Alergia
Ból i gorączka
CBD i produkty konopne
Drogi moczowe
Grzybica
Higiena
Inne
Kac i rzucanie palenia
Komary i kleszcze
Mama i dziecko
Nogi i stopy
Oczy i uszy
Oczyszczanie organizmu
Odchudzanie
Odporność
Pamięć i koncentracja
Paznokcie
Pielęgnacja twarzy i ciała
Aloes
Bezpieczne opalanie
Cera naczynkowa
Dermokosmetyki
Kolagen
Kosmetyki i akcesoria kosmetyczne
Olejki eteryczne
Piękna skóra
Pielęgnacja ciała
Pielęgnacja suchej skóry
Pielęgnacja twarzy
Po opalaniu
Skóra, włosy, paznokcie
Starzenie się skóry
Ujędrnianie biustu
Ujędrnianie ciała
Zimowa ochrona skóry
Zmarszczki
Poziom cukru we krwi
Problemy skórne
Przeziębienie i grypa
Rany, urazy, oparzenia
Serce i krążenie
Sport
Sprzęt i akcesoria medyczne
Stawy i kości
Stres i uspokojenie
Trawienie
Witaminy i minerały
Włosy
Zdrowa żywność
Zdrowie intymne
Zęby i jama ustna
Zioła i homeopatia
Zmęczenie i trudności z zasypianiem
Siemię lniane, a więc nasiona lnu zwyczajnego, to jeden z najbardziej niedocenianych produktów żywnościowych. Mają one przecież nie tylko wyjątkową wartość odżywczą, ale również unikatowe właściwości lecznicze.
Mówiąc o jego zaletach zwraca się uwagę przede wszystkim na to, że działa ono nie tylko osłaniająco, ale i regenerująco na błonę naszego przewodu pokarmowego i już choćby dlatego od niepamiętnych czasów stosuje się je w stanach zapalnych przewodu pokarmowego. Siemię lniane jest też dobrze znane osobom z chorobą wrzodową i to zarówno żołądka, jak i dwunastnicy. I choć dziś nie brakuje leków łagodzących skutki tych chorób, siemię lniane nadal polecane jest jako czynnik wspomagający tego rodzaju terapię.
Skład nasion lnu zwyczajnego jest nie tylko ciekawy, ale również niezwykły, choć bowiem mamy do czynienia z produktem roślinnym, okazuje się, że posiada on wiele wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym zwłaszcza tych, które są zaliczane do rodziny omega-3. Ich zawartość w nasionach lnu jest zbliżona do tej, z jaką mamy do czynienia w rybach. Tłuszcz roślinny pojawia się w ilości od 38 do 44 procent, a wieloennasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 stanowią nawet 70 procent jego całkowitego składu. Siemię lniane zawiera też kwasy tłuszczowe omega-6, rozpuszczalny i nierozpuszczalny błonnik, witaminę E, cynk, a nawet flawonoidy, fito estrogeny oraz lecytynę.
Wszystkie składniki wchodzące w skład siemienia lnianego charakteryzuje to, że nie tylko odżywiają, ale i leczą nasz organizm. Tu na pierwszy plan wysuwa się obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, nie bez znaczenia jest jednak i to, że siemię lniane upośledza wchłanianie glukozy w przewodzie pokarmowym. Charakterystyczne są dla niego również właściwości przeciwnowotworowe i przeciwmiażdżycowe oraz właściwości przeciwzapalne. Siemię lniane poprawia też nastrój, a choć każdy powinien po nie sięgać przynajmniej od czasu do casu, szczególnie polecane jest ono tym osobom, które nie przepadają za rybami.
Osoby zainteresowane tym, jak wykorzystać siemię lniane w kuchni nie mają powodów do niezadowolenia, istnieje bowiem wiele przepisów, które podpowiadają, jak to zrobić. Nasiona lnu mogą by spożywane zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej, a samo siemię lniane smakuje nie tylko solo, ale również Ajko składnik zróżnicowanych potraw. Często pojawia się jako dodatek do surówek i sałat, może być jednak również przekąską.
Jeśli zdecydujemy się na jego zmielenie, jedną lub dwie łyżeczki powinniśmy zalać gorącą wodą. W ten sposób otrzymamy napój, dla którego charakterystyczne będą właściwości osłaniające błonę ślizową. Ciekawym rozwiązaniem są też „sezamki”, które powstaną, jeśli do prażonego na patelni siemienia lnianego dodamy odrobinę miodu.
Choć siemię lniane zachwyca swoim smakiem i właściwościami, nie powinniśmy zapominać o tym, że jest dość kaloryczne. Zawsze warto pamiętać i o tym, że obecność w jego składzie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych przyczynia się do tego, że jego okres przydatności do spożycia nie jest zbyt długi.
Warto docenić oczyszczające właściwości siemienia lnianego. Trawieniu sprzyja dodawanie do dań aromatycznych przypraw, na przykład pachnącego mielonego czosnku. Na uwagę zasługuje również słodki dodatek do dań, czyli gęsta melasa z chlebka świętojańskiego. W zastępowaniu cukru pomoże z pewnością znacznie zdrowsza stewia w liściach. Smak dań mięsnych oraz śródziemnomorskich uzupełni natomiast aromatyczna czubryca czerwona.
Kesja 2018-12-21 14:19
Ziarna stosuję jako dodatek do codziennych dań. Można je dodać np. do owsianki. O, naprawdę fajnym produktem jest Siemię Lniane Ziarna . Poza tym ziarna to często także źródło błonnika i białka. I dlatego często są stosowane przez wegan. Ja lubię sobie chrupać między posiłkami.
Niko 2018-07-01 12:41
Działa i jestem z tego zadowolona. Tak powinno być i właśnie w ten sposób Siemię Lniane Ziarna staneło w mojej diecie!
Kuba 2017-04-24 10:59
Jak siemię lniane to tylko w ziarnach - żeby zachować jak najwięcej korzystnych właściwości!
Marian 2017-04-19 14:37
Bardzo wartościowe te ziarenka...piję kleik od kiedy pojawiły się u mnie problemy z wrzodami i jest mi po tym znacznie lepiej na żołądku.
Jasia 2016-03-14 21:18
kupilam siemie lniane, bo probowalam zmienic swoja diete na bardziej zdrowa. nie udalo mi sie to. siemie lniane jest zdrowe, ale smakuje paskudnie!! polecam jedynie jako dodatek do salatek
Krysia 2016-02-28 23:09
stosowalam siemie lniane bo moim problemem byl zbyt wysoki cholesterol. po miesiecznej terapii cholesterol spadl, ale siemie lniane w smaku jest okropne! musze szukac innego naturalnego sposobu na walke ze zbyt wysokim cholesterolem. ten smak mnie zniecheca.
Opinia użytkownika 2015-10-27 10:07
Tyle się ostatnio mówi o omega 3, że postanowiłam wspomóc się tymi małymi ziarenkami. Stosuję je od miesiąca i już widzę zdecydowaną poprawę jeśli chodzi o moje włosy, a nie robiłam nic więcej. Nie mogę doczekać się co będzie później. aaa i stosuję tak, że wieczorem łyżkę ziarenek zalewam wodą i na rano mam gotowe
Opinia użytkownika 2015-10-27 09:17
Siemie lniane bardzo dobrej jakości.
Opinia użytkownika 2015-10-15 13:02
Siemię lniane tylko w postaci ziaren
Nigdy! 2015-08-19 10:42
Niestety wiem, że posiada zdolności lecznicze i wspomagające prace naszego organizmu, jednakże tak tego nie lubię, że po prostu nie wytrzymuje tego smaku ..
Michu 2015-08-19 10:41
Posiada znakomite właściwości lecznicze. Skutecznie osłania mój układ pokarmowy i chętnie to przyjmuje na co dzień :)