Alergia
Ból i gorączka
CBD i produkty konopne
Drogi moczowe
Grzybica
Higiena
Inne
Kac i rzucanie palenia
Komary i kleszcze
Mama i dziecko
Nogi i stopy
Oczy i uszy
Oczyszczanie organizmu
Odchudzanie
Odporność
Pamięć i koncentracja
Paznokcie
Pielęgnacja twarzy i ciała
Aloes
Bezpieczne opalanie
Cera naczynkowa
Dermokosmetyki
Kolagen
Kosmetyki i akcesoria kosmetyczne
Olejki eteryczne
Piękna skóra
Pielęgnacja ciała
Pielęgnacja suchej skóry
Pielęgnacja twarzy
Po opalaniu
Skóra, włosy, paznokcie
Starzenie się skóry
Ujędrnianie biustu
Ujędrnianie ciała
Zimowa ochrona skóry
Zmarszczki
Poziom cukru we krwi
Problemy skórne
Przeziębienie i grypa
Rany, urazy, oparzenia
Serce i krążenie
Sport
Sprzęt i akcesoria medyczne
Stawy i kości
Stres i uspokojenie
Trawienie
Witaminy i minerały
Włosy
Zdrowa żywność
Zdrowie intymne
Zęby i jama ustna
Zioła i homeopatia
Zmęczenie i trudności z zasypianiem
Olej rzepakowy nazywany jest również "eliksirem młodości". Z czego to wynika? Otóż olej rzepakowy, to bogate źródło witaminy E, która potocznie nazywana jest "witaminą życia". Warto również wspomnieć o obecności polifenoli oraz witaminy A, która hamuje procesy starzenia się.
Bardzo często zapominamy, jak ważną rolę pełni dieta w naszym życiu. Warto więc zadbać o to, by w naszej kuchni znalazł się olej rzepakowy, który nie tylko dostarczy organizmowi niezbędnych witamin, ale również w pozytywny sposób wpłynie na kondycję i stan skóry, a nawet włosów!
Witamina E, to jedna z najczęściej wykorzystywanych i cenionych witamin w kosmetologii. Jej fenomen polega na tym, iż zaliczana jest do przeciwutleniaczy, a więc neutralizuje wolne rodniki, które są sprawcami starzenia się! Ponadto odpowiedzialna jest za produkcję kolagenu i elastyny- to właśnie te dwie substancje nadają naszej skórze jędrności i sprężystości.
Niedobór witaminy A w diecie może doprowadzić do osłabienia włosów i paznokci. Ceniona jest głównie za przyspieszanie odnowy tkanek. To właśnie ta witamina odpowiedzialna jest za utrzymanie naszej skóry w dobrej kondycji.
Ważne dla urody są nie tylko witaminy, ale również nienasycone kwasy tłuszczowe- NNKT, które odpowiedzialne są za poprawę funkcjonowania bariery ochronnej naskórka. Olej rzepakowy ma jeszcze jedną, istotną zaletę- to bogactwo kwasu oleinowego, który eliminuje zły cholesterol, a jednocześnie poprawia stosunek złego do dobrego.
Zastosowanie
Olej rzepakowy może być stosowany na zimno, jako dodatek mający podkreślić walory smakowe sałatek czy sosów. Tłoczony na ciepło może służyć do smażenia i pieczenia ciast.
Tłuszcz roślinny jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowanie organizmu, gdyż to bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak: omega-3 i omega-6. Jednakże warto zadbać o różnorodność naszej diety. Naturalnym sposobem na zachowanie młodości i witalności, jest wdrążenie do codziennego menu orzechów pecan- nie tylko zapewniają młodość, ale również chronią serce i wzmacniają układ krążenia. Sezam łuskany, ze względu na bogactwo wapnia, jest niezbędny, aby budować mocne, silne kości. Idealnym rozwiązaniem na chłodne, zimowe wieczory, jest herbata spokojna chwila, która nie tylko rozgrzewa ciało, ale również pozwala się odprężyć.
Janina 2018-02-19 22:56
Jestem mocno zakręcona w tematyce ,,healthy lifestyle''. Już dawno temu zmieniłam to, jak się odżywiam a pierwszym działaniem był nabytek Olej Rzepakowy O Smaku Masła . Towarzyszy mi na co dzień w kuchni :) Według mnie to kulinarne odkrycie:)
Daria 2017-04-24 10:49
Fajna kompozycja, dodatek masła ciekawie wzbogaca smak zwykłego oleju.
Iwona 2017-04-19 14:20
yyy jestem zdecydowanie sceptyczna dla takich wynalazków...
Aneta 2016-04-12 08:43
doskonale się smaży na nim mięso, nic się nie przypala i ma super smak. polecam
Gabrysia 2016-03-19 16:07
uwielbiam olej rzepakowy o smaku masla. Olej super smakuje i dobrze smazy się na nim mieso. wysoka jakosc produktu i ekspresowa wysyłka.
Krystyna 2016-03-12 15:18
Kiedyś uzywalam oleju rzepakowego, bo byl najtanszy. nie wyobrazalam sobie smazyc mieso na jakimkolwiek innym oleju. kolezanka polecila mi zdecydowanie zdrowszy olej sojowy. olej sojowy jest drozszy, ale warto kupic bo doskonale smakuje i ma wiele substancji odzwyczych.