Co warto wiedzieć o tłuszczach trans?

tłuszcze trans

Już od dawna mówi się o tym, że oleje roślinne mają właściwości prozdrowotne i z całą pewnością nie można z tym polemizować. Nie można jednak również zapominać o tym, że pochwały padające pod ich adresem są uzasadnione jedynie do momentu, w którym oleje nie są poddawane obróbce.

Czym są tłuszcze trans?

Obróbka w istotny sposób zmienia charakterystyczne dla nich właściwości, a oleje roślinne zaczynają nam szkodzić. Tłuszcze trans, bo to one stanowią największe zagrożenie, powstają w wyniku utwardzania olejów roślinnych i na skutek poddawania ich działaniu bardzo wysokiej temperatury. Są one składnikiem wielu produktów spożywczych, stąd też całkowita ochrona przed nimi nie jest możliwa, warto jednak postarać się, aby nasza dieta zawierała ich jak najmniej.

Co powodują tłuszcze trans?

Nietrudno się domyślić, że na negatywny wpływ tłuszczów trans na organizm najbardziej narażone są osoby chętnie jedzące słodycze, to właśnie w wyrobach cukierniczych jest ich bowiem najwięcej. Co gorsza, nie są od nich wolne nawet te wypieki, które przygotujemy samodzielnie, wystarczy bowiem, że skorzystamy z nieodpowiedniego oleju, a sami ściągniemy na siebie zagrożenie. Tłuszcz trans jest niewidoczny gołym okiem, pojawia się więc w setkach produktów, a odbiorcy nie są tego świadomi. Należy liczyć się z jego obecnością między innymi wówczas, gdy sięga się po ciasta, krakersy, chrupki, chipsy i herbatniki. Wolne od nich nie są jednak również batony, a nawet płatki i zupy w proszku. Tłuszcze trans to zresztą dodatek najbardziej chrupiących, a zatem często również najsmaczniejszych produktów spożywczych. Trudno się zresztą dziwić wspomnianej chrupkości, często jest bowiem rezultatem pieczenia ich z zastosowaniem niewłaściwego tłuszczu.

Tłuszcze trans a tycie

O tym, że tłuszcze trans zajmują za dużo miejsca w naszej codziennej diecie, możemy przekonać się be problemu, to bowiem właśnie im, w dużej mierze, zawdzięczamy zbędne kilogramy oraz tkankę tłuszczową, zwłaszcza jeśli pojawia się w okolicach brzucha. Brzuszny typ otyłości jest zresztą chyba najgorszym z możliwych, uporanie się z nim nie jest bowiem możliwe tylko dlatego, że zmienimy dietę. Na szczęście, z nadmiarem tłuszczów trans można poradzić sobie nawet bez konieczności zmieniania nawyków żywieniowych. Ciasta i ciasteczka zawsze można piec przecież na maśle, do smażenia znakomicie nadają się zaś nieutwardzone oleje roślinne. 

Jakie choroby powodują tłuszcze trans?

Spożywając tłuszcze trans, powinniśmy liczyć się z tym, że ucierpi na tym nie tylko nasza waga, są one bowiem również nośnikami niebezpiecznego „złego” cholesterolu. Co gorsza, ich stosowanie może przyczynić się do obniżenia poziomu „dobrego” cholesterolu, a co za tym idzie – do pojawienia się zmian miażdżycowych oraz wzrostu niebezpieczeństwa wylewu i zawału serca. Poważnym problemem może okazać się również wzrost glukozy we krwi oraz wzrost zagrożenia cukrzycą.

Tłuszcze trans – jak ich unikać?

Osoby, które zastanawiają się nad tym, jak uporać się z problemem tłuszczów trans, często dochodzą do wniosku, że dobrym pomysłem może okazać się rezygnacja ze słodyczy. Teoretycznie jest to właściwa droga, w praktyce jednak nie musi wcale przynieść spektakularnych rezultatów. Dzieje się tak dlatego, że w przemyśle spożywczym tłuszcze trans są stosowane na naprawdę szeroką skalę, a co za tym idzie, ich unikanie nie jest wcale prostym zadaniem. Aby ich unikać, warto więc wybierać te produkty, które mają krótszy okres przydatności. Zawsze warto też najpierw analizować skład produktu, a dopiero w dalszej kolejności zastanawiać się nad jego kalorycznością. 

Gdzie występują tłuszcze trans?

Tłuszcze twarde już od dawna można spotkać w restauracjach oraz w lokalach z fast-foodami. Trudno się temu dziwić, skoro mamy do czynienia z rozwiązaniami najtańszymi i charakteryzującymi się długim okresem przechowywania. Nie bez znaczenia jest i to, że oleje z tłuszczami trans w składzie nie zadymiają kuchni podczas smażenia, a także nie mają wpływu na smak towaru. Co więcej, w stanie wrzenia można je utrzymywać przez cały dzień, co pozwala na wielokrotne ich wykorzystywanie. Już choćby z tego powodu w restauracji warto unikać nie tylko frytek, ale również kotletów stawiając na dania gotowane, pieczone oraz grillowane.

Serwis Medsowa.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.