Kategorie produktów

Kategorie produktów

Witamina B12

Witamina B12

Witamina B12

Witamina B12, znana również jako kobalamina to jedna z witamin kluczowych dla procesu wytwarzania czerwonych krwinek (erytrocytów) oraz sprawnego funkcjonowania układu nerwowego człowieka.

Jej rola w organizmie jest bardzo ważna, gdyż witamina ta uczestniczy również w szeregu innych procesów – metabolicznych, energetycznych i odpornościowych.

Dlaczego i w jaki sposób najlepiej jest sięgnąć po witaminę B12?

Objawy niedoboru 

Pierwsze symptomy świadczące o potencjalnym niedoborze witaminy B12 w organizmie związane są z funkcjonowaniem układu nerwowego. Do najczęściej występujących oznak, na które należy zwrócić uwagę, możemy zaliczyć:

  • osłabienie i zmęczenie,
  • niepokój, rozdrażnienie, zły nastrój,
  • depresję,
  • mrowienie w rękach i nogach,
  • zaburzenia równowagi,
  • anemię (niedokrwistość).

Podwyższone ryzyko wystąpienia niedoboru witaminy B12 występuje u wegetarian i wegan, kobiet będących w trakcie ciąży i karmiących piersią, osób w podeszłym wieku, a także osób cierpiących na schorzenia układu pokarmowego i niestroniących od alkoholu.

Dzienne zapotrzebowanie

Według danych opracowanych przez Instytut Żywności i Żywienia* zalecane dzienne spożycie witaminy B12 przedstawia się następująco:

Grupa wiekowa (płeć) Wiek Zapotrzebowanie
dzieci 1-3 lata 0,9 μg/d
4-6 lat 1,2 μg/d 
7-9 lat 1,8 μg/d 
dzieci 10-18 lat 1,5 do 2,4 μg/d
dorośli 2,4 μg/d
kobiety w ciąży 2,6 μg/d
kobiety karmiące piersią 2,8 μg/d

Zwiększone zapotrzebowanie na tę witaminę może wystąpić w przypadku stosowania niektórych produktów leczniczych, przebiegu pewnych chorób związanych z żołądkiem oraz jelitami, czy też niefizjologicznej florze bakteryjnej przewodu pokarmowego.

*Źródło: „Normy żywienia człowieka: podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych” – Mirosław Jarosz, Barbara Bułhak-Jachymczyk, PZWL, Warszawa 2008, 178-232.

Źródła pokarmowe 

Najcenniejszym naturalnym źródłem witaminy B12 są produkty pochodzenia zwierzęcego – zwłaszcza czerwone mięso i wątróbka. 

Dobre źródło stanowią także drób, ryby, jaja, mleko i wszelkie jego przetwory, a także drożdże spożywcze. Produktem roślinnym, który może stanowić źródło witaminy B12, jest np. fermentowana pasta z nasion soi, znana również jako miso.

Jak dobrze wybrać preparat dla siebie?

Witamina B12 jest dostępna w preparatach w kilku formach, z których najpopularniejsze to:

  • CYJANOKOBALAMINA – najtańsza, najbardziej stabilna i najodporniejsza na czynniki środowiskowe forma witaminy B12.

Stanowi połączenie produkowanej przez bakterie kobalaminy oraz syntetyzowanej w laboratorium cyjaniny. Dostarczona do organizmu człowieka przekształca się w aktywne, koenzymatyczne formy: metylokobalaminę oraz adenozylokobalaminę.

Może wydawać się potencjalnie szkodliwa ze względu na niewielkie ilości cyjanku, który jest silną toksyną. Aby usunąć tą substancję, organizm uruchamia naturalne procesy detoksykacyjne.

  • HYDROKSYKOBALAMINA – forma bardzo sprawnie przekształcana do aktywnych koenzymów.

Jej zaletą jest fakt, że najdłużej utrzymuje wzrost stężenia witaminy B12 we krwi. Ta forma jest szczególnie cenna dla osób, które borykają się z nadmiarem grup metylowych w ustroju oraz osób, które niezbyt dobrze się czują po przyjmowaniu metylokobalaminy.

Niniejsza forma jest skuteczną odtrutką na zatrucia cyjankiem, które mogą doprowadzić nawet do zgonu. Z tego względu bywa rekomendowana dla osób palących papierosy, które przemycają cyjanek do organizmu razem z dymem tytoniowym.

  • ADENOZYLOKAOBALAMINA – aktywna forma koenzymatyczna, znana także jako mitochondrialna witamina B12.

Forma ta uczestniczy w syntezie aminokwasu leucyny, wspiera procesy metaboliczne zachodzące w organizmie, działa także regeneracyjnie na osłonki mielinowe komórek nerwowych. Nie dostarcza do organizmu dodatkowych grup metylowych.

  • METYLOKOBALAMINA – druga forma koenzymatyczna – jest uważana na najłatwiej przyswajalną, aktywną formę witaminy B12 ale również najbardziej niestabilną.

Z tego względu suplementy diety z metylokobalaminą należy dobrze chronić przed światłem. Ta forma jest często rekomendowana w przypadku słabej produkcji wewnętrznego czynnika Castle’a (enzymu wytwarzanego przez organizm) oraz objawów ze strony układu nerwowego, świadczących o niedoborze wit. B12.

Metylowana witamina B12 może okazać się pomocna w terapii różnego rodzaju neuralgii oraz neuropatii cukrzycowej, gdzie przyczynia się do zmniejszenia poziomu odczuwanego bólu. Stanowi ponadto cenny dodatek do folianów w sytuacji, gdy dążymy do obniżenia poziomu homocysteiny we krwi.

Witamina B12 odgrywa jedną z kluczowych ról w ludzkim organizmie i mając tę świadomość, nie powinniśmy pozwolić na długotrwałe utrzymywanie się stanu jej niedoboru w ustroju. Wybór formy witaminy B12 ma ogromne znaczenie, lecz wzbogacenie powyższą wiedzą powinno nam tę decyzję ułatwić.

Zachęcamy do zapoznania się z przedstawionym powyżej rankingiem najlepszych produktów zawierających witaminę B12, zestawionych na podstawie ocen opinii niezależnych czytelników portalu Medsowa.pl

Serwis Medsowa.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.