Lecznicze właściwości morwy białej

Lecznicze właściwości morwy

Morwa biała stała się bardzo popularna ze względu na swoje lecznicze właściwości. Czym jest morwa biała, w jakim celu się ją przyjmuje i czy może być stosowana przez każdego? Kiedy warto sięgnąć po preparaty z morwą i jak je dobrze wybrać? O tym w dzisiejszym artykule: lecznicze właściwości morwy białej

Właściwości morwy białej

Morwa biała (Morus alba L.) występuje w postaci drzew lub krzewów liściastych i wyrasta maksymalnie na wysokość ok. 15 metrów. Roślina ta pochodzi z Azji, choć swego czasu była też popularna w Polsce. Wytwarza się z niej jedwab. Morwa zyskała swoją popularność na całym świecie dzięki właściwościom leczniczym i smacznym owocom. Drzewo to ma niesamowitą umiejętność przystosowywania się do różnych warunków klimatycznych, dlatego też możemy je spotkać na całym świecie. Owoce rośliny mogą mieć kolor czarny, biały, czerwony lub purpurowy. W Polsce możemy spotkać morwę białą. 

Stosowanie morwy białej wpływa pozytywnie na szereg procesów zachodzących w naszym organizmie:

  • pomaga w obniżenie poziomu cukru we krwi – zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu II;
  • wspomaga obniżenie ciśnienia krwi – wpływa korzystnie na prawidłową pracę układu krwionośnego;
  • pomaga unormować poziom cholesterolu – zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy;
  • wykazuje właściwości antyoksydacyjne – dzięki zawartości polifenoli (m.in. kwercetyny, rutyny) niweluje szkodliwe działanie stresu oksydacyjnego i wolne rodniki;
  • działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo – wpływa korzystnie na prawidłowe działanie układu odpornościowego.

morwa biała

Morwa biała – działanie lecznicze

Dobroczynne właściwości morwy białej zostały docenione przez licznych naukowców. Jest ona uważana za uniwersalne remedium na wiele dolegliwości. 

Morwa biała na stany zapalne

Morwa biała zawiera wiele związków o działaniu przeciwzapalnym – m.in. flawonoidy, antocyjany i kwas kawowy. Stosowanie morwy może zatem wspomóc łagodzenie stanów zapalnych w organizmie.

Morwa biała na chorobę Alzheimera

Choroba Alzheimera (AD) jest schorzeniem neurodegeneracyjnym, które jest główną przyczyną otępienia u osób starszych. W tkance mózgowej osób chorych na chorobe Alzheimera dochodzi do odkładania się β-amyloidu i fosforyzowanego białka tau. Wyciąg z liści morwy białej blokuje powstawanie białka β-amyloidu. Osłabia również neurotoksyczność patologicznych białek. Z tego względu ekstrakt z morwy białej znajduje wykorzystanie w prewencji wystąpienia choroby Alzheimera.

Morwa biała na cukrzycę

Substancje pochodzenia roślinnego mogą wspomagać leczenie wielu chorób. Niektóre z nich mają działanie hipoglikemizujące, dzięki czemu pomagają obniżyć poziom cukru we krwi. Ekstrakt z liści morwy białej obfituje w alkaloidy, które przyczyniają się do utrzymania prawidłowego poziomu cukru we krwi. Wydaje się zatem, że wyciąg z morwy białej może wspierać kontrolę glikemii u chorych na cukrzycę typu 2.

Morwa biała na problemy trawienne

Morwa biała wpływa pozytywnie na funkcjonowanie jelit dzięki wysokiej zawartości pektyn. Pomaga zapobiegać biegunkom, kolkom oraz zaparciom, reguluje proces wypróżniania. Zawiera również garbniki, które działają ściągająco na błonę śluzową przewodu pokarmowego. Substancje te zapobiegają przenikania bakterii i rozrzedzenia treści jelitowej. Dodatkowo łagodzą ból dwunastnicy i objawy choroby wrzodowej.

Morwa biała na przeziębienie

Bogactwo witamin i soli mineralnych zawartych w morwie białej wpływa pozytywnie na odporność organizmu. Nalewka z morwy ma zastosowanie w kuracji anginy i przeziębienia. Pomaga również obniżyć gorączkę, łagodzi kaszel i ból gardła

Morwa biała na odchudzanie

Morwa biała jest sprzymierzeńcem osób borykających się z nadprogramowymi kilogramami. Ogranicza wchłanianie cukrów prostych, dzięki czemu przeciwdziała odkładaniu się tkanki tłuszczowej w organizmie. Zmniejsza łaknienie i ochotę na podjadanie między posiłkami.


Zobacz też: Morwa — ranking najlepszych produktów


Inne zastosowania morwy białej

Morwa biała jest chętnie wykorzystywana nie tylko w medycynie i farmacji. Po owoce morwy białej można sięgnąć jako wartościową przekąskę. Suszone owoce morwy białej to bogactwo soli mineralnych i witamin. W owocach morwy możemy znaleźć następujące witaminy i minerały: wit. PP, wit. C, witaminy z grupy B, taninę, pektynę, cukry (glukozę, fruktozę i niewielką ilość sacharozy), kwasy organiczne jak cytrynowy i jabłkowy, kumarynę, flawonoidy oraz potas, wapń, magnez, żelazo i fosfor.

Morwa biała jest także wykorzystywana w kosmetologii – jako składnik kremów i maseczek do twarzy i ciała. Ekstrakt z liści morwy wspomaga walkę z przebarwieniami skóry, stanami zapalnymi i podrażnieniami. To także cenny składnik preparatów regenerujących i odżywczych.

owoce morwy

Morwa biała – suplementy diety

Preparaty z morwą białą dostępne są w aptekach  w postaci m.in. tabletek, herbat i soków. Dzięki temu łatwo znaleźć formę odpowiadająca indywidualnym preferencjom. Warto jednak podkreślić, że najlepsze efekty przynosi zaparzanie suszonej morwy białej i regularne picie jej w postaci naparu (herbatki).

Wybierając preparat z morwą białą, warto postawić na suplement diety firm, które udostępniają badania produktu. Cenna jest również informacja o standaryzacji składników aktywnych preparatu, która podnosi jakość produktu i daje pewność, że każde opakowanie posiada identyczny skład i właściwości.

Należy uważać, by nie przedawkować morwy, ponieważ ze względu na hamowanie wchłaniania cukrów, przedawkowanie może objawiać się jak w przypadku hipoglikemii. Możemy poczuć brak sił, zmęczenie, a nawet nudności czy wymioty.

Morwa biała – przeciwwskazania

Stosowanie morwy białej wiąże się z możliwością wystąpienia skutków ubocznych, dlatego przyjmowanie preparatów z morwą warto skonsultować z lekarzem. Przeciwwskazaniem do stosowania morwy białej jest uczulenie lub nadwrażliwość na nią. Przyjmowanie morwy białej nie jest wskazane u kobiety w trakcie ciąży i laktacji. Ostrożność powinny zachować osoby chorujące na cukrzycę. 

Z czym nie łączyć morwy białej?

Należy pamiętać, że morwa biała może wchodzić w interakcje z lekami. Nie należy łączyć jej na własną rękę m.in. z:

  • lekami obniżającymi poziom cholesterolu,
  • lekami przeciwcukrzycowymi.

Bibliografia:

  1. Grześkowiak J., Łochyńska M.: Związki biologicznie aktywne morwy białej (Morus alba L.) i ich działanie lecznicze. Post Fitoter 2017; 18(1): 31-35.
  2. Gnalicka A., Jabłecka A.: Miejsce wyciągu z morwy białej we współczesnej farmakoterapii cukrzycy typu 2 – praca poglądowa. Farmacja współczesna 2013; 6: 196–201.
  3. Jeszka M, Kobus-Cisowska J, Flaczyk E., Liście morwy jako źródło naturalnych substancji biologicznie aktywnych, Post Fitoter 2009, 3, 175-179

Serwis Medsowa.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.