Alergia
Ból i gorączka
CBD i produkty konopne
Drogi moczowe
Grzybica
Higiena
Inne
Kac i rzucanie palenia
Komary i kleszcze
Mama i dziecko
Nogi i stopy
Oczy i uszy
Oczyszczanie organizmu
Odchudzanie
Odporność
Pamięć i koncentracja
Paznokcie
Pielęgnacja twarzy i ciała
Aloes
Bezpieczne opalanie
Cera naczynkowa
Dermokosmetyki
Kolagen
Kosmetyki i akcesoria kosmetyczne
Olejki eteryczne
Piękna skóra
Pielęgnacja ciała
Pielęgnacja suchej skóry
Pielęgnacja twarzy
Po opalaniu
Skóra, włosy, paznokcie
Starzenie się skóry
Ujędrnianie biustu
Ujędrnianie ciała
Zimowa ochrona skóry
Zmarszczki
Poziom cukru we krwi
Problemy skórne
Przeziębienie i grypa
Rany, urazy, oparzenia
Serce i krążenie
Sport
Sprzęt i akcesoria medyczne
Stawy i kości
Stres i uspokojenie
Trawienie
Witaminy i minerały
Włosy
Zdrowa żywność
Zdrowie intymne
Zęby i jama ustna
Zioła i homeopatia
Zmęczenie i trudności z zasypianiem
Insunorm to suplement diety w postaci kapsułek, którego składniki korzystnie wpływają na...
SprawdźTabletki Olimp Therm Line 30+ to suplement diety rekomendowany dla osób...
SprawdźHerbatka Fix Diabetex z Morwą przeznaczona jest dla osób z podwyższonym poziomem...
SprawdźMorwa Biała Biotter to suplement diety w postaci tabletek, który zawiera składniki...
SprawdźMorwaVita Płyn to naturalny suplement diety, zawierający w składzie standaryzowany wyciąg z morwy...
Sprawdź„Roślinne skarby” morwy białej Drobne kiście owoców morwy białej to...
SprawdźFit Body Control to suplement diety w postaci kapsułek przeznaczony dla osób dbających o...
SprawdźMorwa biała to niezwykła roślina, które znalazła swoje zastosowanie również z...
SprawdźApteo Morwa Biała zioła do zaparzania to produkt rekomendowany dla...
SprawdźDiabetoStrong to suplement diety dostępny w postaci tabletek. Preparat w szczególności...
SprawdźSuplement diety Morwa Biała Plus to produkt, który pomaga przyswoić węglowodany...
SprawdźAcaiBerry Slim (Cellu Berry Slim) to suplement diety, który w...
SprawdźSuplement diety Cellu Berry Slim to nowoczesny produkt wspomagający odchudzanie,...
SprawdźW Polsce najczęściej spotyka się morwę białą (Morus alba), która może wzrosnąć nawet do 20 metrów wysokości. Owoce morwy to małe niełupki, które są podobne do jeżyn. W smaku są nieco mdłe i słodkie. Morwa czarna (Morus nigra) jest niższa od białej i osiąga około 10 metrów wysokości. Można ją spotkać głównie w Azji.
Jakie korzyści dla naszego zdrowia przynosi spożywanie morwy?
Morwa zaliczana jest do zielarskich surowców witaminowo-antocyjanowych, które mają znaczne wartości odżywcze. To dlatego morwa od dawna jest wykorzystywana w lecznictwie.
Morwa jest wypełniona substancjami odżywczymi, które bardzo dobrze wpływają na nasz organizm, należą do nich między innymi: żelazo, ryboflawina, witamina C, witamina K, potas i fosfor. Zawiera też znaczne ilości błonnika pokarmowego i szerokie spektrum związków organicznych, w tym substancji roślinnych.
Owoce morwy zawierają unikalne składniki odżywcze, które mogą mieć korzystny wpływ na nasze zdrowie.
Podobnie jak większość owoców i warzyw, morwa zawiera błonnik pokarmowy. Błonnik pokarmowy może przyczynić się do poprawy pracy układu pokarmowego i zwiększając stolec.
Spożywanie morwy przyspiesza przemieszczanie się pokarmu przez przewód pokarmowy, zmniejszając jednocześnie występowanie zaparć, wzdęć i skurczów. Ponadto błonnik zawarty w morwie pomaga regulować poziom cholesterolu i wspomaga zdrowie serca.
Wysoki poziom zawartości żelaza w morwie może znacznie zwiększyć produkcję czerwonych krwinek.
Oznacza to, że organizm zwiększa dystrybucję tlenu do ważnych tkanek i narządów, pomagając w ten sposób zwiększyć metabolizm i zoptymalizować funkcjonalność tych systemów.
Resweratrol zawarty w morwie jest bardzo ważnym przeciwutleniaczem flawonoidowym, który wpływa bezpośrednio na funkcjonowanie pewnych mechanizmów w naczyniach krwionośnych. Zmniejsza ryzyko ich uszkodzenia przez angiotensynę, co może powodować zwężenie naczyń krwionośnych.
W rzeczywistości resweratrol zwiększa wytwarzanie tlenku azotu, który jest lekiem rozszerzającymi naczynia, co oznacza, że rozluźnia naczynia krwionośne i zmniejsza ryzyko powstawania skrzepów krwi oraz kolejnych problemów serca, takich jak udar mózgu lub zawał serca.
Między wysoką zawartością antocyjanów, witaminą C, witaminą A i innymi różnymi związkami polifenolowymi i fitotwórczymi, morwy mają działanie antyoksydacyjne.
Przeciwutleniacze w nich zawarte stanowią obronę przed wolnymi rodnikami, które tworzą niebezpieczne produkty uboczne metabolizmu komórkowego i mogą uszkadzać zdrowe komórki, powodując ich mutację w komórki nowotworowe.
Zróżnicowany zakres przeciwutleniaczy znalezionych w morwie oznacza, że mogą one neutralizować wolne rodniki szybko, zanim nastąpią nieodwracalne zniszczenia.
Niektóre odmiany morwy (jak np. morwa biała) są bardzo dobre w obniżaniu poziomu cukru we krwi, co jest korzystne dla konkretnych ludzi, ale jednocześnie bardzo niebezpieczne dla innych.
Są też rzadkie przypadki alergii na morwy, więc najlepiej używać ich z umiarem i monitorując reakcję organizmu.