Alergia
Ból i gorączka
CBD i produkty konopne
Drogi moczowe
Grzybica
Higiena
Inne
Kac i rzucanie palenia
Komary i kleszcze
Mama i dziecko
Nogi i stopy
Oczy i uszy
Oczyszczanie organizmu
Odchudzanie
Odporność
Pamięć i koncentracja
Paznokcie
Pielęgnacja twarzy i ciała
Aloes
Bezpieczne opalanie
Cera naczynkowa
Dermokosmetyki
Kolagen
Kosmetyki i akcesoria kosmetyczne
Olejki eteryczne
Piękna skóra
Pielęgnacja ciała
Pielęgnacja suchej skóry
Pielęgnacja twarzy
Po opalaniu
Skóra, włosy, paznokcie
Starzenie się skóry
Ujędrnianie biustu
Ujędrnianie ciała
Zimowa ochrona skóry
Zmarszczki
Poziom cukru we krwi
Problemy skórne
Przeziębienie i grypa
Rany, urazy, oparzenia
Serce i krążenie
Sport
Sprzęt i akcesoria medyczne
Stawy i kości
Stres i uspokojenie
Trawienie
Witaminy i minerały
Włosy
Zdrowa żywność
Zdrowie intymne
Zęby i jama ustna
Zioła i homeopatia
Zmęczenie i trudności z zasypianiem
Istnieje owoc o długiej, starożytnej tradycji, niezbyt smaczny na surowo, ale za to niezwykle aromatyczny i nadający potrawom posmak cytrusów. Pochodzący z obszarów Azji i zadomowiony w Europie wyglądem przypomina niedojrzałe, żółte jabłko, w smaku zaś niewątpliwie blisko mu do cytryny. Rośnie na gałęziach niewielkich krzewów, które z łatwością znaleźć można w przydomowym ogródku. Idealny do przyrządzania dżemów i konfitur, niezwykle rześki, zdrowy i pełen cennych składników. Tym owocem jest pigwa - niekwestionowana królowa przetworów.
Pigwa jest wręcz stworzona do przyrządzania przetworów, takich jak dżemy, marmolady czy konfitury. Bardzo często owoców używa się jako zagęszczacza do innych produktów. Nazywana bywa "polską” cytryną", nie bez powodu zresztą - jest równie kwaśna i nadaje herbacie żółty odcień. Gdy więc pod ręką nie ma cytryny, sięga się właśnie po pigwę. Zawarte w owocu związki działają przeciwzapalnie, zarówno na zewnątrz (stosowany na skórze), jak i wewnątrz organizmu. Pigwa okaże się skuteczna w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych, jako dodatek do gorących herbat powinna być zatem niezbędna.
Konfitura z pigwy to nie tylko smak, ale również wartości odżywcze. Zawiera sporo witaminy C podobnie jak cytrusy, a także witaminę B potrzebną do prawidłowej pracy układu nerwowego. Pigwę bez wątpienia należy docenić również ze względu na zawartość przeciwutleniaczy, mikroelementów oraz łatwo rozpuszczalnego błonnika (czyli pektyn). Pigwę stosuje się jako jeden z produktów ułatwiających przemianę materii, oczyszczających organizm i wspomagających pracę jelit. Na uwagę zasługują zwłaszcza pestki pigwy, z których uzyskuje się środek przeczyszczający. Do tego owoc wykazuje właściwości bakteriobójcze, w walce z chorobotwórczymi drobnoustrojami będzie zatem niezwykle skuteczny.
Niewielka popularność pigwy w dzisiejszej kuchni może wynikać z tego, że owoce nie nadają się do jedzenia na surowo. Są twarde, bardzo kwaśne, cierpkie i niewielkie, nie przypadną zatem do gustu. W kuchni warto jednak wykorzystywać cały owoc, bo zarówno w miąższu, jak i w skórce znajduje się najwięcej wartościowych składników odżywczych. Na szczęście przetworzona pigwa wydobywa z siebie to, co najlepsze, czyli smak i aromat. Kandyzowane owoce pigwy, sok lub syrop, konfitura czy nalewka - wszystkie zyskują nieco słodyczy, kwasowości i charakteru. Ale czy owoce smakują wyłącznie na słodko? Skąd, mięsa z dodatkiem pigwy zyskają nieco egzotyczny, oryginalny smak. Dawniej pigwy używano też jako swoisty odświeżacz powietrza - owoce trzymane w szafie lub kredensie odświeżały wnętrze, nadając ubraniom i obrusom cytrusowy, orzeźwiający zapach.
Owoce pigwy można łączyć z innymi zdrowymi produktami, takimi jak świeże kłącze imbiru czy słodki miód spadziowy. By wzmocnić układ pokarmowy, polecamy jedzenie niepalonej kaszy gryczanej. Przy oczyszczaniu organizmu z toksyn pomocny okaże się mielony ostropest, energii doda natomiast smaczny sok z buraka.
Gabriela 2017-05-29 20:43
Super jest ten syrop! Niestety nie mam czasu, żeby sama przetwarzać pigwę w sezonie, dlatego też ratuję się takimi właśnie gotowymi rozwiązaniami i wcale nie uważam, żeby były gorsze.
Anka 2017-05-19 14:20
dobry do herbaty. Syrop z pigwy znam już z dzieciństwa, moja babcia robiła własnoręcznie na przeziębienie.
Aneta 2016-04-01 08:45
Syrop z pigwy dodaję do herbaty zamiast cytryny. Ma o wiele lepszy smak.