Alergia
Ból i gorączka
CBD i produkty konopne
Drogi moczowe
Grzybica
Higiena
Inne
Kac i rzucanie palenia
Komary i kleszcze
Mama i dziecko
Nogi i stopy
Oczy i uszy
Oczyszczanie organizmu
Odchudzanie
Odporność
Pamięć i koncentracja
Paznokcie
Pielęgnacja twarzy i ciała
Aloes
Bezpieczne opalanie
Cera naczynkowa
Dermokosmetyki
Kolagen
Kosmetyki i akcesoria kosmetyczne
Olejki eteryczne
Piękna skóra
Pielęgnacja ciała
Pielęgnacja suchej skóry
Pielęgnacja twarzy
Po opalaniu
Skóra, włosy, paznokcie
Starzenie się skóry
Ujędrnianie biustu
Ujędrnianie ciała
Zimowa ochrona skóry
Zmarszczki
Poziom cukru we krwi
Problemy skórne
Przeziębienie i grypa
Rany, urazy, oparzenia
Serce i krążenie
Sport
Sprzęt i akcesoria medyczne
Stawy i kości
Stres i uspokojenie
Trawienie
Witaminy i minerały
Włosy
Zdrowa żywność
Zdrowie intymne
Zęby i jama ustna
Zioła i homeopatia
Zmęczenie i trudności z zasypianiem
Kasza gryczana to nie tylko jedna z najbardziej znanych, ale i najbardziej popularnych kasz. Może pochwalić się sporym gronem zwolenników, choć nie brakuje również osób, którym przeszkadza jej intensywny smak. W zdecydowanej większości przypadków gości na naszych stołach w towarzystwie sosów oraz mięsa, choć jednak kojarzymy ją przede wszystkim z tradycyjnymi smakami, powinniśmy mieć na uwadze to, że jesteśmy w stanie wykorzystać ją także na inne sposoby.
Kasza gryczana powstaje z wykorzystaniem ziaren gryki i już w tym miejscu wypada podkreślić jej ogromną zaletą. Nie zawiera glutenu, a jednak charakterystyczne są dla niej właściwości sklejające, trudno się zatem dziwić, że mamy w jej przypadku jeden z najczęstszych dodatków do chlebów bezglutenowych. O kaszy gryczanej często wspomina również medycyna ludowa doceniająca zarówno jej właściwości rozgrzewające, jak i to, że bez obaw można ją serwować przy biegunkach. Mówimy o rozwiązaniu odżywczym i lekkostrawnym stanowiącym wartościowe źródło węglowodanów.
Dość powszechne jest przekonanie, że to właśnie niepalona kasza gryczana jest rozwiązaniem zdrowszym, ponieważ jednak to kasza palona ma charakterystyczny zapach i smak, często to właśnie ona cieszy się większą popularnością. Różnice nie są jednak duże, najlepiej jest zatem wybrać tą, która w danym momencie bardziej nam smakuje zwracając uwagę na to, aby była dobrej jakości i aby gotować ją we właściwy sposób.
Mówiąc o prawidłowym sposobie gotowania kaszy gryczanej nie można zapomnieć o samej jej formie. Już na wstępie warto więc podkreślić, że w trosce o własne zdrowie powinniśmy zrezygnować z kaszy sprzedawanej w torebkach. Powód jest prozaiczny – wylewając wodę po gotowaniu pozbywamy się wielu cennych składników. Sama kasza powinna zostać najpierw wypłukana, a następnie zalana wodą w proporcjach dwie szklanki wody na jedną szklankę kaszy. Najlepiej gotować ją na małym ogniu pamiętając, że czas gotowania wynosi od dziesięciu do piętnastu minut. Lepiej jej nie mieszać, zawsze można jednak dodać do niej łyżeczkę oleju. Już po zestawieniu jej z ognia kaszę najlepiej jest przykryć, a następnie odłożyć w ciepłe miejsce. Pozwoli jej to na wchłonięcie reszty wody i odpoczynek. Jeśli podczas gotowania zdamy sobie sprawę z tego, że kasza wchłonęła całą wodę, a mimo to jest twarda, możemy dodać jej nieco więcej.
Kasza gryczana może być wykorzystana na wiele sposobów, najczęściej jednak okazuje się być wysoko cenionym dodatkiem do obiadu. Może być podsmażana na maśle lub wzbogacona o olej rzepakowy, podawana z sosem lub bez niego – za każdym razem świetnie smakuje. Na tym zresztą wcale nie kończą się jej właściwości mówimy bowiem o niej również jako o składniku farszy. Te mogą być dodawane zarówno do pierogów, jak i naleśników – wszystko zależy od naszej pomysłowości. Gryka jest również częścią składową wyśmienitego chleba bezglutenowego, warto przy tym wspomnieć o pasztecie gryczanym smakującym znakomicie zwłaszcza, gdy jest podawany w towarzystwie suszonych śliwek oraz grzybów.
Jeśli kasza gryczana nie została jeszcze przez nas ugotowana, możemy zemleć ją w młynku. Mąka gryczana sprawdza się znakomicie jako część składowa wypieków bez dodatku glutenu, sprawdza się przy tym nawet w przypadku tych z nich, które podaje się na słodko.
Jak widać kasza gryczana ma szerokie zastosowanie w kuchni. Doskonałym dodatkiem do kasz na słodko będą duże suszone rodzynki. Ze słodkich, sycących dodatków polecamy także złocisty miód wielokwiatowy. Z przypraw warto spróbować niezwykle aromatycznego czosnku niedźwiedziego, natomiast do makaronów idealnie nadają się suszone pomidory z chili i oregano.
Opinia użytkownika 2018-02-01 13:45
Palona Kasza Gryczana może odstraszać zapachem ale za to faktycznie działa korzystnie dla zdrowia!
Milena 2017-11-20 21:53
Nie przepadam osobiście za kasza gryczana, bo mam po niej swego rodzaju dyskomfort trawienny. Ale moi rodzice bardzo sobie ją ostatnio chwalą, więc średnia ocen w rodzinie wypada dobrze:)
Aneta 2016-03-21 12:11
Lubię kaszę gryczana niepaloną. Ta ma dla mnie zbyt intensywny smak.
Marta 2016-03-13 20:46
lubie palona kasze gryczana ze wzgledu na jej wyrazisty smak. niestety niepalona kasza gryczana ma zdecydowanie wiecej substancji odzywczych... generalnie polecam ten produkt.
Olak 2015-08-18 08:37
Wydaje mi się, że jakoś niepalona jest o wiele lepsza i ma więcej składników zdrowszych. Ta mniej mi smakuje o wiele!
Mika 2015-08-18 08:36
Dawno nie próbowałem takiej świetnej kaszy. Smakuje idealnie i warto jest zbilansować wkońcu swoje makro i mikro składniki!
Andrzej W. 2015-08-18 08:36
Jeżeli chce się przejść na zdrowe odżywianie to palona kasza gryczana to podstawa. Warto jest się zastanowi nad nią i cieszyć się zdrowiem .Mi smakuje świetnie!