Alergia
Ból i gorączka
CBD i produkty konopne
Drogi moczowe
Grzybica
Higiena
Inne
Kac i rzucanie palenia
Komary i kleszcze
Mama i dziecko
Nogi i stopy
Oczy i uszy
Oczyszczanie organizmu
Odchudzanie
Odporność
Pamięć i koncentracja
Paznokcie
Pielęgnacja twarzy i ciała
Aloes
Bezpieczne opalanie
Cera naczynkowa
Dermokosmetyki
Kolagen
Kosmetyki i akcesoria kosmetyczne
Olejki eteryczne
Piękna skóra
Pielęgnacja ciała
Pielęgnacja suchej skóry
Pielęgnacja twarzy
Po opalaniu
Skóra, włosy, paznokcie
Starzenie się skóry
Ujędrnianie biustu
Ujędrnianie ciała
Zimowa ochrona skóry
Zmarszczki
Poziom cukru we krwi
Problemy skórne
Przeziębienie i grypa
Rany, urazy, oparzenia
Serce i krążenie
Sport
Sprzęt i akcesoria medyczne
Stawy i kości
Stres i uspokojenie
Trawienie
Witaminy i minerały
Włosy
Zdrowa żywność
Zdrowie intymne
Zęby i jama ustna
Zioła i homeopatia
Zmęczenie i trudności z zasypianiem
LomaVital to suplement diety dostępny w postaci płynu. Produkt jest polecany wszystkim osobom,...
SprawdźKapsułki Żelazo Plus to suplement diety przeznaczony do uzupełnienia codziennej diety w niezbędne...
SprawdźBiovital Zdrowie to suplement diety dostępny w postaci płynu. Produkt przeznaczony jest dla...
SprawdźBiofer FOLIC to suplement diety dostępny w postaci tabletek. Preparat został stworzony z myślą o...
SprawdźOlimp Chela-Ferr MED+ to dietetycny środek spożywczy, zawierający żelazo Ferrochel®...
SprawdźActiferol Fe START to środek spożywczy specjalnego przeznaczenia żywieniowego w postaci saszetek...
SprawdźPokrzywa Sok Ekamedica jest suplementem diety, który wpływa dobroczynnie na...
SprawdźFerovit Kids Bio to suplement diety w postaci płynu do picia. Suplement...
SprawdźActiferol Fe to środek spożywczy specjalnego przeznaczenia żywieniowego dostępny w postaci...
SprawdźBiofer to suplement diety, który dostępny jest w postaci tabletek. Preparat wskazany...
SprawdźRestonum to środek spożywczy specjalnego przeznaczenia żywieniowego w postaci tabletek do...
SprawdźASCOFER to produkt leczniczy w postaci tabletek powlekanych przeznaczony dla osób z...
SprawdźActi-Globin to suplement diety dostępny w postaci tabletek. Preparat w szczególności...
SprawdźŻelazo jest niezbędne do prawidłowego wzrostu, rozwoju, a także regeneracji tkanek, jest składnikiem hemoglobiny, która transportuje tlen. Żelazo stymuluje układ odpornościowy i redukuje uczucie zmęczenia. Niedobór tego pierwiastka zazwyczaj spowodowany jest nieodpowiednią dietą.
Jakie są objawy niedoboru żelaza? W jaki sposób go uzupełnić? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz poniżej.
Czy wiesz, że w organizmie człowieka znajduje się od 4 do 5 gramów żelaza? Najwięcej, bo aż 70% znajduje się w hemoglobinie. To białko, które jest jednocześnie barwnikiem krwi, umożliwia pobieranie tlenu z płuc i oddanie go do tkanek. W szpiku kostnym żelazo pełni ważną rolę w procesie produkcji czerwonych krwinek.
Żelazo jest też składnikiem mioglobiny. Białko to znajduje się w mięśniach i umożliwia im pobieranie z krwi tlenu.
Pierwiastek ten wpływa na metabolizm cholesterolu, sprzyja detoksykacji szkodliwych substancji w wątrobie oraz wspomaga prawidłową pracę układu nerwowego
Dzienne zapotrzebowanie na żelazo dla osoby dorosłej wynosi ok. 15-20 mg.
Na niedobór tego pierwiastka szczególnie narażone są młode dziewczyny, które zaczęły miesiączkować, osoby odchudzające się, stosujące dietę o niskiej zawartości żelaza, wegetarianie oraz kobiety w ciąży. Niedokrwistość może być również spowodowana niedoborem witamin: B12, kwasu foliowego i miedzi.
Żelazo, które dostarczamy z pożywieniem, dzielimy na dwa rodzaje: hemowe i niehemowe. Żelazo hemowe to żelazo pochodzenia zwierzęcego, a niehemowe – roślinnego.
Żelazo hemowe jest łatwiej przyswajalne w porównaniu z żelazem pochodzenia roślinnego, które za to ma mniej kalorii. Przykładowo, z ryżu i szpinaku organizm może przyswoić 1 proc., z kukurydzy 3%, z sałaty 4%, z ryb 11%., z wątroby 12%., z cielęciny aż 22% dostarczonego żelaza.
Przyswajaność żelaza wzrasta, gdy spożywane jest razem produktami zawierającymi witaminę C. Znajdziesz ją m.in. w papryce, pomidorach, owocach cytrusowych, truskawkach i czarnej porzeczce.
Z kolei produkty bogate w wapń i kwas fitynowy zmniejszają wchłanianie żelaza.
Kwas fitynowy znajduje się m.in. w otrębach pszennych, soi, herbacie, kawie, czekoladzie i orzechach.
Spożywanie zbyt dużej ilości żelaza może spowodować, że pierwiastek ten będzie odkładała się wątrobie i trzustce. Nadmiar żelaza zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwory, choroby serca, osteoporozę i depresję.