Alergia
Ból i gorączka
CBD i produkty konopne
Drogi moczowe
Grzybica
Higiena
Inne
Kac i rzucanie palenia
Komary i kleszcze
Mama i dziecko
Nogi i stopy
Oczy i uszy
Oczyszczanie organizmu
Odchudzanie
Odporność
Pamięć i koncentracja
Paznokcie
Pielęgnacja twarzy i ciała
Aloes
Bezpieczne opalanie
Cera naczynkowa
Dermokosmetyki
Kolagen
Kosmetyki i akcesoria kosmetyczne
Olejki eteryczne
Piękna skóra
Pielęgnacja ciała
Pielęgnacja suchej skóry
Pielęgnacja twarzy
Po opalaniu
Skóra, włosy, paznokcie
Starzenie się skóry
Ujędrnianie biustu
Ujędrnianie ciała
Zimowa ochrona skóry
Zmarszczki
Poziom cukru we krwi
Problemy skórne
Przeziębienie i grypa
Rany, urazy, oparzenia
Serce i krążenie
Sport
Sprzęt i akcesoria medyczne
Stawy i kości
Stres i uspokojenie
Trawienie
Witaminy i minerały
Włosy
Zdrowa żywność
Zdrowie intymne
Zęby i jama ustna
Zioła i homeopatia
Zmęczenie i trudności z zasypianiem
Mak występuje również w odmianie białej, która charakteryzuje się wybitnymi walorami smakowymi, dlatego jest to mak najszlachetniejszy. Będzie delikatniejszy i słodszy niż niebieski, dlatego doskonale nadaje się do rogali Marcińskich, które w Poznaniu wypieka się na dzień św. Marcina 11.11. Pasuje również doskonale do innych ciast, wypieków a także do wigilijnych potraw. Wyróżnia się on między innymi doskonałą jakością, aromatem i smakiem, dlatego każdy wypiek z jego użyciem będzie po prostu smaczniejszy.
To, że mak ma swoje właściwości lecznicze ludzie wiedzieli już w starożytności. To już wtedy odkryto, że mak nie jest jedynie dodatkiem do potraw ale można z niego również tworzyć narkotyki. Obecnie z maku przede wszystkim wykonuje się leki, które mają działanie uspokajające. Zachęcamy do tego, by zapoznawać się z leczniczymi właściwościami maku.
Przede wszystkim jednak mak wykorzystuje się w kuchni. Konkretnie masa makowa z niego tworzona staje się w dużej mierze bazą do ciast i deserów przygotowywanych na święta. Mak jest składnikiem kutii, łazanek czy makowców, ale będzie również stosowany w lekach takich jak kodeina oraz morfina. Warto również wiedzieć, że spożywany w dużej ilości będzie działał tak jak narkotyk.
Wyróżnia się obecnie kilka rodzajów maku. Najbardziej rozpowszechniony jest mak niebieski, który przede wszystkim wykorzystywany jest w celach kulinarnych. Nie powinien być mylony z makiem lekarskim, z którego tworzy się opium a więc bazę do morfiny, kodeiny i innych leków. Rzadziej spotyka się mak biały, który ma naprawdę wyjątkowy, delikatny smak i jest wykorzystywany między innymi do zdobienia rogali na dzień św. Marcina. Mak polny znajduje natomiast zastosowanie w ramach medycyny ludowej oraz przy produkcji kosmetyków.
Właściwości maku najczęściej wykorzystuje się w kuchni. Mak, a konkretnie masa makowa z niego wytwarzana, jest bazą świątecznych ciast i deserów. Jednak mak jest składnikiem nie tylko kutii, łazanek czy makowców, lecz także powszechnie znanych leków, takich jak morfina i kodeina. Co więcej, mak, spożywany w większych ilościach, działa jak narkotyk.
W maku znajduje się dużo witamin, które rozpuszczają się w tłuszczach oraz witamina C. jest to źródło wapnia, ma dużo żelaza, miedzy, manganu czy magnezu.
Z ziaren leczniczego maku przygotowuje się także olej makowy, który będzie wpływał na pracę nerek oraz wątroby. Będzie w stanie poprawiać proces gojenia się ran przyspieszając go. Przede wszystkim dzieje się tak ponieważ w maku znajduje się duża ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, które doskonale wpływają na pracę serca i gwarantują odpowiedni podział między złym a dobrym cholesterolem. Olej taki kupić można w sklepach ze zdrową żywnością. Można dodawać go do posiłków.
W diecie powinna być odpowiednia proporcja kwasów tłuszczowych zarówno omega-6 jak i omega-3. Mówi się obecnie o proporcji 5:1 jako najodpowiedniejszej.
Biały mak jest świetną alternatywą dla swej czarnej kuzynki - jest znacznie delikatniejszy i zdrowszy. Do wypieków z dodatkiem białego maku warto dodać smaczne rodzynki. By nieco urozmaicić smak, można pokusić się o dodanie słodkich fig lub suszonych daktyli. Z korzennych przypraw z pewnością sprawdzi się pachnący cynamon w laskach. By nadać wypiekom aromatu, proponujemy również dodanie charakterystycznego mielonego imbiru.
Składniki produktu: 100% biały mak.
Warunki przechowywania:
niniejszy produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zakmniętym opakowaniu.
Edyta 2017-11-20 21:23
Jak na rodowitą poznańską pyrę przystało, nie wyobrażam sobie 11-ego listopada bez marcińskich rogali. To, że mieszkam teraz w UK, w niczym mi nie przeszkadza - z produktów zamawianych przez internet jestem w stanie upiec je samodzielnie. Może i nie mają certyfikatu, ale za to smak i zapach - niepowtarzalny! :)
Edyta 2017-11-20 21:23
Jak na rodowitą poznańską pyrę przystało, nie wyobrażam sobie 11-ego listopada bez marcińskich rogali. To, że mieszkam teraz w UK, w niczym mi nie przeszkadza - z produktów zamawianych przez internet jestem w stanie upiec je samodzielnie. Może i nie mają certyfikatu, ale za to smak i zapach - niepowtarzalny! :)
Nina 2016-12-16 14:17
do wypieków jest idealny! Bardzo polecam
Olek 2016-07-30 13:29
Biały Mak pozwala mi w szybki sposób stworzyć coś pięknego i teraz wiem, że poprzez to mogę w prosty sposób odmienić swoje zdolności kulinarskie :)
ewa 2016-04-16 22:02
uwielbiam ten mak! swietnie smakuje! uzywam go do swoich wypiekow. sprawdza sie znakomicie. cena atrakcyjna, szybka wysylka.
Aneta 2016-03-30 08:40
Wybieram tradycyjny mak niebieski. Biały mi nie smakuje.
Aneta 2016-03-21 12:17
Mile zaskoczenie... Dotychczas uzywalam tylko niebieskiego maku. teraz moge zupelnie odmienic swiateczne wypieki. Bialy mak sprawdza sie znakomicie.
Nikos 2015-08-18 11:30
Jak dla mnie to niestety nic dobrego. Polecam zastosować coś zwykłego i standardowego, a nie takich biały mak..
Olivka 2015-08-18 11:29
Stosuje to do swoich świątecznych wypieków i to świetnie pasuje. Nie wiem jak bez tego dałabym sobie radę :)