Alergia
Ból i gorączka
CBD i produkty konopne
Drogi moczowe
Grzybica
Higiena
Inne
Kac i rzucanie palenia
Komary i kleszcze
Mama i dziecko
Nogi i stopy
Oczy i uszy
Oczyszczanie organizmu
Odchudzanie
Odporność
Pamięć i koncentracja
Paznokcie
Pielęgnacja twarzy i ciała
Aloes
Bezpieczne opalanie
Cera naczynkowa
Dermokosmetyki
Kolagen
Kosmetyki i akcesoria kosmetyczne
Olejki eteryczne
Piękna skóra
Pielęgnacja ciała
Pielęgnacja suchej skóry
Pielęgnacja twarzy
Po opalaniu
Skóra, włosy, paznokcie
Starzenie się skóry
Ujędrnianie biustu
Ujędrnianie ciała
Zimowa ochrona skóry
Zmarszczki
Poziom cukru we krwi
Problemy skórne
Przeziębienie i grypa
Rany, urazy, oparzenia
Serce i krążenie
Sport
Sprzęt i akcesoria medyczne
Stawy i kości
Stres i uspokojenie
Trawienie
Witaminy i minerały
Włosy
Zdrowa żywność
Zdrowie intymne
Zęby i jama ustna
Zioła i homeopatia
Zmęczenie i trudności z zasypianiem
Morwa biała to niezwykła roślina, które znalazła swoje zastosowanie również z medycynie konwencjonalnej oraz fitoterapii. Jest ona szczególnie przydatna podczas leczenia, w którym składniki chemiczne wywołujące alergię etapowo wypiera się zamiennikami roślinnymi pochodzenia naturalnego. Praktycznie każda część morwy zawiera w sobie mnóstwo substancji biologicznie aktywnych, które oddziaływają w sposób pozytywny na nasz organizm, a więc również na nasze zdrowie.
Morwa biała jest szczególnie doceniania przez osoby borykające się z cukrzycą, ponieważ ma dobry wpływ na gospodarkę insulinową w organizmie. Oprócz tego, potwierdzony jest wpływ morwy na nasz układ sercowo-naczyniowy, nerwowy i krwionośny, co pozwala na skuteczniejsze radzenie sobie chociażby z chorobą Alzheimera, miażdżycą oraz anemią. Morwa biała może jednak również pomóc naszej skórze, wykazuje bowiem działanie wybielające, przez co chętnie wyciąg z jej liści dodawany jest do przeróżnego typu kremów.
Choć istnieje kilka odmian morwy, w Polsce rośnie przede wszystkim morwa biała i to właśnie ona jest najczęściej wykorzystywana w medycynie oraz kosmetyce. Drzewo ma średnią wysokość, a owoce, które na nim rosną kształtem przypominają jeżyny, ale oczywiście są koloru białego. Uważa się, że najstarsze drzewo tego rodzaju, które znajduje się w Polsce, to morwa biała w Sulejowie. Według dokonanych szacunków, może mieć ona nawet 237 lat, mierzy 18 metrów wysokości, a obwód jej pnia to 412 cm. Co wyjątkowo ciekawe, liście morwy stanowiły pożywienie dla lar jedwabników, w tych państwach, które zajmowały się produkcją jedwabiu.
Owoce morwy białej zawierają między innymi drogocenne cukry, witaminy, minerały oraz flawonoidy. Wykazują one działanie moczopędne oraz przeciwgorączkowe, a przyrządzone z nich soki lub też syropy wykorzystuje się między innymi przy takich dolegliwościach jak przeziębienie, astma oskrzelowa, anemia, miażdżyca, choroby nerek oraz serca.
W medycynie konwencjonalnej używa się przede wszystkim liści morwy oraz ekstraktu z tej części drzewa. Wyciąg ten ma bardzo bogaty skład, które może wspomóc nasz organizm w wielu różnych dolegliwościach. Choć badania nie są jednoznaczne, to wielu ekspertów twierdzi, że ekstrakt właśnie z tej rośliny jest w stanie osłabić wytwarzanie białek b-amyloidu, czyli związków, które między innymi są odpowiedzialne za występowanie o niektórych osób choroby Alzheimera. Z kolei właściwości antyoksydacyjne morwy białej powodują, że jej spożywanie może przeciwdziałać pojawieniu się miażdżycy.
Już starożytni mieszkańcy Chin zauważyli, że morwa biała ma działanie wybielające oraz antyhiperglikemiczne, przez co już wtedy zaczęto sporządzać coś na wzór współczesnych kremów do twarzy. Nawet obecnie wiele chińskich kobiet, które mają dostęp do kwiatów morwy białej, przygotowuje sobie samodzielnie taki krem, dzięki czemu skutecznie zwalczają przebarwienia powstałe na skórze.
W Azji popularne jest również picie herbaty o nazwie Mon Tea. Ten napar, przygotowywany z ususzonych liści morwy białej pomaga bowiem z obniżeniu poziomu cukru we krwi - ma zatem działanie przeciwdiabetyczne.
Warto przekonać się do smaku morwy białej i sięgać po nią między posiłkami. Wiele wartości odżywczych posiada również sycąca kasza gryczana. Do słodkich śniadań oraz naleśników idealnie nadaje się gęsty syrop malinowy z kwiatem lipy. W razie przeziębienia lub grypy warto spróbować wartościowej pierzgi pszczelej lub dodać ją do słodkiego miodu wielokwiatowego.
Bogusława 2020-04-12 08:32
Mam wielką nadzieję że teraz dam radę poskromić za wysoki poziom cukru. jak nie to niestety czeka mnie spotkanie z lekarzem...
Inka 2017-11-20 22:00
Morwa smakowo faktycznie wypada przeciętnie ale za to jej właściwości prozdrowotne wszystko rekompensują;)
Agnieszka 2016-07-07 20:51
Naprawdę sporo naczytałam się o zaletach morwy białej w ostatnim czasie. Produkty z tym składnikiem to podobno fajna rzecz... Myślicie, że Morwa Biała Bez Pestek działa ok?
Nico 2015-08-19 12:02
Ogólnie moim zdaniem bez rewelacji jakiejś smakowej, jednakże warto jest to stosować, ponieważ dodaje wiele składników odżywczych. jako tako pomaga!
Andrew 2015-08-19 11:54
jakoś nigdy mi to nie posmakowało, jednak znam efekt tego środka. Mojej mamie w bardzo szybki i niezły sposób to pomoglo. polecam!
Zrixsa 2015-05-10 14:01
Morwa Biała Bez Pestek to mój ulubiony dodatek i tak na prawdę jeszcze nigdy nie miałam tak dobrych płatek jak dodałem je pierwszy raz :) Morda biała to świetny i zdrowy środek.
Ramona 2015-03-15 20:41
Morwa należy do tych roślin, nad którymi głowią się naukowcy. Jest ona uznana za swoje liczne walory. Morwa jest wykorzystywana i przy odchudzaniu, i przy cukrzycy. Morwa dba o poziom cukru. Morwa Biała Bez Pestek zaczęłam używać żeby zapobiec nadmiernemu apetytowi na słodycze i słodkości. Efekty były widoczne już po tygodniu.