Naleśniki goszczą w diecie zarówno dzieci, jak i dorosłych. Są znane i doceniane od pokoleń. Zmieniają się czasy, ale ich popularność jest niezmienna. Pozostaje jedynie kwestia – jakie rarytasy zagoszczą na talerzu w ich towarzystwie. Wśród zdrowych propozycji istotne miejsce zajmują kremy orzechowe. To niesamowita bomba witaminowa dla organizmu, a przy tym aksamitny smak i aromat. Sprawdź więc, dlaczego warto po nie sięgać i jakie są ich rodzaje.
Masło orzechowe – czy jest zdrowe?
Kremy orzechowe są bardzo zdrowe, a zawdzięczają to obecności wielu cennych dla organizmu witamin, minerałów i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dodając je do naleśników, możemy dostarczyć mu ponadto solidną dawkę białka, jak również naturalnych związków roślinnych takich jak flawonoidy, polifenole czy też fitosterole.
Warto zwrócić uwagę np. na masło skomponowane na bazie orzechów nerkowca, które jest znakomitym źródłem kwasów omega-3, które istotnie wpływają na rozwój mózgu i wzroku u dzieci. Do tego należy dołożyć miedź, jak również magnez i aminokwasy wspomagające wzrost komórek. A może masło migdałowe? To cenne źródło błonnika roślinnego i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Mowa o tych, które występują m.in. w oliwie z oliwek. Do tego warto dołożyć informację o zawartości wapnia, witaminy E, cynku czy też żelaza.
Tak naprawdę nie ma znaczenia, na który rodzaj kremów orzechowych się zdecydujemy. Za każdym razem możemy liczyć na feerię aromatów w duecie z niesztampowym smakiem. Można go podkręcić np. dodatkiem owoców – tutaj już kłania się w pas kwestia indywidualnych preferencji. Sprawdźmy jednak, jakie propozycje przygotowali dla nas producenci godni zaufania.
Jakie kremy orzechowe do naleśników wybrać?
Pasta orzechowa do naleśników? To brzmi przepysznie! Co ważne, mamy do wyboru jej różne warianty – ze względu nie tylko na rodzaj orzechów wykorzystany do ich wytworzenia, ale również konsystencję.
Pasta z pistacji to bardzo popularna opcja, która nieustannie zyskuje nowych fanów. Powód? Charakteryzuje się wyrazistym smakiem, który świetnie współgra nie tylko z naleśnikami, ale również z innymi dodatkami takimi jak np. naturalny dżem truskawkowy czy miód od zaufanych pszczelarzy. Nie bez znaczenia pozostaje także fakt, że już jedna łyżeczka kremu pistacjowego to istna bomba odżywcza i witaminowa. Znajdziemy w niej m.in. białko, błonnik czy też zdrowe tłuszcze. Jest bardzo sycący, dlatego posiłek będzie “trzymał” nas przez wiele godzin.
Masło z orzechów laskowych stworzy bardzo udany duet z naleśnikami, jak również pankejkami czy goframi. Wyróżnia się delikatną słodyczą i aksamitną konsystencją, dzięki czemu wręcz rozpływa się w ustach. Taki dodatek nie tylko podbija kubki smakowe największych łasuchów, ale również pozostawia uczucie sytości na długo. Nie bez znaczenia pozostaje także to, że krem z łatwością się rozprowadza i można łączyć go z innymi dodatkami, w tym np. dżemem czy miodem z dodatkiem owoców.
Kolejnym przysłowiowym strzałem w dziesiątkę do naleśników jest masło z nerkowców, któremu już przy pierwszym spróbowaniu nie można się oprzeć. Nie można odmówić mu słodyczy, która naturalnie występuje w tym rodzaju orzechów. Najlepsze pasty na rynku są przy tym niezwykle delikatne i z powodzeniem można je wykorzystać do innych dań na słodko – takich jak owsianki czy gofry. Ponadto dają energetycznego “kopa”, dlatego nie dziwi fakt, że są tak lubiane przez osoby aktywne.
Masło orzechowe crunchy na bazie migdałów, fistaszków i nerkowców? To świetna alternatywa dla innych, tradycyjnych smarowideł, które urzeka już od pierwszego kęsa naleśnika czy pankejka. Cechuje się subtelną słodyczą, która znakomicie komponuje się z puszystym ciastem naleśnikowym. Do tego pozytywnie wpływa na ciało i ducha, a przy tym uwielbiają je najmłodsi.
Jeśli często wykorzystujemy słodki potencjał owoców w kuchni, warto sięgnąć po masło orzechowe z nimi w roli głównej. To bardzo zdrowa przekąska, której nie można odmówić oryginalnego smaku i aromatu. Świetnie sprawdza się jako dodatek nie tylko do naleśników – tworzy bardzo zgrany duet np. z szejkami proteinowymi czy owsiankami.
Czym się kierować przy wyborze kremów orzechowych?
Wybór kremów orzechowych nie można pozostawić przypadkowi. Aby móc w pełni wykorzystać ich zdrowotny potencjał, należy wziąć na tapet skład. W praktyce mowa o tym, że dobrej jakości krem wytwarzany jest w 100 procentach z orzechów i na próżno w nim szukać dużej ilości soli czy też dodatku cukru, wzmacniaczy smaku czy też tłuszczów utwardzonych.
Dobrzy producenci omijają ponadto szerokim łukiem konserwanty, a w zamian zapewniają duże ilości białka, tłuszczów nienasyconych, jak również błonnika.
Kiedy sięgamy po dobrej jakości krem orzechowy, otrzymujemy przepyszny deser, jakim są naleśniki z nim w roli głównej, a ponadto solidną porcję witamin i minerałów. Na talerzu pojawia się zdrowy, smaczny i wartościowy pod względem odżywczym rarytas.
Materiał zewnętrzny