Kategorie produktów

Biały Mak

Biały Mak
Najtańsza oferta

4.11 Dobry

ilość opinii: 9

Kategorie produktów

Zapoznaj się z ulotką

Opis produktu Biały Mak

Właściwości białego maku

Mak występuje również w odmianie białej, która charakteryzuje się wybitnymi walorami smakowymi, dlatego jest to mak najszlachetniejszy. Będzie delikatniejszy i słodszy niż niebieski, dlatego doskonale nadaje się do rogali Marcińskich, które w Poznaniu wypieka się na dzień św. Marcina 11.11. Pasuje również doskonale do innych ciast, wypieków a także do wigilijnych potraw. Wyróżnia się on między innymi doskonałą jakością, aromatem i smakiem, dlatego każdy wypiek z jego użyciem będzie po prostu smaczniejszy. 

Właściwości lecznice i odżywcze maku - nie tylko na sen 

To, że mak ma swoje właściwości lecznicze ludzie wiedzieli już w starożytności. To już wtedy odkryto, że mak nie jest jedynie dodatkiem do potraw ale można z niego również tworzyć narkotyki. Obecnie z maku przede wszystkim wykonuje się leki, które mają działanie uspokajające. Zachęcamy do tego, by zapoznawać się z leczniczymi właściwościami maku. 

Przede wszystkim jednak mak wykorzystuje się w kuchni. Konkretnie masa makowa z niego tworzona staje się w dużej mierze bazą do ciast i deserów przygotowywanych na święta. Mak jest składnikiem kutii, łazanek czy makowców, ale będzie również stosowany w lekach takich jak kodeina oraz morfina. Warto również wiedzieć, że spożywany w dużej ilości będzie działał tak jak narkotyk. 

Rodzaje maku 

Wyróżnia się obecnie kilka rodzajów maku. Najbardziej rozpowszechniony jest mak niebieski, który przede wszystkim wykorzystywany jest w celach kulinarnych. Nie powinien być mylony z makiem lekarskim, z którego tworzy się opium a więc bazę do morfiny, kodeiny i innych leków. Rzadziej spotyka się mak biały, który ma naprawdę wyjątkowy, delikatny smak i jest wykorzystywany między innymi do zdobienia rogali na dzień św. Marcina. Mak polny znajduje natomiast zastosowanie w ramach medycyny ludowej oraz przy produkcji kosmetyków. 

Właściwości maku najczęściej wykorzystuje się w kuchni. Mak, a konkretnie masa makowa z niego wytwarzana, jest bazą świątecznych ciast i deserów. Jednak mak jest składnikiem nie tylko kutii, łazanek czy makowców, lecz także powszechnie znanych leków, takich jak morfina i kodeina. Co więcej, mak, spożywany w większych ilościach, działa jak narkotyk.

Właściwości zdrowotne i odżywcze maku

W maku znajduje się dużo witamin, które rozpuszczają się w tłuszczach oraz witamina C. jest to źródło wapnia, ma dużo żelaza, miedzy, manganu czy magnezu. 

Z ziaren leczniczego maku przygotowuje się także olej makowy, który będzie wpływał na pracę nerek oraz wątroby. Będzie w stanie poprawiać proces gojenia się ran przyspieszając go. Przede wszystkim dzieje się tak ponieważ w maku znajduje się duża ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, które doskonale wpływają na pracę serca i gwarantują odpowiedni podział między złym a dobrym cholesterolem. Olej taki kupić można w sklepach ze zdrową żywnością. Można dodawać go do posiłków. 

W diecie powinna być odpowiednia proporcja kwasów tłuszczowych zarówno omega-6 jak i omega-3. Mówi się obecnie o proporcji 5:1 jako najodpowiedniejszej.

Biały mak jest świetną alternatywą dla swej czarnej kuzynki - jest znacznie delikatniejszy i zdrowszy. Do wypieków z dodatkiem białego maku warto dodać smaczne rodzynki. By nieco urozmaicić smak, można pokusić się o dodanie słodkich fig lub suszonych daktyli. Z korzennych przypraw z pewnością sprawdzi się pachnący cynamon w laskach. By nadać wypiekom aromatu, proponujemy również dodanie charakterystycznego mielonego imbiru.

 

Skład

Składniki produktu: 100% biały mak.

Przeciwwskazania

Warunki przechowywania:

niniejszy produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zakmniętym opakowaniu.

Dodaj opinię

Oceń produkt:

Opinie użytkowników Medsowa.pl zawarte w komentarzach stanowią ich subiektywną ocenę i nie mogą być traktowane jako profesjonalne porady medyczne

Edyta 2017-11-20 21:23

Jak na rodowitą poznańską pyrę przystało, nie wyobrażam sobie 11-ego listopada bez marcińskich rogali. To, że mieszkam teraz w UK, w niczym mi nie przeszkadza - z produktów zamawianych przez internet jestem w stanie upiec je samodzielnie. Może i nie mają certyfikatu, ale za to smak i zapach - niepowtarzalny! :)

Edyta 2017-11-20 21:23

Jak na rodowitą poznańską pyrę przystało, nie wyobrażam sobie 11-ego listopada bez marcińskich rogali. To, że mieszkam teraz w UK, w niczym mi nie przeszkadza - z produktów zamawianych przez internet jestem w stanie upiec je samodzielnie. Może i nie mają certyfikatu, ale za to smak i zapach - niepowtarzalny! :)

Sandra 2016-12-16 14:17

do wypieków jest idealny! Bardzo polecam

Olek 2016-07-30 13:29

Biały Mak pozwala mi w szybki sposób stworzyć coś pięknego i teraz wiem, że poprzez to mogę w prosty sposób odmienić swoje zdolności kulinarskie :)

ewa 2016-04-16 22:02

uwielbiam ten mak! swietnie smakuje! uzywam go do swoich wypiekow. sprawdza sie znakomicie. cena atrakcyjna, szybka wysylka.

Aneta 2016-03-30 08:40

Wybieram tradycyjny mak niebieski. Biały mi nie smakuje.

Aneta 2016-03-21 12:17

Mile zaskoczenie... Dotychczas uzywalam tylko niebieskiego maku. teraz moge zupelnie odmienic swiateczne wypieki. Bialy mak sprawdza sie znakomicie.

Nikos 2015-08-18 11:30

Jak dla mnie to niestety nic dobrego. Polecam zastosować coś zwykłego i standardowego, a nie takich biały mak..

Olivka 2015-08-18 11:29

Stosuje to do swoich świątecznych wypieków i to świetnie pasuje. Nie wiem jak bez tego dałabym sobie radę :)

Serwis Medsowa.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.