i kompotów, często można też spotkać się z nimi gotowanymi w czerwonym winie. Jeśli mamy do czynienia ze świeżymi figami, warto pamiętać o tym, że nie lubią one temperatury powyżej pięciu stopni Celsjusza.
Figi powinny na stałe zagościć w naszy jadłospisie. To źródło cennych witamin i minerałów. Niezwykle zdrowy jest również soczysty sok z żurawiny. W kuchni z pewnością powinien znaleźć się zdrowy olej z czarnuszki, a danie obiadowe warto przyrządzić z sycącej czerwonej soczewicy. Świetnym dodatkiem do ciepłych, słodkich potraw będą z kolei pachnące ziarna kardamonu.
Figi suszone.
Dina 2018-12-14 20:40
Staram się wybierać jedynie niesłodkie produkty na drugie śniadanie ... Chyba właśnie dlatego już od jakiegoś czasu wybieram duże opakowania bakalii, orzechów i ziaren a moim nr 1 są Figi suszone . To najlepsze rozwiązanie dla kondycji i zdrowia
Nicola 2017-04-25 21:19
Chciałam przekonać moją rodzinę do suszonych fig, ale mi nie wyszło:( za dużo pestek i smak im zupełnie nie podszedł...
Paula 2017-04-19 13:47
Zdrowy i smaczny dodatek do odchudzania.
Oher 2017-01-19 12:22
Uwielbiam Figi suszone, jednakże wkurza mnie strasznie ich cena. W tych zdrowych sklepach te ceny są zabójcze ..
Nion 2015-08-19 11:22
Wydaje mi się ,że to jakoś na mnie nie działa, a dodatkowo bardzo dużo kosztuje i smakuje ohydnie. Po co się męczyć?!
Bersia 2015-08-19 11:21
Owe suszone owoce mają bardzo dużą moc. W kilka tygodni czuje się o wiele lepiej i mój organizm funkcjonuje inaczej. Już nie mam takiego wiecznie wzdętego brzucha i to mi się podoba ;)
Alma 2015-05-13 23:55
Lubię bardzo bakalie! Najcześciej jadam suszone daktyle. Jednak stosuję wszystkie rodzaje! Figi suszone kupuję juz bardzo długo!