Alergia
Ból i gorączka
CBD i produkty konopne
Drogi moczowe
Grzybica
Higiena
Inne
Kac i rzucanie palenia
Komary i kleszcze
Mama i dziecko
Nogi i stopy
Oczy i uszy
Oczyszczanie organizmu
Odchudzanie
Odporność
Pamięć i koncentracja
Paznokcie
Pielęgnacja twarzy i ciała
Aloes
Bezpieczne opalanie
Cera naczynkowa
Dermokosmetyki
Kolagen
Kosmetyki i akcesoria kosmetyczne
Olejki eteryczne
Piękna skóra
Pielęgnacja ciała
Pielęgnacja suchej skóry
Pielęgnacja twarzy
Po opalaniu
Skóra, włosy, paznokcie
Starzenie się skóry
Ujędrnianie biustu
Ujędrnianie ciała
Zimowa ochrona skóry
Zmarszczki
Poziom cukru we krwi
Problemy skórne
Przeziębienie i grypa
Rany, urazy, oparzenia
Serce i krążenie
Sport
Sprzęt i akcesoria medyczne
Stawy i kości
Stres i uspokojenie
Trawienie
Witaminy i minerały
Włosy
Zdrowa żywność
Zdrowie intymne
Zęby i jama ustna
Zioła i homeopatia
Zmęczenie i trudności z zasypianiem
Quinoa znana też jako komosa ryżowa przywędrowała do Polski wprost z Ameryki Południowej. Bardzo często mówi się o niej, że jest pseudozbożem, a więc ziarnem, które nie jest zaliczane do zbóż, zwraca jednak na siebie uwagę ze względu na dużą ilość skrobi. Tam, gdzie rośnie naturalnie, znana jest już od tysięcy lat, jej światowa popularność jest jednak zjawiskiem stosunkowo nowym. Co ciekawe, wśród osób wypowiadających się na jej temat w samych superlatywach znajdują się nie tylko osoby zawodowo zajmujące się zdrowym żywieniem, ale również celebryci. Trudno się temu dziwić skoro właściwości prozdrowotne występują w jej przypadku w połączeniu ze znakomitym makiem.
Istnieje szereg argumentów przemawiających za tym, aby quinoa została dołączona do naszej diety. Na pierwszy plan wysuwa się to, że mamy w jej przypadku do czynienia z nieocenionym źródłem białka roślinnego z kompletem aminokwasów, których przyjmowanie wraz z pożywieniem jest nam zalecane. Nie bez znaczenia jest i to, że obecna jest w niej lizyna, znana nie tylko z tego, że ma nieocenione znaczenie dla budowy chrząstek, ale i z tego, że w produktach pochodzenia roślinnego pojawia się niezwykle rzadko. Już choćby dlatego komosa powinna zainteresować zarówno wegetarian, jak i wegan. Warto mieć na uwadze i to, że komosa sprawdza się znakomicie jako dodatek do dań spożywanych przez dzieci. Jest bogata w witaminy, a jej działanie ma pozytywny wpływ na hormon wzrostu. Jej przyjmowanie przyczynia się również do tego, że młody organizm ze znacznie większą łatwością przyswaja wapń, ona sama jest zaś źródłem metioniny, a więc aminokwasu, który okazuje się niezbędny nie tylko do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale i do… poprawy wyglądu skóry, paznokci oraz włosów.
Osoby, które dbają o linię często nie mają powodów do zadowolenia, wiele produktów bardzo wartościowych charakteryzuje się bowiem wysoką kalorycznością. Na szczęście, z komosą ryżową jest inaczej, charakterystyczny jest dla niej bowiem niski indeks glikemiczny występujący w połączeniu z wysoką zawartością błonnika. Już choćby z tego powodu quinoa powinna przypaść do gustu także diabetykom. Kolejna dobra wiadomość związana jest z tym, że komosa ryżowa nie zawiera glutenu, może być więc stosowana tak przez osoby nadwrażliwe na ten składnik, jak i zmagające się z różnorodnymi alergiami pokarmowymi. W takim przypadku okazuje się być ona wyjątkowo wartościowym składnikiem zrównoważonej diety i ciekawym urozmaiceniem codziennych posiłków.
Quinoa jest może ziarnem niepozornym, z całą pewnością jednak może być wykorzystywana na wiele sposobów. Już na wstępie wypada podkreślić, że mamy do czynienia zarówno z ziarnami białymi, jak i czerwonymi i czarnymi. Każde charakteryzuje się nieco innym smakiem i nieco inaczej zachowuje się w samym procesie gotowania. Bez względu jednak na rodzaj, po ugotowaniu ziarenka posiadają niewielkie, białe ogonki.
Najdelikatniejsza w smaku jest quinoa biała, dla której charakterystyczne jest również to, że w czasie gotowania najbardziej pęcznieje. Jeszcze przed gotowaniem zalecane jest jej dość staranne wypłukanie w gęstym sitku, potem zaś konieczne jest zalanie wodą i gotowanie przez 15 minut. Po zdjęciu z gazu komosa powinna pozostawać pod przykryciem jeszcze przez około 10 minut. Pozwoli jej to nie tylko na odpoczynek, ale i na wchłonięcie jeszcze większej ilości wody. Gdy ziarenka stają się szkliste i przeźroczyste, a białe ogonki stają się coraz wyraźniejsze, wiemy, że quinoa jest gotowa.
Gdy przygotowujemy ziarna czerwone i czarne musimy mieć świadomość tego, że podczas gotowania nie będą one pęczniały. Zachowają też zarówno swoja twardość, jak i chrupkość. W tym przypadku mamy więc do czynienia z rozwiązaniami, które sprawdzą się znakomicie w charakterze dodatku do sałatek, jogurtów oraz zup. Ich dekoracyjność sprawia też, że okazują się znakomitym wykończeniem dania. Gotuje się je nieco dłużej – około 20 minut.
Ciekawym pomysłem jest też uprażenie ziaren przed gotowaniem. Do procesu tego znakomicie nadaje się sucha patelnia, a on sam jest w stanie wydobyć orzechowy smak ziaren. Nic nie stoi też na przeszkodzie, aby ziarno najpierw wypłukać, potem zaś wysuszyć i wyprażyć, choć wypłukanie po wyprażeniu też jest dopuszczalne
Już ugotowane ziarna można przechowywać w lodówce, choć warto pamiętać, aby proces ten nie trwał dłużej niż dwa lub trzy dni. Już choćby dlatego nic nie stoi na przeszkodzie temu, aby ugotować ich więcej, a następnie dodawać do różnych dań. Jeśli ziarno jest jeszcze surowe, zaleca się przechowywanie go w szczelnym zamknięciu.
Komosa ryżowa to idealny dodatek do dań. Obiady warto uzupełniać o zdrowe i wartościowe kasze, na przykład niepaloną kaszę gryczaną. W diecie powinny znaleźć się również zdrowe przyprawy i zioła, takie jak aromatyczna czubryca zielona czy pachnący czosnek niedźwiedzi. Do smażenia oraz sałatek warto dodać olej rzepakowy. Dania na słodko będą znacznie zdrowsze z dodatkiem gęstego syropu klonowego.
Opinia użytkownika 2018-11-11 22:40
Ziarna stosuję jako dodatek do codziennych dań. Dobrze jest dodawać je np. do owsianki. O, jednym z fajniejszych produktów jest Biała Quinoa Komosa Ryżowa . Ziarna to cenne źródło białka. Są odpowiednie dla wegan. Ja lubię chrupać między posiłkami.
Natali 2017-06-13 12:39
Mi za to smakuje jak za dwóch, bardzo się cieszę, ze udało mi się znaleźć ten sklep ze zdrową żywnością. Biała Quinoa Komosa Ryżowa to strzał w 10!
Ryfka 2017-05-23 10:52
Zgadzam się, quinoa super zastępuje ryż i jest fajną odmianą dla bezglutenowców, bo ileż można jeść w kółko jedno i to samo.
Nishka 2017-05-11 11:22
Ciekawa alternatywa dla ryżu, ale i tak nie przebije kaszy jaglanej...
Aneta 2016-04-06 13:51
Komosę ryżową poleciła mi koleżanka, która jest wegetarianką. Smak był dla mnie sporym zaskoczeniem. Generalnie pozytywnie... Komosę gotuję okazjonalnie dla urozmaicenia diety.
Aneta 2016-03-21 10:45
Komosa ryżowa to swietne urozmaicenie codziennej diety. Dobre zrodło bialka. Co wazne nie zawiera glutenu. Smak dosc specyficzny nie każdemu przypadnie do gustu. Mi bardzo smakuje...
Ania 2016-02-28 22:44
Kupilam ten produkt, poniewaz mam alergie na gluten. Pod wzgledem odzywczym produkt mnie zadowolił. niestety smak nie za bardzo przypadl do gustu mi, jak i pozostalej rodzinie. zastanowie sie, czy kupic ponownie
Natali 2015-08-19 10:39
Ajć miałam dać 5!
Marta 2015-08-19 10:38
Za bardzo mi to nie smakuje. Smak rzeczywiście jest bardzo specyficzny dlatego nie przepadam za tym. Pozdrawiam Marta!
Mira 2015-04-23 12:04
Ziarna to fajne urozmaicenie codziennej diety. Stanowią one cenne źródło wartości odżywczych. Ja postawiłam na Biała Quinoa Komosa Ryżowa . Produkt kupiłam jakiś czas temu i od tamtego czasu już długi czas służy mi do codziennych dań.