Często dokuczają Ci problemy trawienne? Jeśli ciągle szukasz coraz to nowszych suplementów diety na poprawę trawienia, powinieneś sięgnąć po zioła, naturalne herbatki i wina, które doskonale oczyszczą Twój organizm.
Zioła na trawienie
Niektóre zioła na trawienie powinno się stosować tylko miejscowo. Kształtujące się społeczeństwo wypróbowywało i stosowało wiele ziół, po czym przekazywało wiedzę pokoleniom. Nawet w dzisiejszych czasach dużo ludzi stosuje terapię ziołami. Dzięki wieloletnim próbom przeróżnych mieszanek i naparów ziołowych dzisiaj wiemy, jakie pasują na dane dolegliwości. Doskonałym przykładem narodowości, która stosuje wiele ziół na poprawę trawienia, są hindusi. Aby posiłek szybko i porządnie się strawił, pod koniec jedzenia spożywają oni nasiona kopru, kminku czy anyżu. Poprzez stosowanie różnorodnych ziół nie dążą oni tylko do osiągnięcia jak najlepszego smaku, ale także pożądanego ich działania przy danym połączeniu z potrawą. Na przykład do baraniny bardzo często dodają rozmaryn, który znacznie poprawia strawienie tego mięsa, które jest dość ciężkie.
Jakie mieszanki są najlepsze na przyśpieszenie trawienia? Przede wszystkim koper plus anyż z melisą. Jednak nie jest konieczne mieszanie ziół, możemy ich także używać pojedynczo jak mięty pieprzowej, kopru włoskiego, rumianku i inne.
Jak przygotować herbatkę na trawienie?
Możemy sami przygotować sami w domu bardzo prostą herbatkę na niestrawność i poprawę trawienia. Potrzebujemy pół łyżeczki nasion kopru, taką samą ilość trawy cytrynowej, plasterek imbiru (zwróćmy uwagę, żeby był świeży). Możemy także dodać parę kropel soku z cytryny. Zalewamy naszą mieszanką gorącą wodą i czekamy 10 minut, aż będzie odpowiednio zaparzona. Jeśli jednak nie posiadamy w domu zapasu świeżych ziół, możemy także po zjedzeniu na przykład obiadu napić się herbaty miętowej- nie będzie tak skuteczna jak wyżej podana mieszanka, ale też łagodnie poprawi, jakość trawienia.
Wino na trawienie
Bardzo mała ilość osób ma świadomość, że doskonałym sposobem na poprawę trawienia jest wino. Jednak pamiętajmy, że musi to być wino ziołowe. Takie wino możemy sami wykonać, jeśli tylko posiadamy odpowiednie składniki. Potrzebne składniki to spirytus, gronowe, białe wytrawne wino, 20 gram bazylii, 10 gram oregano, dziurawca, tataraku, mięty pieprzowej, rumianku oraz kolendry. Wszystkie te zioła obowiązkowo muszą znaleźć w naszym winie, jeśli ma polepszać trawienie. Proporcje ziół możemy zmieniać według uznania. Po połączeniu wszystkich składników macerujemy mieszankę przez około 14 dni.