Alergia
Ból i gorączka
CBD i produkty konopne
Drogi moczowe
Grzybica
Higiena
Inne
Kac i rzucanie palenia
Komary i kleszcze
Mama i dziecko
Nogi i stopy
Oczy i uszy
Oczyszczanie organizmu
Odchudzanie
Odporność
Pamięć i koncentracja
Paznokcie
Pielęgnacja twarzy i ciała
Aloes
Bezpieczne opalanie
Cera naczynkowa
Dermokosmetyki
Kolagen
Kosmetyki i akcesoria kosmetyczne
Olejki eteryczne
Piękna skóra
Pielęgnacja ciała
Pielęgnacja suchej skóry
Pielęgnacja twarzy
Po opalaniu
Skóra, włosy, paznokcie
Starzenie się skóry
Ujędrnianie biustu
Ujędrnianie ciała
Zimowa ochrona skóry
Zmarszczki
Poziom cukru we krwi
Problemy skórne
Przeziębienie i grypa
Rany, urazy, oparzenia
Serce i krążenie
Sport
Sprzęt i akcesoria medyczne
Stawy i kości
Stres i uspokojenie
Trawienie
Witaminy i minerały
Włosy
Zdrowa żywność
Zdrowie intymne
Zęby i jama ustna
Zioła i homeopatia
Zmęczenie i trudności z zasypianiem
Swoje pierwsze kroki masło orzechowe stawiało w Ameryce i w Holandii. Szybko jednak trafiło do menu innych krajów, w tym także do naszego. Pytanie tylko, czy powinniśmy się z tego cieszyć? Czy masło orzechowe jest produktem spożywczym, który powinniśmy jeść sami i podawać naszym dzieciom?
Masło orzechowe produkowane jest najczęściej z orzechów ziemnych w procesie polegającym na ich prażeniu w temperaturze ponad 200 stopni Celsjusza. W jego czasie następuje zmiana zabarwienia orzechów z białego na lekko brązowy. Masło orzechowe można też uzyskać bez stosowania wysokich temperatur, wyłącznie przez czysto mechaniczny proces obróbki.
Orzechy arachidowe, jak często określa się orzechy ziemne, zawierają masę kwasów oleinowych, które pomaga jaw obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi. Przekłada się to na mniejsze ryzyko miażdżycy i chorób serca oraz całego układu krwionośnego. Nie brakuje w nich ponadto białka i potasu oraz są dobrym źródłem błonnika. Są to substancje korzystne dla każdego, a w szczególności dla wegetarianów, którzy są zagrożeni niedoborami białka w diecie, co jest spowodowane bezpośrednio wyeliminowaniem z diety mięsa.
Dzieci bardzo lubią masło orzechowe ze względu na obecność w nim kawałków orzechów, czyli czegoś nowego i nietypowego. Maluchy są zawsze ciekawe nowych rzeczy. Rodzice powinni być z tego faktu zadowoleni, ponieważ orzechy to tak zwane paliwo dla mózgu, więc ich spożywanie przez dzieci jest jak najbardziej wskazane. Wysoka wartość energetyczna sprawia też, że masło orzechowe idealnie nadaje się na śniadanie lub niewielką przekąskę.
Dietetycy dokładnie przebadali wpływ spożywania orzechów na nasz stan zdrowia. Wykazali, że ich regularna obecność na talerzu wpływa na zmniejszenie ryzyka pojawienia się chorób serca i układu krążenia, co bezpośrednio przekłada się na poprawę kondycji. W przypadku masła orzechowego ważne jest jednak, by był to produkt z możliwie jak największą zawartością orzechów. To właśnie one mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie i jak zauważyli naukowcy z Harvard Medical School w USA, osoby zdajające regularnie porcję masła orzechowego (przynajmniej 5 razy w tygodniu) mają o blisko 50% niższe ryzyko pojawienia się zawału serca w stosunku do całej populacji.
Typowym sposobem jedzenia masła orzechowego jest smarowanie nim chleba, także tostów, jak również dodawanie go do słodkich zapiekanek, lodów, ciastek, krakersów, jak również zestawianie go jako słodki dodatek w pikantnych potrawach.
Dobrym zwyczajem jest wybieranie masa orzechowego, do wyrobu którego nie został wykorzystany cukier. Klasyczne masło orzechowe to produkt składający się jedynie z przetartych orzechów oraz niewielkiej ilości oleju roślinnego nadającego mu odpowiedni charakter masła. Jeśli masło produkowane jest z prażonych orzechów solonych, nie jest to produkt zdrowy i zalecany dla codziennej diety. Nic nie stoi też na przeszkodzie, by masło orzechowe wyprodukować własnym sumptem. Można użyć do tego orzechów włoskich lub migdałów. Zwłaszcza te ostatnie są wyjątkowo pożądanym składnikiem odżywczym w naszej diecie.
Kanapka z masłem orzechowym to świetne rozwiązanie dla osób, które chcą dostarczyć sobie nieco energii na początku dnia. Dobrym wyborem będzie również wypicie kubka słodkiego karobu zamiast kakao. Do działania pobudzi też naturalna zielona kawa. Nieco zdrowia i słodyczy dostarczy również gęsty sok z czarnego bzu. Znakomitą przekąską będą z kolei solone pistacje.
Skład produktu:
orzechy arachidowe prażone 90%, sezam prażony 10%.
Nie stosować w przypadku uczulenia na orzeszki ziemne.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Chronić od wilgoci.
Aneta 2017-11-20 14:30
Smaczne masło roślinne, a co ważne nie jest gorzkie, co mnie na przykład zniechęca do sezamowej pasty tahini.
Opinia użytkownika 2016-04-15 14:22
Zdrowe-polecam.
Edek 2015-08-20 11:39
Za bardzo kaloryczne i niestety nie mogę za pomocą tego w prosty oraz szybki sposób zrzucić na wadzę, a jestem od tego chyba uzależniony...
Evka 2015-08-20 11:38
Idealny smak powoduje to, że jestem bardzo chętna to stosować, nie wiem dlaczego, jednak sprawia mi to bardzo dużą radosć :)
Onika 2015-08-20 11:37
Jeden z lepszych smaków w moim życiu. Wiem, że to nie jest zdrowe jednak jest ssmaczne i warto to stosować :)