Alergia
Ból i gorączka
CBD i produkty konopne
Drogi moczowe
Grzybica
Higiena
Inne
Kac i rzucanie palenia
Komary i kleszcze
Mama i dziecko
Nogi i stopy
Oczy i uszy
Oczyszczanie organizmu
Odchudzanie
Odporność
Pamięć i koncentracja
Paznokcie
Pielęgnacja twarzy i ciała
Aloes
Bezpieczne opalanie
Cera naczynkowa
Dermokosmetyki
Kolagen
Kosmetyki i akcesoria kosmetyczne
Olejki eteryczne
Piękna skóra
Pielęgnacja ciała
Pielęgnacja suchej skóry
Pielęgnacja twarzy
Po opalaniu
Skóra, włosy, paznokcie
Starzenie się skóry
Ujędrnianie biustu
Ujędrnianie ciała
Zimowa ochrona skóry
Zmarszczki
Poziom cukru we krwi
Problemy skórne
Przeziębienie i grypa
Rany, urazy, oparzenia
Serce i krążenie
Sport
Sprzęt i akcesoria medyczne
Stawy i kości
Stres i uspokojenie
Trawienie
Witaminy i minerały
Włosy
Zdrowa żywność
Zdrowie intymne
Zęby i jama ustna
Zioła i homeopatia
Zmęczenie i trudności z zasypianiem
Suplement diety Grinday D3 – wegańska witamina D3 to preparat stanowiący naturalne...
SprawdźOlimp Gold-Vit D3+K2 to suplement diety przeznaczony do uzupełniania w codziennej diecie...
SprawdźAllertec Wapno Plus to suplement diety dostępny w postaci tabletek musujących. Preprat jest...
SprawdźSuplement Gold Omega 3 D3 + K2 stanowi uzupełnienie codziennej diety w wysokiej jakości...
SprawdźVITRUM Calcium 1250 + Vitaminum D3 to suplement diety dostępny w postaci tabletek,...
SprawdźOstercal 1250 D to dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia żywieniowego w...
SprawdźOlimp Osteoblock Forte to suplement diety dostępny w postaci tabletek powlekanych....
SprawdźBobik D to dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego, przeznaczony...
SprawdźTablekti Biowap 1400 to suplement diety przeznaczony do uzupełniania codziennej diety w wapń...
SprawdźVigantoletten 1000 to produkt leczniczy w postaci tabletek zawierających witaminę...
SprawdźVitrum D3 forte to dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego w postaci...
SprawdźCalcium OSTEO D3 to suplement diety dostępny w postaci tabletek. Wskazaniem do stosowania...
SprawdźKalcikinon to środek spożywczy specjalnego przeznaczenia żywieniowego, który dostępny jest...
SprawdźVITRUM D3 1000 j.m. to dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego...
SprawdźTabletki Doppelherz Aktiv - Aktiv-Meno to suplement diety łagodzący objawy związane z menopauzą....
SprawdźCalperos D3 to lek dostępny w postaci proszku musującego. Wskazaniem do stosowania leku są...
SprawdźWitamina D bywa określana „witaminą słońca”, ponieważ jest syntezowana pod wpływem ekspozycji skóry na działanie promieniowania UVB. Niestety w naszym klimacie samo wystawianie się na słońce często nie jest wystarczające, by utrzymać jej właściwy poziom.
Dlaczego witamina D jest taka ważna? Jakie są skutki jej niedoboru? Jakie produkty pomogą nam w utrzymaniu jej prawidłowego poziomu w naszym organizmie? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w poniższym rankingu.
Witamina D — choć tradycyjnie zaliczamy ją do witamin, to spełnia ona funkcje prohormonów, ponieważ w wyniku przekształceń metabolicznych powstaje aktywna biologicznie postać, która jest produkowana z cholesterolu, gdy skóra wystawiona zostaje na promienie słoneczne.
Witamina D jest szczególnie istotna w okresie rozwojowym, ponieważ wspiera wchłanianie wapnia. Wapń z kolei odgrywa kluczową rolę w procesie kształtowania kości i zębów. Jej niedobór na tym etapie może prowadzić u dzieci do krzywicy, zmniejszenia masy kostnej oraz do zaburzeń mineralizacji kości.
U dorosłych brak witaminy D sprzyja bólom kostnym, zwiększa ryzyko wystąpienia osteoporozy i osteomalacji.
Witamina ta stymuluje zdolność do regeneracji wątroby, może też działać przeciwnowotworowo. Oddziałuje także na układ rozrodczy: zwiększa spermatogenezę (proces powstawania i dojrzewania plemników) i rozrodczość oraz hamuje rozrost endometrium (błony śluzowej macicy ssaków).
Witamina D pomaga w zwalczaniu próchnicy przez układ odpornościowy oraz ma korzystny wpływ na układy nerwowy i mięśniowy, wspierając np. siłę mięśni.
Główną przyczyną niedoboru witaminy D jest mała ekspozycja na słońce oraz jej niewielkie dostarczanie w pożywieniu czy za pomocą suplementów.
Niestety zdarzają się (choć rzadko) różne zaburzenia, w tym dziedziczne, takie jak choroby zakłócające przemianę witaminy D w wątrobie i nerkach w jej aktywne biologicznie metabolity oraz zaburzenia wchłaniania.
Do najczęstszych objawów niedoboru witaminy D zalicza się krzywicę i awitaminozę, które występują u dzieci i młodzieży. U osób dorosłych jej niedobór objawia się m.in. większą podatnością na złamania, skrzywienia i zwyrodnienia układu kostnego czy rozmiękanie kości (osteomalacja) i osteoporozę.
Może także występować ryzyko zapalenia spojówek, stanów zapalnych skóry, zniekształceń sylwetki, złego funkcjonowania układu nerwowego i mięśniowego, osłabienia organizmu i zmniejszenia odporności.
Zwrócono także uwagę, że niedobory tej witaminy mogą wiązać się z pogorszeniem słuchu, osłabieniem i wypadaniem zębów oraz zwiększeniem się ryzyka chorób autoimmunologicznych, zwłaszcza cukrzycy typu I, choroby Leśniewskiego-Crohna, raka pęcherza moczowego, jelita grubego, okrężnicy, piersi i jajnika.
Dawki witaminy D powinny być ustalane indywidualnie i być zależne od konkretnej sytuacji klinicznej. Ponieważ występuje ścisły związek poziomu witaminy D z poziomem wapnia, przed i w trakcie leczenia bądź profilaktyki powinno się go monitorować.
Polski Instytut Żywności i Żywienia zaleca następujące normy:
W Unii Europejskiej oficjalnie zaleca się spożywać dziennie 5 µg witaminy D.
Agencja Żywności i Leków, FDA (ang. Food and Drug Administration) – zaleca spożywanie 10 µg (400 j.m.) witaminy D na dobę u dzieci powyżej 4. lat i dorosłych (przy diecie zawierającej 2000 kcal). Inna amerykańska instytucja naukowa (Institute of Medicine, Food and Nutrition Board) zaleca spożywanie na dobę 5 µg w wieku do 51. lat, 10 µg w wieku 51-70 lat i 15 µg powyżej 71. lat.
Witaminę D3, która jest jedną z form witaminy D, można znaleźć m.in. w wątrobie, serze, żółtku jaj i w niektórych grzybach. niektóre produkty spożywcze są wzbogacane w witaminę D w celu zapobieżenia jej ewentualnym niedoborom. W Polsce obligatoryjnie wzbogaca się margaryny w witaminy A i D.
Bogatymi źródłami witaminy D są: