Alergia
Ból i gorączka
CBD i produkty konopne
Drogi moczowe
Grzybica
Higiena
Inne
Kac i rzucanie palenia
Komary i kleszcze
Mama i dziecko
Nogi i stopy
Oczy i uszy
Oczyszczanie organizmu
Odchudzanie
Odporność
Pamięć i koncentracja
Paznokcie
Pielęgnacja twarzy i ciała
Aloes
Bezpieczne opalanie
Cera naczynkowa
Dermokosmetyki
Kolagen
Kosmetyki i akcesoria kosmetyczne
Olejki eteryczne
Piękna skóra
Pielęgnacja ciała
Pielęgnacja suchej skóry
Pielęgnacja twarzy
Po opalaniu
Skóra, włosy, paznokcie
Starzenie się skóry
Ujędrnianie biustu
Ujędrnianie ciała
Zimowa ochrona skóry
Zmarszczki
Poziom cukru we krwi
Problemy skórne
Przeziębienie i grypa
Rany, urazy, oparzenia
Serce i krążenie
Sport
Sprzęt i akcesoria medyczne
Stawy i kości
Stres i uspokojenie
Trawienie
Witaminy i minerały
Włosy
Zdrowa żywność
Zdrowie intymne
Zęby i jama ustna
Zioła i homeopatia
Zmęczenie i trudności z zasypianiem
Orzech włoski niemal zawsze budzi pozytywne skojarzenia. Trudno się temu zresztą dziwić, skoro mamy w jego przypadku do czynienia ze smaczną przekąską, którą można posilić się w czasie zimy oraz niezastąpionym dodatkiem do ciast. Okazuje się jednak, że walory smakowe nie są wcale jego jedynym atutem, właściwości orzecha włoskiego są bowiem szeroko wykorzystywane nie tylko w medycynie, ale również w kosmetologii. Liście orzecha włoskiego już od dawna stosowane są w leczeniu cukrzycy, dobrze radzą sobie przy tym również z pasożytami występującymi w przewodzie pokarmowym. Ciekawym rozwiązaniem jest też nalewka orzechowa, z powodzeniem można ją bowiem stosować przy zaburzeniach układu pokarmowego, w tym zwłaszcza przy biegunkach. Orzech włoski możemy też spotkać w kremach, peelingach oraz balsamach brązujących.
Same orzechy włoskie można znaleźć na liściastym drzewie z rodziny orzechowatych występującym przede wszystkim w Europie południowo-wschodniej, na Bałkanach oraz w południowo-zachodniej, wschodniej i środkowej Azji. Jego unikatowe właściwości odkryto już w starożytności, gdzie początkowo wykorzystywano go jako ochronę przed owadami. Z czasem odkryto również prozdrowotne właściwości liści orzecha włoskiego, a na koniec okazało się, że oryginalna nalewka może być znakomitym sposobem na uporanie się z dokuczliwymi biegunkami. Dziś orzechy włoskie można spotkać w wielu krajach o ciepłym klimacie. Pojedyncze liście zrywa się najczęściej pod koniec czerwca, a choć w lipcu owoce orzecha są jeszcze niedojrzałe, właśnie wtedy rozpoczynają się zbiory tych z nich, które mają być wykorzystywane w celach leczniczych. Suszone liście to znakomite źródło nie tylko witaminy C, K oraz PP, ale również witaminy B1 i B2. W ich skład wchodzą również sole mineralne i flawonoidów. Pewien problem stanowi jedynie to, że same orzechy są dość kaloryczne składając się w 65 procentach z tłuszczów i w 25 procentach z białek.
Owiane licznymi legendami lecznicze właściwości orzecha włoskiego już jakiś czas temu doczekały się potwierdzenia naukowego. Wiadomo więc, że ma on zastosowanie bakteriobójcze skutecznie radząc sobie nie tylko z paciorkowcami, ale również z gronkowcami. Wiadomo również, że orzech włoski ma właściwości odtruwające, przeciwzapalne, przeciwkrwotoczne oraz ściągające na błony śluzowe. Osoby, które jedzą te orzechy regularnie mogą liczyć również na poprawę trawienia, obniżenie poziomu cholesterolu, a nawet na obniżenie ciśnienia krwi. Ciekawym rozwiązaniem jest zwłaszcza nalewka z owoców orzecha, można bowiem uporać się dzięki niej z biegunką o podłożu bakteryjnym, owrzodzeniem, zatruciem, nieżytem przewodu pokarmowego, a nawet z krwawieniami w przewodzie pokarmowym. Orzechy można też stosować jako środek wspomagający podczas leczenia zapaleń ropnych, trądziku, żylaków, a nawet nadmiernej potliwości stóp. Jest to również skuteczny sposób na radzenie sobie z problemami o charakterze żołądkowo-jelitowym. Najpopularniejszym sposobem na wykorzystanie prozdrowotnych właściwości orzecha włoskiego wydaje się przygotowanie z niego naparu. Nie jest to trudne, liście wystarczy bowiem rozdrobnić i zalać ciepłą wodą, a następnie gotować aż do wrzenia.
Jedzenie orzechów włoskich zaleca się w momencie nadmiernego stresu, dla lepszej pracy mózgu oraz koncentracji. Orzechy włoskie można znaleźć w sycącej mieszance studenckiej. Dodatkiem do zbilansowanej diety będą z pewnością zdrowe nasiona chia. Do wypieków warto użyć wyjątkowego białego maku, uzupełniając smak o aromatyczny cynamon w laskach oraz pachnącą gałkę muszkatołową.
Skład: 100% orzechy włoskie.
Warunki przechowywania:
przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu.
Klaudia 2018-03-27 17:31
Lubię bardzo bakalie! Moje ulubione to chyba orzechy. Choć tak naprawdę, to zjem wszystko z rodziny bakalii! Orzechy Włoskie kupuję stosunkowo krótko, ale już wiem, że na długo ten produkt zagości w mojej kuchni!
Daria 2017-11-20 21:04
Moje ulubione orzechy :) Te od Vivio nie trącą dziwnym posmakiem, porównałabym je nawet odważnie do ogrodowych.
Brygida 2017-04-26 10:05
Od dawna już stawiam na zdrowe odżywianie. Zbilansowana dieta to droga do schudnięcia:) Właśnie to moje marzenie. W tym kierunku posiadam Orzechy Włoskie . Ten ceniony produkt jest dla mnie strzałem w dziesiątkę.
Aneta 2016-04-06 14:08
Uwielbiam wszystkie orzechy. To świetna przekąska w ciągu dnia, dodatek do ciast, sałatek. Orzechy włoskie są moimi ulubionymi.
Aneta 2016-03-21 09:11
Uwielbiam orzech a orzechy wloskie to moje ulubione. Zdecydowanie polecam jako zdrowa przekąske w ciągu dnia lub jako dodatek np. do sałatek.
Magda 2016-02-28 22:55
cala moja rodzina uwielbia orzechy wloskie. Wykorzystuje je m.in w swoich wypiekach. doceniam orzechy nie tylko za ich smak ale tez wartosci odzwycze. Polecam tym, ktorzy stawiaja na zdrowe przekaski
Sławomira 2016-02-27 11:04
Uważam na to, aby wybierać jedynie wartościowe produkty na drugie śniadanie ... Dlatego właśnie już od dawna hurtowo kupuję orzechy i wszelkie bakalie jak Orzechy Włoskie ... To dobre dla zdrowia.
Nikosa 2015-08-18 11:36
Ogólnie to nie wiem czym tak ludzie się zachwycają. Nie wiem dlaczego, jednak wcale orzechy włoskie nie są takie dobre, a na pewno nie dorastają im do pięt orzechy laskowe :)
Grzesiu 2015-08-18 11:35
To jest mój smak dzieciństwa. Bardzo mi się to podoba i jestem zadowolony strasznie, że mogłem mięć własne orzechy ze swojego drzewa to jest super smak :)
Monika 2015-08-18 11:30
Osobiście to ja po prostu uwielbiam orzechy włoskie. Ich smak jest po prostu idealny <3