Wszystko co powinieneś wiedzieć o witaminie C

Wszystko co powinieneś wiedzieć o witaminie C

Jak myślicie, które owoce i warzywa mają najwięcej witaminy C? Czy są to cytryny, truskawki, a może pomarańcze? W dzisiejszym artykule wszystko, co powinniście wiedzieć o witaminie C.

Witamina C nie tylko na przeziębienie

Gdy tylko łapie przeziębienie, a samopoczucie nie jest najlepsze, sięgamy po kwas askorbinowy, który zwalcza bakterie i wzmacnia układ odpornościowy. Witaminę C można przyjmować w formie tabletek (i wówczas jest najlepiej przyswajalna), ale jej spore pokłady znajdują się w owocach i warzywach, z których następnie przyrządza się soki lub syropy. Witamina C nie służy wyłącznie wzmacnianiu odporności. Jest to jeden ze składników niezbędnych do prawidłowej pracy całego organizmu. Kwas askorbinowy należy zatem dostarczać ciału codziennie, w formie syntetycznej lub naturalnej.

Gdzie szukać witaminy C?

Czy wy też sądzicie, że najwięcej witaminy C znajdziemy w cytrynie? O dziwo cytryna  jest dopiero na 16 miejscu listy produktów zawierających najwięcej witaminy C. Na pierwszym miejscu widnieje dzika róża! Jednak owoce to nie jedyne naturalne źródło witaminy C. Do innych produktów, w których można znaleźć istotną zawartość kwasu askorbinowego, zalicza się m.in.: zieloną papryczkę chili, pietruszkę, brukselkę, jarmuż, szczypiorek oraz koperek. Nieco mniejsze witaminy może również dostarczyć organizmowi, jedząc wątrobę wołową oraz wieprzową. Innym źródłem są suplementy diety oraz środki wspomagające leczenie przeziębienia, które zawierają syntetyczną witaminę C.

Dlaczego warto docenić witaminę C?

Kwas askorbinowy jest nieoceniony w trakcie pojawienia zapaleń i chorób bakteryjnych. Od dawna jego właściwości służą leczeniu przeziębienia lub grypy. Na jej niedobór cierpimy zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy to odporność jest znacznie bardziej osłabiona. Witaminę C można znaleźć cytrusach, aronii, czarnym bzie, malinach, żurawinie czy pigwie. Należy jednak pamiętać, że witamina C nie działa doraźnie. By odczuć korzystne działanie kwasu askorbinowego na organizm, należy przyjmować go regularnie.

Skutki niedoboru

Dlaczego jeszcze warto docenić wpływ witaminy C na prace organizmu? Naukowcy uważnie przyglądają się jej ze względu na potencjalne działanie przeciwnowotworowe. Bardzo możliwe, że kwas askorbinowy może zahamować rozwój choroby oraz łagodzić nieprzyjemne skutki chemio- oraz radioterapii. Zdania badaczy wciąż są jednak podzielone i nie ma pewności co do tego, czy witamina C rzeczywiście może przyczynić się do leczenia chorób nowotworowych.

Należy również zdawać sobie sprawę z tego, czym grozi niedobór witaminy C. To główna przyczyna szkorbutu – choroby, która objawia się samoistnymi krwawieniami, bólem mięśni oraz stawów, niedokrwistością i ogólnym złym samopoczuciem. U osoby z niedoborem kwasu askorbinowego może dojść do osłabienia, zawrotów głowy, spadku odporności, utraty apetytu, a nawet depresji i początków osteoporozy.

Serwis Medsowa.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.