Gdy słyszymy słowo ,,dieta” zwykle na pierwszą myśl przychodzi odchudzanie, dążenie do szczupłej i zgrabnej sylwetki, zmienianie nawyków na lepsze. Jednak dietą może być także specjalny sposób odżywiania w przypadku występowania różnych chorób. W tym artykule napiszemy o chorobie Hashimoto oraz o tym, jak powinna wyglądać dieta osób borykających się z tą przypadłością.
Czym jest Hashimoto?
W celu ustalenia pewnych żywieniowych wytycznych dotyczących choroby Hashimoto, bardzo ważne jest zdiagnozowanie tej choroby oraz zaznajomienie się z nią w celu ustalenia indywidualnej diety. Każdy organizm jest inny i to przede wszystkim należy wziąć pod uwagę. Zaczniemy więc od krótkiego wprowadzenia, czyli przedstawienia diety Hashimoto – czym jest, czego dotyczy oraz jakie są jej objawy.
Czytaj: Dieta paleo – powrót do korzeni?
Choroba Hashimoto jest przypadłością na podłożu autoimmunologicznym. Choroby autoimmunologiczne to grupa chorób, które przebiegają w taki sposób, że układ immunologiczny organizmu działa destrukcyjnie na własne komórki i tkanki, kierując na nie limfocyty T i przeciwciała (1). Tę odpowiedź odpornościową nazywa się autoimmunizacją. Hashimoto inaczej nazywa się zapaleniem tarczycy Hashimoto. Choroba Hashimoto prowadzi do niedoczynności gruczołu tarczowego, dlatego choroba ta często bywa mylona z niedoczynnością tarczycy, przy czym sama niedoczynność stanowi jedną z jej konsekwencji.
Zapalenie tarczycy – jak sama nazwa wskazuje – jest chorobą o charakterze prozapalnym. Oznacza to, że różne produkty żywnościowe mogą nasilać reakcję zapalną organizmu. Objawy występujące przy Hashimoto są dość złożone, dlatego łatwo pomylić je z innymi zaburzeniami. Wśród najczęstszych pojawiają się m.in. uczucie zmęczenia, senność, kłopoty ze snem, koncentracją i zapamiętywaniem, problemy z wagą (najczęściej zwiększona masa ciała z powodu gromadzącej się w organizmie wody), a także wahania nastroju i skłonność do depresji.
Z powodu tak dużego zróżnicowania objawów, ważna jest profilaktyka i regularne badanie się pod tym kątem. W tym celu wykonuje się szereg badań zalecanych przez endokrynologa. Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że same leki, poza podtrzymywaniem funkcji tarczycy, nie sprawią, że będziemy czuć się dobrze. W przypadku tej choroby kluczowe są gruntowne zmiany w diecie, o których napiszemy w dalszej części artykułu.
Dieta idealna?
Rzadko kiedy stosuje się przydawkę idealną. Bardziej odpowiednie i uzasadnione w tym przypadku będzie używanie zwrotu zbilansowana, zrównoważona. Do dobrze zbilansowanych diet należy m.in. dieta lekkostrawna oraz ciesząca się sporą popularnością dieta śródziemnomorska. Dieta jest niezmiernie ważna, aby organizm mój funkcjonować prawidłowo i pracować na pełnych obrotach. Z tego powodu każdą ewentualną zmianę w diecie należy konsultować z lekarzem bądź dietetykiem, uwzględniając choćby takie aspekty, jak nietolerancje pokarmowe, włączenie suplementacji bądź zamienników określonych produktów, które wykluczamy.
Dieta przy chorobie Hashimoto to nie jest sposób na szybką redukcję masy ciała. Odpowiednia dieta, dostosowana do potrzeb osoby cierpiącej na tę chorobę, ma przede wszystkim wspomagać dobre samopoczucie zmniejszać stan zapalny, a także wspierać terapię farmakologiczną. Spadek masy ciała w połączeniu z usuwaniem nagromadzonej w organizmie wody ma być jedynie efektem ubocznym, jednak nie on jest tutaj najważniejszy.
Hashimoto – same wyrzeczenia
Zwykle każda dieta, a już tym bardziej dieta praktykowana w przebiegu konkretnej choroby, kojarzona jest z mnóstwem wyrzeczeń i ogromnymi wydatkami. Nie da się ukryć, że zdrowie ma swoją cenę, jednak na samym zdrowiu nie należy oszczędzać. Prędzej czy później będzie trzeba przeznaczyć pewną sumę pieniędzy w tym celu, więc dlaczego nie zacząć odpowiednio wcześnie?
U każdego choroba Hashimoto może przebiegać inaczej, dlatego nie należy tworzyć diety w oparciu o uniwersalną definicję choroby i jej objawów. Ponadto należy też uwzględnić, że każdy organizm jest inny. Niektórzy, poza Hashimoto, borykają się także z nietolerancjami pokarmowymi i innymi przypadłościami, przez które ich wybory konsumenckie są bardzo ograniczone. Nie można więc skłaniać ich do jedzenia produktów żywnościowych, które mogą wyrządzić krzywdę.
Nieprawdą jest, że dieta to same wyrzeczenia. Wystarczy zagłębić się w temat, a okaże się, że na rynku mamy mnóstwo produktów, które świetnie nadają się do kuchni, a ich przygotowanie nie wymaga ani wysiłku, ani czasu. Wszystko zależy od nastawienia. Jeśli na starcie przekonujemy siebie, że nie damy rady, że dieta jest dla nas zbyt skomplikowana/nudna/wymagająca, to nigdy nie damy rady wdrożyć w swoje życie zmian, które mogą pozytywnie odbić się na zdrowiu. To prawda, że czasami trzeba wyjść ze strefy komfortu, a czasami niemalże na nowo poznawać tajniki gotowania, np. zamieniając gotowanie na smażenie.
Dieta w chorobie Hashimoto
Osoby, które borykają się z Hashimoto, muszą pamiętać, że dieta odgrywa w ich przypadku kluczową rolę. Analogicznie jak dieta wątrobowa u osób z problemami wątroby czy pęcherzyka żółciowego. Dlaczego? Chodzi głównie o to, że niektóre produkty żywnościowe posiadają działanie prozapalne, przez co mogą sprzyjać rozwijaniu się stanu zapalnego. Należy dokładnie czytać etykiety zawarte na opakowaniach konkretnych wyrobów.
Cukier
Na pierwszy ogień idą produkty o wysokim stopniu przetworzenia, a więc wszelkie słodkości, przekąski z dużą ilością cukru (zarówno tego prostego, jak i cukru inwertowanego, syropu glukozowego i glukozowo-fruktozowego). Cukier jest jednak wszechobecny i zawierają go nie tylko produkty niezdrowe, ale też te na pozór zdrowe i produkty typu ,,light”. Na czym polega idea produktów ,,light”? Są to produkty o obniżonej zawartości tłuszczu, jednak paradoksalnie zawartość cukru może być w nich większy niż w produktach nieodtłuszczonych (2).
Tłuszcze
Skoro o tłuszczach mowa, to powszechnie wiadomo, że tłuszcze dzielą się na te ,,dobre”, czyli należące do grupy Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT) i tłuszcze ,,złe”, które zwiększają ryzyko wystąpienia miażdżycy i wpływają niekorzystnie na poziom cholesterolu. Kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 wspierają funkcjonowanie układu odpornościowego, a dodatkowo wykazują działanie przeciwzapalne. Znajdziemy je w orzechach włoskich, nasionach chia, oleju lnianym.
Sprawdź: Dieta wegańska – rośliny mają moc
Gluten
Wokół glutenu narosło dużo niedopowiedzeń i mitów. Jeść, nie jeść? Najprościej mówiąc: unikać, kiedy tylko się da. Bardzo często przy chorobie Hashimoto występuje celiakia. Jest to choroba wywołana przez gluten, czyli białko występujące w zbożach i mieszankach zbóż (np. pszenicy, życie czy pszenżycie). Celiakia polega na tym, że występujące w gliadynie (jest to białko prolaminowe) przeciwciała mogą obciążać i tak już osłabioną tarczycę, dlatego warto rozważyć wyeliminowanie glutenu ze swojej diety (3).
Laktoza
Białko to (podobnie jak gluten) również należy mieć pod lupą, co oznacza, że warto czytać etykiety produktów żywnościowych. Problem nietolerancji laktozy coraz częściej dotyczy nie tylko osób z chorobą Hashimoto, ale też dużej części społeczeństwa. Dlaczego? Organizm człowieka nie posiada odpowiednio aktywnego enzymu, który trawi laktozę (enzym ten to laktaza). Większość ssaków (w tym także człowiek) traci zdolność trawienia laktozy wraz z zakończeniem pobierania matczynego pokarmu. Nietolerancja laktozy objawia się wzdęciami, skurczami w brzuchu, nadmierną produkcją gazów (4).
Komponując odpowiednią dietę, należy pamiętać o tym, by obserwować reakcje organizmu na określone produkty żywnościowe. Bardzo często jest tak, że poza odpowiednią dietą kluczowa jest też suplementacja (np. witaminy B12 w przypadku osób, będących na diecie wegetariańskiej/diecie wegańskiej). Poza tym osoby borykające się z niedoczynnością tarczycy Hashimoto powinny pamiętać o wyrównywaniu wszelkich niedoborów, ponieważ może być to dobry sposób na poprawę kondycji psychofizycznej i jednocześnie wsparcie dla farmakoterapii.
Bibliografia:
- https://www.webmd.com/women/hashimotos-thyroiditis-symptoms-causes-treatments#1
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/321197.php
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/318606.php
- https://www.healthline.com/symptom/lactose-intolerance
Uwaga!
Treści przedstawione w powyższym wpisie posiadają charakter informacyjny. W razie problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem. Administrator nie ponosi konsekwencji wynikających z praktycznego wykorzystania zawartych w Serwisie informacji.