Witamina C – fakty i mity

Witamina C – fakty i mity

Okres jesienno-zimowy to czas, kiedy temat odporności organizmu staje na piedestale. Nikt nie lubi chorować, dlatego chcemy zabezpieczyć się przed przeziębieniem i grypą. ,,Pamiętaj, żeby brać XYZ". ,,Pamiętaj o herbacie z cytryną". ,,Jedz dużo cytrusów, to nie będziesz chorować". Kto tego nie słyszał, ręka w górę. Z powodu zamieszania, jakie wywołuje witamina C, postanowiliśmy stworzyć zestawienie faktów i mitów na jej temat. 

Fakty na temat witaminy C

  • WITAMINA C MA SZEREG WŁAŚCIWOŚCI PROZDROWOTNYCH

Witamina C ma działanie bakteriostatycznie i bakteriobójcze w stosunku do niektórych drobnoustrojów chorobotwórczych, wpływa korzystnie na odporność, stabilizując układ immunologiczny, uczestniczy także w odpowiedzi immunologicznej organizmu na infekcje, wspomaga prawidłowe przyswajanie żelaza, bierze udział w regeneracji witaminy E. Do tego może wspierać regulację zawartości glukozy we krwi.

  • WITAMINA C WPŁYWA KORZYSTNIE NA SKÓRĘ

Witamina C bierze udział w produkcji kolagenu. Dzięki działaniu antyoksydacyjnemu może zwalczać wolne rodniki, dzięki czemu spowalnia proces starzenia się komórek skóry. Witamina C występuje zatem często w kosmetykach i serach o działaniu przeciwzmarszczkowym i przeciwstarzeniowym. Korzystny wpływ witaminy C na skórę odnotowuje się także w jej właściwościach ochronnych przed szkodliwym działaniem promieniowania UV.

  • WITAMINY C NIE TRZEBA SUPLEMENTOWAĆ, BY DOSTARCZYĆ SOBIE JEJ DZIENNE ZAPOTRZEBOWANIE

Suplementy diety stosuje się w przypadku niedoboru lub niskiej wchłanialności z pożywienia. Przed włączeniem suplementu diety należy sprawdzić, czy mamy do czynienia z niedoborem witaminy.

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C u mężczyzn wynosi 90 mg na dobę, u kobiet 75 mg na dobę.

Witamina C wspiera odporność organizmu

Mity na temat witaminy C

  • WITAMINA C ZAPOBIEGA PRZEZIĘBIENIU I GRYPIE

Witamina C stała się symbolem jesieni, ponieważ w okresie jesienno-zimowym obserwuje się wzrost zachorowań na przeziębienie i grypę. Witamina C nie jest jednak bezpośrednim panaceum na te choroby, nie leczy i nie zapobiega. Mimo że wspiera ona naturalną odporność organizmu, to nie ma udowodnionego i udokumentowanego działania zwalczającego infekcje. Witaminę C można natomiast stosować profilaktycznie ze względu na szereg właściwości prozdrowotnych.

  • GŁÓWNYM ŹRÓDŁEM WITAMINY C SĄ CYTRUSY

Herbata z cytryną to już metafora jesieni i okresu przeziębień. Przyjęło się, że najlepszym źródłem witaminy C jest właśnie cytryna oraz inne cytrusy. Nic bardziej mylnego. Oczywiście jest ona zawarta w cytrusach, ale nie są one jej najlepszym źródłem. Witamina C znajduje się nie tylko w owocach, ale także w warzywach. Jej najlepsze źródła to natka pietruszki, papryka, brokuły, brukselka, pomidory, czarna porzeczka, truskawka, kiwi. Za najlepsze źródło witaminy C uznaje się owoc dzikiej róży.

  • NADMIAR WITAMINY C NIE JEST GROŹNY DLA ZDROWIA

Panuje mylne przekonanie, że suplementowanie witaminy C jest niezbędne. Mamy szereg naturalnych źródeł tej witaminy, a suplementy diety traktuje się jako dodatek do żywności. Należy pamiętać, że suplementację wprowadza się w przypadku niedoborów, a te z kolei sprawdza się przez badanie krwi. Stosowanie suplementów diety z witaminą C ze świadomością, że im więcej, tym lepiej, może być groźne dla zdrowia. Nadmiar tej witaminy powoduje zakwaszenie moczu, nudności, wymioty, wypadanie zębów, krwawienie dziąseł, a nawet paradoksalnie obniżenie odporności organizmu.

Czy któreś z tych informacji Cię zaskoczyły?

Serwis Medsowa.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.