Alergia
Ból i gorączka
CBD i produkty konopne
Drogi moczowe
Grzybica
Higiena
Inne
Kac i rzucanie palenia
Komary i kleszcze
Mama i dziecko
Nogi i stopy
Oczy i uszy
Oczyszczanie organizmu
Odchudzanie
Odporność
Pamięć i koncentracja
Paznokcie
Pielęgnacja twarzy i ciała
Poziom cukru we krwi
Problemy skórne
Przeziębienie i grypa
Rany, urazy, oparzenia
Serce i krążenie
Sport
Sprzęt i akcesoria medyczne
Stawy i kości
Stres i uspokojenie
Trawienie
Witaminy i minerały
Włosy
Zdrowa żywność
Zdrowie intymne
Zęby i jama ustna
Zioła i homeopatia
Zmęczenie i trudności z zasypianiem
Orzech włoski niemal zawsze budzi pozytywne skojarzenia. Trudno się temu zresztą dziwić, skoro mamy w jego przypadku do czynienia ze smaczną przekąską, którą można posilić się w czasie zimy oraz niezastąpionym dodatkiem do ciast. Okazuje się jednak, że walory smakowe nie są wcale jego jedynym atutem, właściwości orzecha włoskiego są bowiem szeroko wykorzystywane nie tylko w medycynie, ale również w kosmetologii. Liście orzecha włoskiego już od dawna stosowane są w leczeniu cukrzycy, dobrze radzą sobie przy tym również z pasożytami występującymi w przewodzie pokarmowym. Ciekawym rozwiązaniem jest też nalewka orzechowa, z powodzeniem można ją bowiem stosować przy zaburzeniach układu pokarmowego, w tym zwłaszcza przy biegunkach. Orzech włoski możemy też spotkać w kremach, peelingach oraz balsamach brązujących.
Same orzechy włoskie można znaleźć na liściastym drzewie z rodziny orzechowatych występującym przede wszystkim w Europie południowo-wschodniej, na Bałkanach oraz w południowo-zachodniej, wschodniej i środkowej Azji. Jego unikatowe właściwości odkryto już w starożytności, gdzie początkowo wykorzystywano go jako ochronę przed owadami. Z czasem odkryto również prozdrowotne właściwości liści orzecha włoskiego, a na koniec okazało się, że oryginalna nalewka może być znakomitym sposobem na uporanie się z dokuczliwymi biegunkami. Dziś orzechy włoskie można spotkać w wielu krajach o ciepłym klimacie. Pojedyncze liście zrywa się najczęściej pod koniec czerwca, a choć w lipcu owoce orzecha są jeszcze niedojrzałe, właśnie wtedy rozpoczynają się zbiory tych z nich, które mają być wykorzystywane w celach leczniczych. Suszone liście to znakomite źródło nie tylko witaminy C, K oraz PP, ale również witaminy B1 i B2. W ich skład wchodzą również sole mineralne i flawonoidów. Pewien problem stanowi jedynie to, że same orzechy są dość kaloryczne składając się w 65 procentach z tłuszczów i w 25 procentach z białek.
Owiane licznymi legendami lecznicze właściwości orzecha włoskiego już jakiś czas temu doczekały się potwierdzenia naukowego. Wiadomo więc, że ma on zastosowanie bakteriobójcze skutecznie radząc sobie nie tylko z paciorkowcami, ale również z gronkowcami. Wiadomo również, że orzech włoski ma właściwości odtruwające, przeciwzapalne, przeciwkrwotoczne oraz ściągające na błony śluzowe. Osoby, które jedzą te orzechy regularnie mogą liczyć również na poprawę trawienia, obniżenie poziomu cholesterolu, a nawet na obniżenie ciśnienia krwi. Ciekawym rozwiązaniem jest zwłaszcza nalewka z owoców orzecha, można bowiem uporać się dzięki niej z biegunką o podłożu bakteryjnym, owrzodzeniem, zatruciem, nieżytem przewodu pokarmowego, a nawet z krwawieniami w przewodzie pokarmowym. Orzechy można też stosować jako środek wspomagający podczas leczenia zapaleń ropnych, trądziku, żylaków, a nawet nadmiernej potliwości stóp. Jest to również skuteczny sposób na radzenie sobie z problemami o charakterze żołądkowo-jelitowym. Najpopularniejszym sposobem na wykorzystanie prozdrowotnych właściwości orzecha włoskiego wydaje się przygotowanie z niego naparu. Nie jest to trudne, liście wystarczy bowiem rozdrobnić i zalać ciepłą wodą, a następnie gotować aż do wrzenia.
Jedzenie orzechów włoskich zaleca się w momencie nadmiernego stresu, dla lepszej pracy mózgu oraz koncentracji. Orzechy włoskie można znaleźć w sycącej mieszance studenckiej. Dodatkiem do zbilansowanej diety będą z pewnością zdrowe nasiona chia. Do wypieków warto użyć wyjątkowego białego maku, uzupełniając smak o aromatyczny cynamon w laskach oraz pachnącą gałkę muszkatołową.
Skład: 100% orzechy włoskie.
Warunki przechowywania:
przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu.
Klaudia 2018-03-27 17:31
Lubię bardzo bakalie! Moje ulubione to chyba orzechy. Choć tak naprawdę, to zjem wszystko z rodziny bakalii! Orzechy Włoskie kupuję stosunkowo krótko, ale już wiem, że na długo ten produkt zagości w mojej kuchni!
Daria 2017-11-20 21:04
Moje ulubione orzechy :) Te od Vivio nie trącą dziwnym posmakiem, porównałabym je nawet odważnie do ogrodowych.
Brygida 2017-04-26 10:05
Od dawna już stawiam na zdrowe odżywianie. Zbilansowana dieta to droga do schudnięcia:) Właśnie to moje marzenie. W tym kierunku posiadam Orzechy Włoskie . Ten ceniony produkt jest dla mnie strzałem w dziesiątkę.
Aneta 2016-04-06 14:08
Uwielbiam wszystkie orzechy. To świetna przekąska w ciągu dnia, dodatek do ciast, sałatek. Orzechy włoskie są moimi ulubionymi.
Aneta 2016-03-21 09:11
Uwielbiam orzech a orzechy wloskie to moje ulubione. Zdecydowanie polecam jako zdrowa przekąske w ciągu dnia lub jako dodatek np. do sałatek.
Dominika 2016-02-28 22:55
cala moja rodzina uwielbia orzechy wloskie. Wykorzystuje je m.in w swoich wypiekach. doceniam orzechy nie tylko za ich smak ale tez wartosci odzwycze. Polecam tym, ktorzy stawiaja na zdrowe przekaski
Sławomira 2016-02-27 11:04
Uważam na to, aby wybierać jedynie wartościowe produkty na drugie śniadanie ... Dlatego właśnie już od dawna hurtowo kupuję orzechy i wszelkie bakalie jak Orzechy Włoskie ... To dobre dla zdrowia.
Nikosa 2015-08-18 11:36
Ogólnie to nie wiem czym tak ludzie się zachwycają. Nie wiem dlaczego, jednak wcale orzechy włoskie nie są takie dobre, a na pewno nie dorastają im do pięt orzechy laskowe :)
Grzesiu 2015-08-18 11:35
To jest mój smak dzieciństwa. Bardzo mi się to podoba i jestem zadowolony strasznie, że mogłem mięć własne orzechy ze swojego drzewa to jest super smak :)
Monika 2015-08-18 11:30
Osobiście to ja po prostu uwielbiam orzechy włoskie. Ich smak jest po prostu idealny <3