Kategorie produktów

Kategorie produktów

Koenzym Q10

Koenzym Q10

Koenzym Q10

Koenzym Q10, inaczej ubichinon jest niezbędną substancją potrzebną naszemu organizmowi do funkcjonowania. Niedobór tej substancji może doprowadzić do zaburzenia pracy mięśni szkieletowych czy serca. To dlatego, że bierze on udział w procesie dotleniania komórek oraz wytwarzania w nich energii.

Koenzym Q10 chroni też nasz organizm przed negatywnym działaniem wolnych rodników. 

Kto w szczególności jest narażony na niedobór Koenzymu Q10? Jakie są przyczyny jego niskiego poziomu, jak poznać, że mamy niedobór oraz jak suplementować koenzym Q10? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz pod poniższym rankingiem najlepszych produktów zawierających koenzym Q10.

Kto jest narażony na niski poziom Koenzymu Q10?

Koenzym Q10 jest wytwarzany przez naturalne procesy, które zachodzą w naszym organizmie. Osoby młode, nie muszą się martwić o jego niedobór. Spadek tego składnika jest zauważalny od około 30-35. roku życia. To w tym okresie zaczynają spadać zdolności organizmu do jego wytwarzania.

Jednak wiek nie jest jedynym powodem niedoboru tego składnika. Kluczowym elementem doprowadzającym do braków koenzymu Q10 jest zła dieta, palenie papierosów oraz spożywanie alkoholu.

Przyczyny niskiego poziomu koenzymu Q10

Oprócz wspomnianych już przyczyn jak wiek czy złe nawyki żywieniowe, niedobory mogą towarzyszyć też osobom, które pracują fizycznie, żyją w zanieczyszczonym środowisku, intensywnie uprawiają sport czy też są schorowane. Dzieje się tak, ponieważ im intensywniej pracuje nasz organizm, tym więcej zużywa koenzymu Q10.

Objawy niedoboru koenzymu Q10

Do najczęstszych objawów wskazujących na niedobór koenzymu Q10 należą:

  • znaczny spadek energii;
  • spadek witalności;
  • chroniczne zmęczenie;
  • obniżona odporność;
  • podatność na zachorowania;
  • kłopoty z mięśniami szkieletowymi;
  • kłopoty z sercem.

Suplementacja koenzymu Q10

Do naturalnych produktów, które zaleca się do spożywania w celu suplementacji tego składnika, należą:

  • podroby;
  • ryby;
  • oleje;
  • szpinak
  • produkty pełnoziarniste;
  • brokuły.

Warto zaznaczyć, że koenzym Q10 traci swoje właściwości pod wpływem wysokiej temperatury, a także podczas długiego przechowywania. Dobrze przyswaja się w obecności tłuszczów.

Jeśli chodzi o produkty farmaceutyczne zawierające koenzym Q10, to przyjmuje się, że odpowiednia jest ilość od 22 do 400 mg. Warto wybrać taki preparat, który w jednej kapsułce będzie zawierał przynajmniej 50 mg koenzymu Q10.

Serwis Medsowa.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.